Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

västbergaskolan plus förälder och rektor

Västbergaskolan ska säljas – föräldrar och skolledning oroliga

Stockholms stad ska sälja friskolan Västbergaskolans fastighet. Både föräldrar och skolledning är bekymrade över vad som kommer att hända med verksamheten när en privat fastighetsägare tar över skolbyggnaderna.

– Med en ny ägare är vi oroliga att förutsättningarna för att bedriva den skola som vi nu har försämras, antingen genom höjda hyror eller i värsta fall att skolan inte kan fortsätta bedrivas i fastigheten efter att nuvarande hyresavtal går ut. Vi vill ha en långsiktig och trygg skolgång för våra barn, säger Anna Lilja Qvarlander, som representerar skolans föräldragrupp.

Det är det kommunala fastighetsbolaget Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB som beslutat att sju av deras fastigheter med framförallt privata skolor ska gå till försäljning. Utöver Västbergaskolan är det bland annat IES i Bromma, IES i Hässelby samt Västerholms friskola i Skärholmen.

Västbergaskolan AB drivs som ett privat bolag, samtidigt vill ni föräldrar inte att ett privat bolag tar över er fastighet, varför?

– Västbergaskolan är en enskild mindre skolaktör där en skolledning tagit över den kommunala skolan – så som friskolereformen avsåg. Med annan större fastighetsägare riskerar den att i förlängningen trängas undan av en större privat skolkoncern med en annan inriktning än den som bedrivs idag, säger Anna Lilja Qvarlander.

LÄS ÄVEN: Då kan eleverna börja i nya skolan i Midsommarkransen

Föräldrarna har startat en namninsamling som nu har 500 underskrifter som ska sändas till politikerna i stadshuset som tar det slutliga beslutet om försäljningen. Föräldrar har också kontaktat politiker i såväl stadshuset som i stadsdelen och de som sitter i SISABs styrelse för att påtala oron och att föräldrar vill att försäljningen stoppas.

Sedan 2001 drivs skolan som en fristående skola och ägs av rektor Anna Karin Hellsten tillsammans med de båda biträdande rektorerna Anna Stenbom och Karin Forsberg.

– Vi har sökt kontakt med flera politiker varav de flesta inte har varit intresserade av att diskutera planerna att sälja fastigheten. Jag har dock lämnat in formell klagan och varit extremt tydlig med att vi opponerar oss mot det hela, säger Anna-Karin Hellsten som betonar att politikerna verkar vilja göra en snabb försäljningsprocess, vilket är ett problem rent demokratiskt.

För en månad hade skolledningen ett möte med representant för SISAB, och då klargjordes det att det är möjligt för skolan att lägga anbud på enbart en del av portföljen, det vill säga Västbergaskolans lokaler. 

Västbergaskolan AB tillhör ett moderbolag, Västberga Utveckling AB, som enligt skolledningen har i uppgift att äga aktierna i skolbolaget. 

anna karin hellsten rektor

–  Det är en vanlig konstruktion för att minska risken för oss som privatpersoner. Detta är gängse rutin som revisorerna rekommenderar, säger Anna-Karin Hellsten.

– I moderbolaget har vi en buffert för framtida verksamhetsbehov och oförutsedda utgifter i Västbergaskolan AB, vilket är en trygghet och ett skydd för verksamheten och oss som ägare.

Så vinster från skolan läggs i bolaget Västberga utveckling AB. Kan de pengarna hjälpa till att finansiera ett köpa en fastighet  framöver?

– Tyvärr rör det sig inte om några jättebelopp som ligger där. En liten buffert. Jag önskar att det hade räckt till att delfinansiera ett köp av den här fastigheten men den kommer kosta flera hundra miljoner har jag förstått så det skulle kräva en mycket noggrann och omfattande process med banken och andra finansiärer om vi skulle ha möjlighet att lägga ett bud. Detta hade vi gärna velat undersöka om vi haft mer tid, säger Anna-Karin Hellsten.

Hellsten vill först och främst att staden fortsätter att äga skolans lokaler men att skolan kommer fortsätta att hyra fastigheten även om den säljs till ett nytt bolag.  

– Vår oro rör om vi på sikt kommer kunna bedriva vår verksamhet som vi vill om det blir höga hyreshöjningar. Som jag ser det just nu kommer det inte vara aktuellt att ha vår verksamhet någon annanstans än här. 

– Men vi vill inte skapa oro i onödan – det kan bli bra även efter en försäljning om rätt bolag får köpa, säger Hellsten.

Fler lokala nyheter från Hägersten-Älvsjö? Prenumerera på Bättre stadsdel (200kr/år)

Publicerad 15:18, 7 oktober 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: