
Mälarhöjdsbadet kan befrias från högspänningsstolpen
Bredäng mälarhöjden Publicerad 14:15, 6 maj 2016Mälarhöjdsbadet kan slippa den stora högspänningsstolpen och bli ett av Stockholms riktigt fina naturbad.
Stockholms stad vill frigöra mark för att kunna bygga bostäder. Nya direktiv ändrar förutsättningarna och förlängd sjökabel blir ett alternativ.
Bostadsbristen i Stockholm skall byggas bort och jakten på lämplig mark pågår för fullt. Det är inte tillåtet med bostäder och andra lokaler där människor vistas många timmar, nära högspänningsledningar.
Dessa luftledningar kommer därför att bytas ut till mark- eller sjökabel som ger mindre strålning. Staden ser också ett ökat behov av elektricitet och har därför utfärdat nya direktiv och kapaciteten skall därför öka från 220 kV till 400 kV.
Det förändrar förutsättningarna. De gamla stolparna på Fågelön och Kärsön klarar inte detta och skulle behöva byggas om till höga kostnader. Det skulle dessutom innebära stora ingrepp i den känsliga miljön. I det perspektivet framstår den dyra sjökabeln som ett hållbart alternativ även ekonomiskt.
Den stora gammalmodiga stolpens placering på Mälarhöjdsbadet har också varit ett bekymmer ur miljösynpunkt. Rekreationsvärdet påverkas negativt och ifall en ny stolpe skall byggas kommer den att placeras utanför badet. Nu har nya förslag arbetats fram och kommer att presenteras på ett samråd 10 maj, kl 17-20 i Jakobsbergs gård.
Sträckningen går idag från Bromma över Kärsön och Fågelön till Bredäng via Mälarhöjdsbadet. Sedan tidigare är det klart att elen från Beckombergas skall ledas via sjökabel men det ansågs för dyrt att dra den ända till Bredäng. Den skulle därför gå iland på Fågelön som luftledning liksom idag. Den stora stolpen på Mälarhöjdsbadet behövdes för att ta kunna emot högspänningsledningen från Fågelön.
Nu har detta alltså ändrats. I det nya samrådsunderlaget för området finns fyra alternativ och bara ett av dem, I2, utgår från luftledning medan de tre andra gäller sjökabel. Tre av alternativen, I1, I2 och H utgår från Mälarhöjdsbadet och ett, H2, ifrån Sätravik. Träd behöver avverkas i Sätraskogen och ingen nyplantering får ske ovanpå markkabeln.
Alternativ I2 bedöms vara den klart sämsta lösningen ur miljösynpunkt eftersom det innebär en ny kraftledningsstolpe, ovanför Mälarhöjdsbadet men inom Sätra naturreservat. Alternativ I1 och I2 leds vidare från Ålgrytevägen längs med Stora sällskapets väg, under tunnelbaneviadukten nära Bredäng centrum via gång- och cykelvägen Idrottstigen längs med Ängens basket- och fotbollsplan samt två förskolor parallellt med Bredängs allé mot Bredängs stamstation vid Eksätravägen.
Utredningen rekommenderar alternativ H2 där de öppna ytorna med ängar, gång- och cykelvägar kan användas. Markkabeln kan grävas ner utan stora avverkningar och marken kommer att återställas snabbt. I alternativ H och H2 leds markkabeln vidare längs med Ålgrytevägen mot Björksätravägen till Bredängs stamstation. Den sträckan bedöms som relativt problemfri. Markkabeln kommer att läggas under Björksätravägen och man slipper göra ingrepp i området parallellt med Bredängs allé.
Synpunkter tas emot skriftligt senast 27 maj till adress:
WSP Environmental
Jonas Sahlin
Arenavägen 7
121 88 Stockholm
eller med e-post till EllevioJS@wspgroup.se
Text och bild Maud Hårleman
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k