Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Christine (C)

Patientenkät: Allt fler gillar sin vårdcentral – de är mest nöjda

Publicerad 10:18, 18 februari 2025

Invånarna in Stockholmsregionen är allt nöjdare med sin vårdcentral. Det visar Region Stockholms årliga patientenkät. 

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Patienter över 65 år är den åldersgrupp som är mest nöjda och 84 procent ger sin vårdcentral ett gott helhetsbetyg, jämfört med 74 procent i åldersgruppen 0–34 år.

LÄS ÄVEN: Trots mer pengar till vårdcentralerna: Satsningen inte tillräcklig

– Det är glädjande att de äldre patienterna som har mest kontakt med sin vårdcentral också är de som är nöjdast. Äldre löper större risk att bli sjuka och för dem blir det därför extra viktigt att få vård i tid hos en läkare som känner en och att få regelbundna uppföljningar. Det är det som är nyckeln till att få leva ett längre och friskare liv, kommenterar Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd i Region Stockholm.

År 2024 uppgav 81 procent av invånarna i Stockholmsregionen att de har ett bra helhetsintryck av sin vårdcentral, vilket är en förbättring med 2,2 procentenheter sedan 2021.

LÄS ÄVEN: Patientenkät: Här är den bästa och den sämsta vårdcentralen i Hägersten-Älvsjö

Allt fler uppger i enkäten att de får vård i tid. År 2024 uppgav 78 procent att de fått besöka sin vårdcentral inom rimlig tid, jämfört med 73 procent år 2022, skriver Region Stockholm.

Allt fler anser också att deras vårdcentral är tillgänglig, att de är mer delaktiga i sin vård och att kontinuiteten är bättre. Fler uppger också att de får ett bra emotionellt stöd, enligt Region Stockholm.

– Det här hänger också ihop med att vi har blivit bättre på att upptäcka välfärdsbrott, vilket gör att pengarna går dit de ska. Med det sagt har vi fortfarande en lång väg att gå innan vi är i mål. Vi kommer inte vara nöjda förrän alla stockholmare har en fast läkare på sin vårdcentral som de kan få kontakt med och tid hos när de behöver det, kommenterar Christine Lorne.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: