Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Här på Telefonfabriken jobbade Pelle i ett halvt sekel

PROFILEN. Pelle Persson började jobba på LM Ericsson på Telefonplan 1951 och stannade sedan i 50 år. Idag bor han vid Telefonplan och lunchar regelbundet på restaurangen i byggnaden. Här berättar han om livet i Telefonfabriken.

LM Ericsson hade stark dragningskraft på Stockholmarna, det var en populär arbetsplats. Men berodde inte först och främst på lönerna, som inte var särskilt höga, utan för att jobbet ansågs stabilt och tryggt. Här fanns det mesta som de anställda med familjer kunde behöva.

– Att vara anställd på LM Ericsson under efterkrigstiden på 50-70 talet var som att leva i ett samhälle för sig, berättar Pelle Persson, pensionerad ingenjör sedan 1998.

Som 16-åring började Pelle som lärling på fabriken. Året var 1951 och Televerket, SJ och LM Ericsson var de största arbetsplatserna i landet.  Livet på Ericsson påminner en del om den japanska företagskulturen. De anställda umgicks med sina kollegor och arbetskamrater och deras familjer även på fritiden. Det fanns föreningar av alla slag: teater, orkester, kör och idrottsföreningar. Pelle var själv med i skytteföreningen. Man hade julgransplundringar, dansade på dansbanan alldeles intill en av verkstäderna under sommaren och en dag varje år hyrde företaget hela Gröna Lund.

– Alla anställda hade förmåner som fri lunch och läkarvård. Det fanns till och med ett företagsdagis, vilket var ovanligt på den tiden. I ”Ryssboden” på fabriksområdet handlade man både mat, kläder och det nödvändiga till hushållet till låga priser. På jobbet rådde en stämning av gemenskap och sammanhållning på den tiden -LM andan. Alla ställde upp och hjälpte varann, säger Pelle och fortsätter:

– En gång kom jag till exempel för sent på min motorcykel och då stämplade kompisarna in och täckte upp min frånvaro inför förmännen. Då bestod en väldigt stor del av arbetsstyrkan av personer med olika funktionsförändringar, både de med fysiska och mentala. En man hade mist sin ena hand och hade en krok där istället. En annan var duktig på att sjunga och spela, och gjorde det gärna för att muntra upp oss på rasterna under de långa arbetsdagarna.

Många trivdes så bra på arbetet att om de ville kunde få fortsätta långt efter pensioneringen.
– Handledaren på verkstan var i 70-års åldern. Det var bara under krisen åren 55-56 som pensionärerna blev tvungna att sluta.

De karaktäristiska verkstadshusen byggda på 30-talet står kvar än idag. En hel del arbetare bodde i de nybyggda lamellhusen ett stenkast från fabriken.
– Matsalarna var många, eftersom det var förbjudet att lämna området under arbetstid, och hierarkiskt indelade: arbetarnas med självservering och tjänstemännens med bordsservering.

På översta våningen med utsikt låg ”Heliga Mumset” för de högsta cheferna. Där blev Pelle till slut avtackad för sina femtio år. Då hade han avancerat från sin första plats som finmekaniker och blivit ingenjör.
– Man arbetade till klockan 17.oo i den finmekaniska verkstan och sedan var det studier på Stockholms stads Tekniska aftonskola på Söder mellan 19.00 och 22.00. Efter fem år tog jag min examen. Det var tack vare min dåvarande fru som detta gick att genomföra. Hon skötte all markservice och tog hand om barnen.

I början på 50-talet jobbade runt 5 000 personer i området vid Telefonplan med att tillverka och montera delarna till hårdvaran – telefonväxlar och stationer – samt försäljning. Det fanns en hel del kvinnliga anställda i fabriken och hemma i köken satt hemmafruarna och gjorde monteringsjobb.

Pelle fick också uppleva den snabba tekniska utvecklingen under den senare delen av 1900-talet, till exempel när den första centraldatorn kom på 60-talet och när större delen av den svenska mekaniska industrin övergick till elektronik på 70-talet. I början på 80-talet ägde en stor omorganisation rum bland cheferna som syftade till att platta ut beslutsfattandet. Detta blev tyvärr också början till förfallet, både för LM-andan och yrkesstoltheten, menar Pelle.
– Tidigare hade alla chefer varit utbildade ingenjörer och hade gedigna kunskaper om hela tillverkningsprocessen. Precision, kvalitet, noggrannhet och dokumentation hade varit ledorden från verkstadsgolvet upp till ledningsnivån. Så var det inte längre och därmed försvann tillfredsställelsen över ett väl utfört arbete mer och mer, menar han.

– Trots att jag tillbringat så många år på samma arbetsplats blev jag sällan uttråkad. Genom åren jobbade jag periodvis på de flesta avdelningar och verkstäder och fick nya arbetsuppgifter att lösa. Omväxlingen med olika organisationer och chefer gjorde att det kändes som flera olika arbetsplatser i en.

Text: Annette Widén
Bild: Alexander Farnsworth

Publicerad 13:23, 12 april 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: