Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

scout

“Pirrigt att åka på ett så stort äventyr”

Sammanlagt ett 30-tal scouter från Mälarhöjdens scoutkår åker nu iväg till Japan för att delta i 2015 års världsscoutjamboree. Det internationella scoutlägret lockar tiotusentals scouter från 150 olika länder. Lisa Andoff är en av dem som åker iväg.

– Jag ser mest fram emot att komma till Japan som är i princip det motsatta till Sverige i kultur och trender. Jag ser också väldigt mycket fram emot att träffa och lära känna utländska scouter i min ålder, säger Lisa Andoff på Arlanda strax före avfärd på torsdagen.

scout

En världsscoutjamboree anordnas vart fjärde år, alltid på olika platser världen över. Sverige var värdland förra gången. Nu hålls evenemanget alltså i Japan, närmare bestämt i staden Kirarahama i landets södra del.

Deltagarna, ungdomar mellan 14-17 år, bor i tält och har aktiviteter i patrull. Uppdragen rör sig mest kring teman som hållbarhet och miljöfrågor, och innefattar bland annat hajking, spel och hantverk. Några dagar före och efter Jamboreen ägnas åt att resa runt i landet för att scouterna ska få en chans att bekanta sig med den japanska kulturen.

– Pirrigast med är att åka på ett så stort äventyr är ju att det nästan är enbart scouter man inte känner, eftersom det är nya sammansatta avdelningar som åker, säger Lisa Andoff.

Ordet jamboree är swahili och betyder “stort möte” eller “stor sammankomst”. Eventet är som scouternas motsvarighet till OS, med skillnaden att det inte är fråga om tävling. Istället är det en möjlighet för olika kulturer och religioner att mötas, samarbeta och utbyta idéer. Det är lite av ett fredsprojekt. Carl Burström, är ordförande i Mälarhöjdens scoutförening:
– Det kanske bästa med en sådan här resa är att deltagarna blir ännu mer sugna på att ta sig ut i världen. De aktiviteter jag personligen gillar mest är de när man tvingas lära känna varandra snabbt för att kunna samarbeta. Det är då de riktiga banden knyts, när det inte bara är fråga om kallprat, säger han.

scout

Scouter som har svårt att betala resekostnaden kan vända sig till olika fonder både i och utanför scoutvärlden för att ansöka om bidrag. Svenskar betalar mer än deltagare från många andra delar av världen, detta för att subventionera avgiften för länder med sämre ekonomi.

Av de ungefär 40 000 scouter som förväntas delta är 2000 svenskar. Lägret pågår mellan 28 juli och 8 augusti.

– Jag säger till mina scouter att de absolut borde åka. Man får bara en sån här chans i livet. Det är en sjukt häftig resa, säger Carl Burström.

Text: Adam Ekstrand
Bild: Henrik Andoff

Publicerad 15:28, 16 juli 2015
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabriken: Symbiosis – en mångfacetterad utställning och plats för möten, workshops och samtal

    2021/11/06kl.09:36 - 2022/01/24kl.17:00
  2. Konstfacks Julmarknad 2021

    27 november kl.10:00 - 17:00
  3. JULMARKNAD HERRÄNGENS GÅRD

    27 november kl.11:00 - 28 november kl.16:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: