Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

kollage karta

Debatt: Inga fler skolbarn intill Essingeleden

Synpunkter på förslag till detaljplan för Del av Herbariet 2, Liljeholmen (Tre idrottshallar och en grundskola i Midsommarkransen)

DEBATT. Vi finner idén att lägga ytterligare en skolbyggnad mitt i den värsta trafikkarusellen i södra Stockholm, en plats omringad av Essingeleden, Södertäljevägen, Hägerstensvägen och Tellusborgsvägen, helt befängd. Detta är såvitt vi kan förstå mark som inte kan bebyggas med bostäder. Se karta:

Därför föreslås marken användas för en ny grundskola med cirka 1000 elever. Här skulle många generationer av barn tillbringa sex år av sin barndom. Hur kommer det att märkas på deras hälsa nu och i framtiden? Gränsvärden för buller och luftföroreningar på den föreslagna platsen går endast att uppfylla med vissa osäkra antaganden om effekter av skyddande byggnader och andra barriärer. Obegripligt att stadsbyggnadsnämnden godkänner att man lägger fram detta förslag.

LÄS ÄVEN: Samråd: Tre idrottshallar och en grundskola för 1000 elever byggs i Midsommarkransen

Av kartan framgår placeringen av skolor i trafikstörda lägen tycks i denna del av söderort. Förutom den nu planerade Midsommarkransens grundskola för cirka 1000 elever på Herbariet 2, planeras en kraftig utbyggnad av Nybohovsskolan till 900 elever mycket nära Essingeleden. 

Sedan tidigare finns Blommensbergsskolan, byggd långt före Essingeleden, men fortfarande i bruk som skola efter en nyligen genomförd upprustning (450 elever). Och så har vi Gröndalsskolan, också den byggd före Essingeleden och gränsande direkt till leden. Här finns planer för utbyggnad till 900 elever.

Bostadsbyggandet borde styras av en helhetsplanering där tillräcklig och lämplig mark avsätts för förskolor och skolor från början. Att enbart bygga lägenheter i stora enklaver utan nödvändiga element som skolor och förskolor och med mycket små, skuggiga och oanvändbara bostadsgårdar, tyder på en inskränkt syn på bostadsbyggande. 

Ett aktuellt exempel är Lövholmen där en hög och tät bebyggelse planeras utan plats för skolor eller parker.  Konsekvensen blir att skolor planeras in i efterhand och hamnar på udda och dåliga platser eller att förskolor läggs in  i bottenvåningen på höga hus.

karta

Inför den fortsatta planeringen av en ny grundskola i Midsommarkransen vill vi påminna om Barnkonventionens artikel 3: I alla åtgärder som rör barn ska man i första hand beakta vad som bedöms vara barnets bästa.

Vi anser att planerna på en ny grundskola på Herbariet 2 ska läggas ner och att stadsbyggnadskontoret ges i uppdrag att med hjälp av övriga kontor skyndsamt hitta en ny och bättre plats för en grundskola. 

Elisabeth Edsjö, BUMS – Barns utemiljö i staden barnsutemiljo.com

Fler lokala nyheter från Hägersten-Älvsjö?: Prenumerera på Bättre stadsdel (200kr/år)

Publicerad 13:38, 25 november 2021

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. FÄRGFABRIKEN JULMARKNAD

    10 december kl.11:00 - 11 december kl.17:00
  2. Julfest på Eolshälls 4H-gård

    11 december kl.12:00 - 16:00
  3. Luciakonserter i Uppenbarelsekyrkan

    11 december kl.15:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: