Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Striden igång om vem som ska leda nya stadsdelen

Kampen om vem som ska leda nya stadsdelsområdet Hägersten-Älvsjö har startat. Men varken ordföranden i Älvsjö eller ordföranden i Hägersten-Liljeholmen vill uttala sig i frågan.

Under våren väntas kommunfullmäktige besluta om att bilda den nya stadsdelsnämnden för Älvsjö och Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde.

Samgåendet av de båda nämnderna ska genomföras i sommar och samtidigt föreslås en förändring hur nämnden ska ledas.

LÄS MER: Hägersten-Liljeholmen slås samman med Älvsjö

I en remiss föreslås den nya nämnden få ett utökat presidium med ytterligare en vice ordförande. Detta utökade styre ska införas 1 juli 2020 och gälla fram till 31 december 2022. 

På så sätt kan politiker från den politiska majoriteten från både Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö stadsdelsnämnder finnas i den nya nämndens presidium. 

– Skälet är att säkerställa att kunskap om båda stadsdelsnämndernas pågående arbete, satsningar och utmaningar tillvaratas i den nya nämndens uppbyggnads- och etableringsfas, står det i underlaget till remissen som Hägersten-Liljeholmens stadsdelsörvaltning ställer sig positiva till. 

LÄS MER: Förslag: Här är namnet på nya stadsdelsområdet

Det utökade presidiet föreslås alltså bestå av tre personer: en ordförande, en 1:e vice ordförande och en 2:e vice ordförande.

Men vem som blir ordförande i den nya nämnden är långt ifrån klart.

– Nej, det är inte klart, det beslutas först fram mot sommaren av kommunfullmäktige, säger Johan Nilsson (M) ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd.

Processen sker i två steg. Först blir det en politisk överenskommelse inom den styrande koalitionen vilket parti som erhåller vilken post.

Därefter ska partierna internt i valberedningar föreslå personer till posterna.

– Och där har partierna lite olika modeller hur man bestämmer vilken person det ska vara, säger Johan Nilsson,

Vem vill du se som ordförande?
– Jag vill inte föregå vår valberednings arbete och tycka saker eftersom jag själv, som ordförande i en av nämnderna som slås ihop, skulle kunna vara ett namn som förekommer i en sådan diskussion. 

– Men självklart vill jag att Moderaterna ska ha inflytande över politiken i den nya stadsdelsnämnden, säger Johan.

Abit Dundar (L), ordförande i Hägersten-Liljeholmen är lika förtegen.
– Det är inte klart ännu vem som blir ny ordförande, det blir en politisk överenskommelse. Jag återkommer när jag vet mer, säger Abit Dundar (L)

Text: Mats Falck

Publicerad 16:31, 26 januari 2020
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: