
REPORTAGE: Full rulle i scouternas tomteverkstäder – 5 julmarknader på gång
Hägersten-Älvsjö LYSSNA PÅ ARTIKELN örnsberg Publicerad 14:07, 17 november 2023Julen närmar sig och de första snöflingorna har redan hunnit falla över Hägersten-Älvsjö. Första helgen i december arrangerar flera scoutkårer i området julmarknader, precis som de brukar göra. Och nu är det full fart i kårernas julverkstäder.
Bättre stadsdel blev inbjudna att besöka Örnsbergs scoutkår som har sin lokal vid Aspuddens idrottsplats.
LÄS ÄVEN: Klirr i kassan för Älvsjö scoutkår när Älvsjöföretagarna lägger ned
Hannah Narkun är avdelningsledare för Örnsbergs scoutkår. Hon berättar att barnen denna kväll ska få tillverka tändrosor och reflexer.
– Vi kallar det för ”scouthantverk”. Vi har även andra avdelningar, och de tillverkar andra saker inför julmarknaden, som ljus och sådant, säger Hannah Narkun och lägger till:
– Vi ska även ha böcker, second hand-kläder, fika, lotter och glögg till försäljning.
Klockan har precis slagit 19. Doften av uppvärmt stearin sprider sig från kastrullen på den lilla spisen. Ett 20-tal upptäckarscouter från årskurs fyra och fem är samlade i det stora rummet vid entrén. Scoutledarna informerar barnen om upplägget för kvällen. Några av dem sätter igång direkt, medan vissa istället inleder kvällen med att teckna.

Ledarna på plats består av såväl föräldrar som äldre barn med scouterfarenhet. Exempelvis 15-årige Melker Lundblad från Hägersten. Han går sista året på högstadiet och rankas som en ”utmanare”. Därtill är han med i julmarknadskommittén.
LÄS ÄVEN: Klirr i kassan för Älvsjö scoutkår när Älvsjöföretagarna lägger ned
Vilka förhoppningar har du på julmarknaden?
– Att det ska bli kul! Och att det kommer mycket folk. Sen så är det också en inkomst för kåren.

Avdelningsledaren Hannah Narkun fyller i:
– Julmarknaden är alltid jätterolig, av flera skäl! Dels för att det egentligen är enda gången som alla vi i kåren får träffas, förutom när vi har stora läger. Det kommer mycket folk och man får träffa alla. Det är en jättemysig händelse.
LÄS ÄVEN: Premiär: Katinka startar julmarknad på Sjövikstorget – så fungerar den
Vad kommer ni att göra med pengarna från försäljningen?
– Det går till inköp av material. Nya tält, stormkök, allt sånt som vi behöver. Vi har en medlemsavgift och får vissa bidrag, men den stora delen av intäkterna får vi in via julmarknaden.

Melker Lundblad gick med i scoutkåren för åtta år sedan. Sedan dess har scouterna kommit att bli en allt viktigare del av hans liv.
– Det låter lite klyschigt, men scouterna är typ mitt liv! Jag är ganska insatt och jag har fått alla mina bästa vänner genom scouterna. Jag lägger ner ganska mycket tid på det här.
Hur lång tid tar det att planera julmarknaden?
– Själva planeringen började i september. Men det finns alltid folk som tänker på det här året om, egentligen.
Är det olika saker varje år som ni säljer?
– Det är både samma och olika grejer! Folk får nya idéer varje år på vad man skulle kunna sälja, och så.

Hannah Narkun berättar att scoutkåren har uppemot 400 medlemmar. De är indelade i olika rang, utifrån ålder och erfarenhet. De allra yngsta är så kallade ”spårare”. Fjärde- och femteklassarna, upptäckarna, får lära sig att bemästra både kniv, yxa och såg.
– De som går i fyran är förstaåringar. De får lära sig knivens alla delar, hur man hanterar en kniv och vad man inte får göra. Och vi går även igenom knivlagen. Knivbeviset är något de får till låns. För om de missköter det så tar vi det ifrån dem. Det är hårt och det är inte så ofta vi gör det, men det händer.
Hon fortsätter:
– Andraåringarna, i femman, får yxa- och sågbevis. De lär sig hugga och såga. Vi är lite försiktiga just med yxan, men med kniven så kan de få sitta och tälja. Efter det blir man äventyrare. Då går man i sexan, sjuan och åttan. Sen i nian och ettan, i gymnasiet, så blir de utmanare. Våra ungdomar kan också vara ledare.
Hannah Narkun bor i Midsommarkransen tillsammans med sin tolvårige son. Nästa år blir hennes sjätte inom Örnsbergs scoutkår. Hon gick med i scouterna redan som liten, då i Härnösands scoutkår, och var sedan verksam som ledare ända upp i 20-årsåldern.
– Efter det tog jag en lång paus och sysslade med festival istället. Jag jobbade på Arvikafestivalen i tio år. Men sen, när jag fick barn och han blev stor, så kände jag att ”Han ska vara scout!”
Vad betyder scouterna för ungdomarna i området?
– Det betyder mycket. Vi bor ju i en storstad. Här får de lära sig att hantera både skogen och naturen, och de får en respekt för djur och natur. Vi jobbar i patrull och i grupp. Det är inte individuellt och inte heller en prestationssak, säger hon och fortsätter:
– Jämför man med sporten, så kan man säga att det är ingen som är dålig på att scouta, utan vem som helst kan vara med!
Scoutkårer som anordnar julmarknader i Hägersten-Älvsjö:
- Julmarknad med Örnsbergs scoutkår
Plats: Aspuddens skola (Blommensbergsvägen 166)
Datum och tid: söndagen den tredje december, klockan 10-15 - Julmarknad med Mälarhöjdens scoutkår
Plats: Mälarhöjdens skola (Lugntorpsvägen 2)
Datum och tid: lördagen den andra december, klockan 11-17
För mer info, se deras Facebook-event
- Julmarknad med Älvsjö scoutkår
Plats: Johan Skytteskolan (Västerängsvägen 19)
Datum och tid: lördagen den andra december, klockan 11-15
För mer info, mejla till julmarknad@alvsjoscout.se - Julmarknad med Västertorps scoutkår
Plats: Västertorpsskolan (Störtloppsvägen 4)
Datum och tid: söndagen den tredje december, klockan 11-15
För mer info, se deras Facebook-event - Julpyssel för allmänheten, med Vårberg-Skärholmens scoutkår
Plats: Återbruket i Skärholmen (Oxholmsgränd 12)
Datum och tid: lördagen den nionde december, klockan 12-16
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k