Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

”Örnsberg är en mytologisk plats för mig”

För författaren Christian Dahlström är Ivar Vidfamnes gata förknippad med både kärlek och stor sorg. Mycket av hans nya bok Kalla mig galen utspelar sig i Örnsberg och Aspudden.  

– Även om jag bara bodde på Ivar Vidfamnes gata i tio månader var jag där ofta och hälsade på under tiden i fosterhem. Nästan alla mina mest känslomässiga minnen från min uppväxt är från den gatan. Hade inte mamma blivit sjuk hade jag förmodligen bott där hela min barndom och kanske haft en massa ljusa minnen därifrån. Men nu blev det inte så. Tyvärr.

Det säger författaren Christian Dahlström som alldeles nyligen kommit ut med sin andra bok, Kalla mig galen: berättelser från Psyksverige.

Den handlar om honom, hans erfarenhet av depression och ångest. Hur han gång på gång sökte hjälp på vårdcentraler och öppenmottagningar men blev nekad eller bortprioriterad när han bad om terapi.

Boken handlar också om hans mamma Åse som led av obehandlad schizofreni och som missbrukade och därför inte kunde ge den omsorg som ett barn behöver. Som tio-månaders bebis tvångsomhändertogs Christian och växte sedan upp i en fosterfamilj där han hade det bra.

I boken finns flera andra viktiga personer: morfar, flickvännen och syskon.  

Mycket av boken utspelar sig i Aspudden och Örnsberg men även i Fruängen och Liljeholmen där mamma Åse bodde efter att Christians morfar dött.

– Det är klart att jag har en väldigt speciell relation till Örnsberg.

Det känns som en närmast mytologisk plats för mig numera. Ivar Vidfamnes gata, där både mamma och morfar bodde, är förknippad med både kärlek och stor sorg.

Christian har också intervjuat flera kända personer, bland andra höjdhopparen Linus Thörnblad, skribenten och tv-profilen Cissi Wallin, skådespelerskan Saga Becker och Youtube-stjärnan Therése Lindgren. Att låta framgångsrika personer berätta om sin psykiska ohälsa i boken var  viktigt för att få andra att sluta skämmas, tänker Christian. När han själv blev sjuk i depression och ångest kände han sig ensam och misslyckad. Så ska det inte behöva vara.

Kanske har du just nu någon i din närhet som är utmattad, deprimerad eller får panikångestattacker? Säkert känner du någon som har fått diagnosen adhd eller Asperger. Ja, psykisk ohälsa kan visa sig på många olika sätt och är faktiskt inte alls ovanligt. Men i många sammanhang är det fortfarande tabu.

Psykiatriska diagnoser står för ungefär 45 procent av alla sjukskrivningar. Samtidigt fick psykiatrin bara nio procent av den totala sjukvårdsbudgeten 2016. Den som läser Christians bok får fler sådana siffror att fundera över. Fakta som är bra att veta om psykiatrin, om läkemedel, om forskning – eller kanske mest brist på forskning.

Man kan känna igen sig, eller en vän eller släkting. Den som funderar på om det är klokt att skaffa barn när man har en psykisk skörhet, eller sjukdom, kan ta del av kloka tankar om det i boken. Det sista kapitlet har också rubriken Hopp. Det är viktigt och bra. Hopp behövs extra mycket när det är svårt att få ihop livet.

Text: Anna Fredriksson

Christian har också skrivit
-Panikångest & depression
-Frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar

Lyssna på Christians podd: Sinnessjukt

Läs mer om Kalla mig galen

Publicerad 08:04, 20 januari 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: