Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Thorunn Widö, Maria Ljuslin och Joel Botnen Diamant

“Vi vill satsa på en god dialog men inget händer”

Midsommarkransens grundskola lovades stå klar 2018 men bygget sköts fram utan förklaring. Slutdatum uppges nu istället vara 2020 – som tidigast.

Hägersten-Liljeholmen är en av de stadsdelar som växer allra snabbast i Stockholmsregionen och sedan länge varit i behov av en ny grundskola. Den nya skolan som planeras i den gamla brandstationen blir försenad i tre år. Prognosen är nu att att skolan ska stå färdig tidigast 2020 trots att beslut om skolan redan är tagna.

– Förseningen innebär att det kommer finnas hundratals barn som riskerar att inte få en skolplacering i sitt närområde, säger Tina Johnsson som startat en namninsamling för att påskynda bygget.

Hon menar att den tillfälliga lösningen, förlagd i Midsommarkransens gymnasiums lokaler, inte är en hållbar lösning, både av utrymmes- och miljöskäl.

– Vi älskar vår skola, den drivs av fantastiska lärare och barn. Vi vill att skolan ska få de lokaler som utlovats så att alla barn i området kan få möjlighet att välja Midsommarkransens grundskola, skriver Tina som motivation för namninsamlingen.

Maria Ljuslin har barn som började i skolan förra året, vilket nu riskerar att spendera hela sin skolgång i de temporära lokalerna.

– Vad allting har börjat med är att vi inte fått besked. Det ligger stor frustration i att vi själva behövt läsa i handlingar och dokument och hittat att uppgifterna inte stämmer, säger hon. Sen har vi förstått att det dröjer ytterligare. Vad man nu har sagt är hösten 2020 med ett års felmarginal så då blir det 2021. Vi har försökt få svar ganska länge av någon men man har missat att återkoppla till oss om den förskjutna tidsplanen.

Thorunn Widö, Maria Ljuslin och Joel Botnen Diamant.

På Stockholm Stads hemsida förtydligas att flera förvaltningsorgan är involverade i projektet: Stadsbyggnadskontoret, Exploateringskontoret, Utbildningsförvaltningen och Skolfastigheter i Stockholm AB. Detta kan vara en av anledningarna till varför det dröjt att börja bygga, säger Mikael Lindberg, kommunikatör på Utbildningsförvaltningen.

– Att planera för en skola är en komplex process. Det är många aktörer inblandade och de tar alla separata beslut. I det här fallet kan man sammanfatta det med att bedömningen kanske var lite väl optimistisk med facit i hand. Satta datumet var efter vad vi då bedömt realistiskt.

– Det ska ju vara ett realistiskt mål som sätts. Internt så är det ett arbetsverktyg att jobba mot men står jag på andra sidan så blir det ett löfte. Någonstans är det en målsättning, sen är det inte alltid där man hamnar.

Mikael förstår att folk är upprörda. Han säger att utbildningsförvaltningen uppfattar behovet av skolplatser i området.

Thomas Bergsell är kommunikatör på Skolfastigheter i Stockholm AB (Sisab) och har även jobbat med projektet Brandstegen 1, som den nya grundskolans fastighet ska kallas. Han säger att sedan Sisab fick ärendet 2013 så har det inte märkts av att det skjutits upp.

– Sedan det satts igång formellt så har det alltid varit 2020 som gällt. Det kan vara någon som haft en uppskattning som inte stämt.

Illustration Nivå Landskapsarkitektur AB och Tengbom.

Brandstegen 1. Illustration Nivå Landskapsarkitektur AB och Tengbom.

Sisab kommer att lägga fram beslutsunderlaget för bygget först i januari. Det innebär att byggstart blir 2017. Thomas räknar dock med att beslutet kommer överklagas, vilket innebär att det eventuellt kommer fördröjas det extra året.

I Utbildningsnämndens tjänsteutlåtande om ärendet från 2013 står det däremot klart att 2018 utlovas som slutdatum för bygget. Det var även detta årtal som föräldrar och lärare fick besked om på ett möte med nämnden 2013. Maria poängterar att detta påverkade föräldrarna att välja Midsommarkransens grundskola. Lärarna samt rektor har också gått på flytt till brandstationen 2018, så datumet kommer inte helt taget ur luften, menar Maria.

– Det är det kommunala maskineriet som måste sättas igång, säger Thomas. Datumen kan flyttas lite hit och dit fortfarande, men hittills upplever jag samverkan som jättebra.

Vid mötet 2013 framfördes att föräldrarna inte tyckte att det var en lämplig placering för en grundskola men Utbildningsförvaltningen betonade att det var en temporär lösning fram till 2018.  På samma möte utlovades även bullerplank mot Essingeleden, något som ännu inte åtgärdats.

Utsikt från skolgården

Utsikt från nuvarande skolgården.

– Vi vill satsa på en god dialog men inget händer, säger Maria. Det var vi som själva fick uppmärksamma att det var fel och till och med på Stockholm Stads hemsida uppgavs det att flytten skulle ske till nya lokalerna 2018.

Hon tror även att en faktor till fördröjningarna kan vara att man missbedömt prognoserna för barnkullarna.

– Mitt barn föddes 2008, alltså del av ett babyboom. Vi ställer oss kritiska att vi behövde dra i det här innan någon uppmärksammat det. Först då bjöd man in oss till en dialog.

Maria påpekar att det enda som föräldrarna faktiskt har fått är ett tydligt svar på är att man klarar elevkapaciteten fram tills 2018. Det är sen det blir svårt, menar hon.

– Vi försöker blicka framåt. Vi har en otroligt bra skolverksamhet med en fantastisk rektor och lärarkår i spetsen men de måste få rätt och rimliga förutsättningar. Vi vill även att de ska få flytta in i de fina nya lokalerna i Brandstationen, 2018, som utlovats.

Den 17 november kommer det hållas ett offentligt möte med utbildningsförvaltningen kl 18 i skolans nuvarande lokaler där mer info kommer att ges.

Text och Foto: Adam Holmertz

Läs mer:

Brandstationen kvar när skolan byggs

Brandstegen 1

Midsommarkransens Grundskola

Sisab

Utbildningsförvaltningen

Tjänsteutlåtande från 2013

Stadsbyggnadsnämnden

Namninsamling för att påskynda bygget

Vi vill ha skola

Facebook

 

Publicerad 10:35, 27 oktober 2015
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: