Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Barnboksdebut med morfars historier

Författaren och föreläsaren Thor Rutgersson hade länge haft idén att använda sin morfars historier i skrivande och för några år sedan tog han tag i det. Med hjälp av förlaget Vildhallon ger han ut barnboken Abella och Kapten: Vilse i stormen tillsammans med sin vän illustratören Linnea Anckers från Midsommarkransen.

– Det känns bra. Vi kunde ju inte ha någon releasefest eller annat arrangemang på grund av covid, och det känns lite konstigt. Men vi är samtidigt glada. Det var länge osäkert om den skulle komma ut innan jul på grund av att tryckeriet också hade problem med covid, men det hann den, säger Thor som själv bor i Bandhagen.

I Abella och Kapten: Vilse i stormen kommer Abella som flykting till Sverige med sin pappa. Hon är ensam i skolan tills klasskompisen Måns tar med henne till sin morfar, en sjökapten som berättar om hur han var vilse i en storm och behövde hitta nya vänner för att klara sig hem, bland annat en krokodil och ett spöke. Handlingen är baserad på historier från Thors egen barndom.

– Min morfar brukade berätta fantasifulla historier för mig när jag var liten, och jag hade länge velat göra något av dem. Men det var först när han gick bort 2018 som jag faktiskt tog tag i det och gjorde en historia till hans minne, säger Thor som växt upp i Göteborg med havet som granne.

Han nämnde sin idé för sin vän Linnea Anckers,  en illustratör bosatt i Midsommarkransen som snabbt var med på noterna och vars illustrationer Thor tycker sticker ut, på helt rätt sätt.

LÄS ÄVEN: Mor och son gör barnboksdebut tillsammans

– Hon kombinerar perspektiv, ljus och färg på ett sätt som jag tycker är lite ovanligt. Det är väldigt dynamiskt och gör det spännande, säger han.

Boken skickades på prov till några föräldrar och barn och även om den riktar sig till åldern 6-9 år tror Thor att både yngre och äldre barn kan ha behållning av den. De yngre på grund av de fina illustrationerna och handlingen, och de äldre genom de samtal Thor och Linnea hoppas att boken skapar.

– Kapten berättar skrönor relaterade till problem som barn kan ha i verkligheten, bland annat ensamhet och andra svåra samtalsämnen. Barn funderar ju också på det, men det kan hända att vuxna inte riktigt tar tag i ämnet för att det är obehagligt för dem själva. Boken har inga definitiva svar men den öppnar upp för hur man kan se på sådant som försvinnande och ensamhet. Vänner finns om vi letar efter dem, och de som försvunnit finns kvar i våra minnen, säger han.

Och kanske får vi återse karaktärerna senare.

– Vi har idéer om uppföljare som vi hoppas kunna skriva och blir boken hyfsat populär finns det stor möjlighet att jag och Linnea gör dem till verklighet, säger Thor.

Leo Brodin

Publicerad 15:55, 20 januari 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: