Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Brandstationen kvar när nya skolan byggs

Så här kan den nya skolan i Midsommarkransen se ut. Samrådet har startat för den nya skolan med tre våningar som föreslås rymma 900 elever i årskurserna F till 9.

Förslaget från stadsbyggnadskontoret uppges vara influerad av brandstationens arkitektur där brandstationens vagnhall sparas med den nya skolbyggnaden på båda sidor om den.

ny skola

– Planförslaget får stora konsekvenser för brandstationen som helhetsmiljö då stora delar av den samlade miljön försvinner. Genom att behålla vagnhallen som är en tydlig markör för brandstationens funktion blir den tidigare samhällsfunktionen fortfarande läsbar, skriver stadsbyggnadskontoret i planbeskrivningen och fortsätter:

– Vagnhallens betydelse som fondbyggnad i stadsbilden kvarstår. Vagnhallens välbevarade exteriör, och delar av interiören, bevaras. Planförslaget bedöms inte ge negativ inverkan för upplevelsen av närliggande Uppenbarelsekyrkan.

ny skola

De förskolepaviljonger som idag ligger bakom brandstationen kommer att rivas och delar av parkmarken bakom skolan tas i anspråk för skolgård.

ny skola

Samrådsförslaget innehåller också två nya bostadshus med 55 lägenheter placerade direkt nordost om korsningen Bäckvägen/Tellusborgsvägen.

– Tonvikten är smålägenheter där i stort sett alla lägenheter kan förses med balkong eller uteplats. I bottenvåningen ska det delvis finnas lokaler för centrumändamål, skriver kontoret.

ny skola

Gående och cyklister har prioriterats i vilket innebär att framkomligheten för fordonstrafik och antalet parkeringsplatser för bil minskar något.  Kontoret har ambitionen att skapa en trafiksäker miljö för oskyddade trafikanter.

– I anslutning till skolan kommer framtida hastighet att vara 30 km/tim. Det kan dock finnas behov av stoppförbud i anslutning till skolan för att undvika lämning/hämtning med bil i skolans direkta närhet. Arbete pågår med att utreda lämplig plats för lämning/hämtning, skriver kontoret.

Text: Mats Falck
Bild: Stadsbyggnadskontoret, Nivå Landskapsarkitektur AB och Tengbom

Tidplan
– Öppet hus tisdagen 25 augusti 2015 klockan 17-19 i den för detta brandstationens idrottshall, Bäckvägen 1 i Midsommarkransen.
– Samråd 8 juli – 13 september 2015
– Granskning kvartal 1 2016
– Antagande/laga kraft kvartal 2 2016/ca en månad efter antagande om planen inte överklagas
– Genomförandetid cirka fem år efter att planen antagits

Planförslaget visas i Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltnings lokaler på Telefonvägen 30, Telefonplan, de tider då lokalen har öppet samt på stadsbyggnadskontorets webbplats, www.stockholm.se/detaljplaner.

Läs också:
Pågående planarbete
Planförslaget
Förslaget är det bästa för den här platsen
Öppet hus

Publicerad 22:34, 9 juli 2015
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: