Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Upprörda känslor när nämnden diskuterade sparpaket

På torsdagskvällen diskuterade stadsdelsnämnden att stadsdelsbudgeten ska krympas med två procent, drygt 20 miljoner kronor. Förskolesektorn är en av de delar som tvingas banta med risk för större barngrupper.

Beslutet resulterade i upprörda känslor bland åhörare på plats. Men någon gemensam aktion mot Stockholms stad blir det inte.

– Helst skulle jag vilja svära och skälla ut er allihopa, sade en upprörd förälder som hade kommit till mötet för att påpeka att det är fel att förskolan ska spara.

– Barnens astma förvärras av större barngrupper, sade en annan upprörd förälder.

Nämnden ordförande Jessica Jormtun (MP) menade att det är trevligt att det är så många som vill flytta till  stadsdelen, men att det också innebär fler utmaningar.

Enligt Jessica Jormtun var det stigande antal barn i barngrupperna även under 2014 då de borgerliga partierna regerade, ett påstående som mötte kritik hos flera i publiken.

plakat

Besparingarna kommer innebära att förskolorna måste vara restriktiva med vikarier, men enligt majoriteten innebär det inte att alla vikarier kommer försvinna.

Miljöpartiet betonade att de också tycker att beslutet med neddragningarna är tungt att fatta. Folkpartiets förslag att två miljoner från demokratiseringssatsningen ska gå till förskolan röstades ned eftersom denna satsning enligt uppgift finansieras med öronmärkta pengar.

Flera åhörare och oppositionspolitikerna menade att de röd-gröna borde satt större press på kommunfullmäktige.

Men någon skrivelse till Stockholms stad om extra medel är inte aktuellt.

– Den öppning som gavs i slutet av mötet om en gemensam skrivelse över blockgränserna till kommunstyrelsen om en begäran om extra medel för att slippa de föreslagna nedskärningarna inom förskolan blir inte av. Majoriteten drog sig ur och ville inte vara med på en sådan, tyvärr, skriver nämndledamoten Lars Svärd (M)‎ på Bättre stadsdels Facebooksida på torsdagskvällen.

Text och bild: Adam Ekstrand, Leo Brodin

Läs också:
Felprioriteringar gör att barnen nu måste betala
FP: Så kan skolan få mer pengar

 

Publicerad 22:49, 11 juni 2015
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

I veckan frågade Bättre stadsdels reportrar folk i Fruängens centrum: Vad vill du läsa om i din digitala lokaltidning?

Torsten, Skåne 
– Jag vill läsa om utvecklingen av området, ombyggnationer. Vad som händer, vad som är på gång och sådant. 

Hasse, Fredshäll
Jag vill läsa lite om idrott i lokalområdet, de lokala lagen. Men också vad som händer runtomkring, med miljön, ombyggnationer och dylikt. Där jag bor ska de till exempel eventuellt flytta på en fotbollsplan. Sådant vill jag läsa om. 

Christina, Värmland
– Jag vill veta vad som händer i närområdet. Allt från olika typer av evenemang till info från stadsdelen eller kommunen. Intervjuer med lokala krögare, butiksägare är också intressant.

Linnea, Fruängen 
– Ungdomsidrott skulle vara kul, då jag är aktiv. Så man visar vad vi gör! Men såklart vad som händer och kommer hända i området också!

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack! 

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 16:15, 9 maj 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: