Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

”Vi känner oss grundlurade”

Publicerad 19:54, 20 juni 2015

Sedan småbarnsföräldern Beatrice drog igång protesterna mot nedskärningarna inom förskolan i stadsdelen har det hänt en hel del. Protestlistor, anmälan till stadsrevisionen och dessutom har det gjorts ett försök att gå till kommunstyrelsen med en gemensam skrivelse för att undvika besparingar.

Beatrice ställer fem frågor som ordförande i stadsdelsnämnden Jessica Jormtun (MP) nu har svarat på.

1. Hur kommer det sig att det är allianspartierna som nu försöker kämpa för förskolans ekonomi när det var de rödgrönrosa som lovade förbättringar?
– Allianspartierna har hittills inte kommit med ett enda förslag som på något sätt kan möta underskottet i stadsdelens ekonomi. Den rödgrönrosa majoriteten har lagt en högre budget till förskolan än tre av fyra allianspartier. Tonläget är högt från den borgerliga sidan men de boende i Hägersten-Liljeholmen vet att det här problemet inte är nytt utan fanns även under deras tid, säger Jessica Jormtun.

2. De rödgrönrosa hade väl insyn i budgeten innan valet och borde därmed inte ha grundlurat väljarna som de gjort nu?
– Det har inte ens gått ett år sedan valet. De frågor som vi i nya majoriteten prioriterade i valrörelsen är fortfarande prioriterade.

3. Varför vägrade rödgrönrosa skriva under överklagan /äskan om mer pengar till förskolan tillsammans med alliansen?
– Vi talar med stadshuset löpande om de här frågorna. Det är vilseledande att påstå att det här äskandet på något sätt skulle avhjälpa de underskott som finns i stadsdelens ekonomi.

4. Ligger det någon som helst sanning i påståendet att det är andra verksamheter inom Hägersten/Liljeholmen som går med förlust och inte förskolorna, men att förskolorna nu måste hjälpa till att spara?
– Förskolan är en av de verksamheter som har en god ekonomi, den rödgrönrosa majoriteten har som sagt lagt högre budget till förskolan än tidigare år. Tyvärr är det flera andra verksamheter inom stadsdelen som brottas med ekonomiska problem.

5. Förstår rödgrönrosa inte att det väljarstöd de hade är totalt som bortblåst hos alla föräldrar och pedagoger inom stadsdelen? Vi känner oss grundlurade.
– Jag tror att stadsdelens föräldrar och pedagoger inser att det är en tuff budgetsituation för stadsdelen. Självklart tar vi den oro som finns på allvar, men hoppas även att förskolechefens besked på torsdagens nämndmöte (11 juni) lugnar lite. Vi hoppas att Hägersten-Liljeholmens föräldrar har tålamod nog att låta oss lösa den här situationen. Sedan vill jag förtydliga att vi har en bra verksamhet i förskolan med många duktiga pedagoger i Hägersten-Liljeholmen.

Sammanställning: Leo Brodin, Adam Ekstrand
Bild: Adam Ekstrand

Beatrice heter egentligen något annat

Läs också:
FB-kommentarer till detta inlägg
Protest mot besparingar inom förskolor Hägersten/Liljeholmen
FP: Stadsrevisionen måste granska Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd
Upprörda känslor när stadsdelsnämnden diskuterade sparpaket
Skriv under: Riv upp beslutet om besparingskravet för Hägersten-Liljeholmens förskolor

Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: