Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

nitrolackfabriken lövholmen

Lövholmen klassas som hotad kulturmiljö i Europa

Den gamla industribebyggelsen på Lövholmen är en av de mest hotade kulturmiljöerna i Europa, Området har just valts ut av programmet Europa Nostra – European Voice of Civil Society Committed to Cultural and Natural Heritage – och European Investment Bank Institute.

Det skriver Europa Nostra i ett pressmeddelande. Urvalet har gjorts utifrån kulturarvets betydelse, och risken med att miljöerna försvinner. Något som också har varit viktigt är det lokala engagemanget för området.

– Det vore fantastiskt om Lövholmen kunde tas tillvara, utan att det behöver ske på bekostnad av de som verkat i området och deras historia och de som nu bor i Gröndal och Hägersten, säger Kersti Berggren, arkitekt, Gröndalsbo och engagerad i utvecklingen av Lövholmen.

LÄS ÄVEN: Debatt: Viktigare än någonsin att slå vakt om de byggnader som finns kvar på Lövholmen

Det är 12 hotade kulturmiljöer som utsetts av en expertpanel med kunskap inom historia, arkeologi, arkitektur, bevarande, projektanalys och finans. De 12 ska nu bli sju. Nomineringar till programmet 7 Most Endangered 022 har lämnats in av medlemsorganisationer, associerade organisationer eller enskilda medlemmar till Europa Nostra från hela Europa, samt av medlemmar i European Heritage Alliance.

– Det är stort att Europa Nostra för första gången anser att en kulturmiljö i Sverige är så akut hotad att den platsar på nomineringslistan till 7 Most Endangered. Och att den bör hanteras på ett långt mycket mer varsamt sätt än vad som staden hittills visat prov på. 

Lövholmen är stadens sista område med spår av tidigare industriell verksamhet. På Lövholmen finns ett flertal byggnader från olika perioder, och byggda i olika material, tekniker och stilar. Området är ett viktigt vittnesmål om både Stockholms och Sverige industrihistoria.

LÄS ÄVEN: Gör Lövholmen levande på riktigt

Från andra hälften av 1800-talet var Lövholmen det viktigaste navet för industriell verksamhet i Stockholm. Närheten till hamn och järnväg bidrog till framgången. Många olika produkter tillverkades i Lövholmens verkstäder och fabriker ha r tillverkat cement, kablar, målarfärg, bilar, båtar och till och med telefoner.

Området Lövholmen är attraktivt för nya bostäder. Många lokala röster har också uttryckt sin önskan om att Lövholmen varsamt ska förvandlas från ett område som präglas av industriverksamhet till ett område med både bostäder och företag. En exploatering av Lövholmen är inte omöjlig, men det är viktigt med en hållbar planering som inte riskerar att radera ut det industriella arvet.

Programmet 7 Most Endangered drivs av Europa Nostra i samarbete med European Investment Bank Institute . Den har också stöd från Europeiska unionens Creative Europe -program. Programmet lanserades 2013 och är en del av en civilsamhälleskampanj för att rädda Europas hotade kulturarv. Programmet ökar medvetenheten om kulturarvets betydelse, förbereder oberoende bedömningar och föreslår rekommendationer för åtgärder.

Den slutliga listan över 7 mest hotade kulturarv i Europa presenteras under våren 2022.

Fler lokala nyheter i Hägersten-Älvsjö: Prenumerera på Bättre stadsdel (200kr/år)

Publicerad 16:18, 14 december 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabriken höstmarknad i Färgfabrikens Kafé

    1 oktober kl.09:30 - 14:00
  2. Höstfest i Västertorp centrum

    1 oktober kl.10:00 - 16:00
  3. Fotoutställning på Gröndals bibliotek – om färgfabriken

    1 oktober kl.11:00 - 18 november kl.17:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: