Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Mälarhöjden och Bredäng byggs ihop

Nu kan Mälarhöjden och Bredäng växa ihop. Nya planer från Stockholms stad pekar på att 2000 nya bostäder kan byggas vid Bredängs trafikplats. Stora bullerskärmar blir en del av det nya området: Mälaräng.

Om detta område ska kunna utvecklas måste först påfarterna till motorvägen och några andra gator byggs om.

– Initiala studier pekar på möjligheten för mellan 1000-2000 nya bostäder i en första etapp. Området domineras idag av trafikytor och en förutsättning för planeringen är omfattande förändringar av den befintliga trafikinfrastrukturen, skriver Stockholms stad i det nya underlaget till förslaget.

Staden ser möjlighet att utveckla ett större område med ny bebyggelse, parker och torg.

– Mälaräng ligger i gränslandet mellan flera stadsdelar och kommer ha en viktig funktion, en länkande ny struktur som både skapar en ny entré till Bredäng och förbättrar kopplingarna mellan de olika stadsdelarna.

mälaräng

Det är stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden som fått i uppdrag att genomföra Fokus Skärholmen. Målsättningen är totalt 4 000 bostäder. Mälaräng är en del av detta, ett av åtta fokusområden där staden ser stor potential till stadsutveckling.

Enligt den nya förslaget för Mälaräng kan Skärholmsvägen tas bort och ersättas av en förlängning av Murmästarvägen tillsammans med en delvis ombyggnad av Eksätravägen.

Staden vill ha blandad bebyggelse med inslag av olika typer av innehåll  ”där hantering av bottenvåningarna i strategiska lägen är central.”

Målsättningen är ”en ny årsring med fantasifull bebyggelse.” Området är beläget relativt långt ifrån större parkytor och en viktig aspekt i processen kommer vara att skapa förutsättningar för nya kvalitativa parkrum.

– Troligtvis finns även behov för en ny skola och ett antal förskolor inom fokusområdet, står det.

För att området ska kunna utvecklas till en attraktiv och hållbar boendemiljö kommer bebyggelsen designas för att komma tillrätta med områdets bullerproblematik. Dessutom kommer nya p-hus att blir bullerskärmar för området.

mälaräng

Håkan Kindmark bor i närheten av Mälaräng. Han rastar sin hund regelbundet i grönområdet och han är inte förvånad när Bättre stadsdel berättar om de nya planerna.

– Detta har man bara väntat på. Det som är trevligt här är att vi har rådjur, harar och rävar i området. Bostäder behövs men denna gröna yta är som en oas för oss. Det finns inte så många sådana områden här runt i kring, säger han.

Någon exakt tidplan för  byggstart eller färdigställande finns ännu inte men en preliminär plan visar att under 2018 skulle en detaljplan kunna fastställas och bygglovsprocesser starta.

Text och bild: Mats Falck

Skissen på översta bilden visar ungefärlig utbredning av fokusområde Mälaräng. Rosa ytor redovisar ytor för ny bebyggelse och/eller utvecklade park- och naturytor. Blåa linjer redovisar gator och kopplingar som behöver utvecklas och omvandlas i samband med planarbetet.

mälaräng

Publicerad 22:02, 11 augusti 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: