Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

debatt - västbergaskolan

Debatt: Därför bör försäljningen av Västbergaskolan stoppas

DEBATT. Den blågröna majoriteten planerar att sälja Västbergaskolan. Detta trots föräldrars protester eller någon tanke på vad konsekvenserna kan bli för en redan välfungerande skola. Att vi inte får någon information om hur långt processen har gått eller vilka påtänkta köpare som finns är minst sagt uppseendeväckande. 

Västbergaskolan är en omtyckt skola och drivs precis som friskolereformen från början avsåg sig vilja främja. Skolan styrs av en ledning i nära anslutning till verksamheten som fyller ett minst sagt välbehövligt behov i området. En utförsäljning hotar allt bra som skolan nu gör i området. 

Blir dyrare för oss skattebetalare 
Det är ingen hemlighet att flera nya fastighetsägarföretag står på kö in i välfärdssektorn och nu ser en chans att etablera sig starkare i Stockholm. Dom är inte intresserade av att göra verksamheterna så bra som möjligt, de vill tjäna pengar på att äga lokaler. 

LÄS ÄVEN: Västbergaskolan ska säljas – föräldrar och skolledning oroliga

Trots att all fakta visar att det är sämre och dyrare för stockholmarna när staden säljer strategiskt viktiga lokaler för att sedan hyra in sig i dem går nu den blågröna majoriteten vidare med detta förslag. Det enda svaret på varför de väljer denna fördyrande process är deras ideologiskt driva iver att hinna privatisera så mycket de kan innan valet. 

I den kommande budget som den grönblå majoriteten nu lagt för 2022 är den ideologiska inriktningen tydlig ”Det är viktigt att staden i dialog med fristående aktörer även verkar för en tillväxt av fristående alternativ i skolplaneringen.”  

Barnen kommer i andra hand 
Privatiseringshetsen sker oavsett vad det kostar långsiktigt eller hur våra elever påverkas. Det är viktigare att få in nya vinstdrivande bolag i skolan än att värna om de väl etablerade fristående skolor som redan finns, där exempelvis Västberga är ett fantastiskt exempel. 

Ingen har ännu velat svara på vad som händer med Västbergaskolans elever om lokalerna säljs till ett riskkapitalbolag på marknaden.  Oavsett vem som styr i Stockholm finns det alltid ett stort ansvar för att både planera och agera för att stockholmarna ska ha de skolor och förskolor som kommer att krävas – även i framtiden.  Det kan endast göras om staden har rådighet över stadens lokaler och därmed också kan ta höjd för demografiska förändringar och nya behov. 

LÄS ÄVEN: Sisab: Vi lägger stor vikt vid att hitta seriösa köpare av Västbergaskolan

Dyrt att sälja ut 
Att behöva bygga nya lokaler när behoven tränger på är en dyrare process och nyproduktion kräver höjda hyror. Det finns alltså inget i detta beslut som gagnar Stockholmarna, inte nu och inte i framtiden. Det enda är en kortsiktig vinst för den blågröna majoriteten för att de ska få ihop budgeten och få förändra staden i den ideologiska inriktning de önskar. 

Oavsett vad vi röstar på är resultatet odiskutabelt, dessa ideologiska utförsäljningar innebär förlust av lokaler vi aldrig kommer att få tillbaka, men i allra högsta grad behöver för att kunna planera långsiktigt för en trygg skolgång för våra barn. 

Maria Ljuslin (V), vice ordförande Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd

Vad tycker du? Håller du med artikelförfattaren eller är du av annan åsikt? Skriv en replik, och skicka in den till: redaktionen@battrestadsdel.se

Fler lokala nyheter från Hägersten-Älvsjö? Prenumerera på Bättre stadsdel (200kr/år)

Publicerad 17:49, 8 oktober 2021

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: