Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Konstnären Sissel Wibom utanför sitt skyltfönster i Västertorp

Ny trend: ”Made in Västertorp”

Made in Västertorp – där har vi den nya, närproducerade trenden. Åtminstone vad gäller vackra bruksföremål och oväntade objekt i lera. Konstnären Sissel Wiboms dröm om en öppen ateljé och butik har blivit verklighet: på torsdag är det smygöppning för ”SiOuiPoterie med Paraplyateljen” i hörnet Störtloppsvägen/Terrängvägen.

– Jag gillar Västertorp med blandningen av folk och att det ännu inte är gentrifierat.

Lokalen är ljus tack vare skyltfönstren, och oväntat stor: här ska tolv, 14 keramiker få plats, dag som kväll, för jobb, idéer och skapande, av både proffs och amatörer. 

KKonstverk av Sissel Wibom

Sissel Wiboms koppar och skålar, och fantasieggande figuriner inspirerande av undervattensväxter, syns här och där och innanför entrén går det att köpa olika sorters teer, småkakor, liksom franska tvålar.

Väcker uppmärksamhet
Väggar, inredning och glasyr går i blått, och Sissel Wiboms kärlek till Frankrike och det eleganta 1700-talet syns mellan hyllorna med lera, odlingar, drejskivor och pågående projekt. Resultatet är ett påhittigt och välkommet bidrag till utbudet i Västertorps centrum. Vilket märks inte minst på dem som passerar förbi ateljéfönstren: många kollar, funderar och kollar igen. Det här har redan blivit en snackis.

Lera i platspåsar

– Vi får se vad som händer och hur det utvecklas, säger Sissel Wibom, som är den drivande och samlande kraften bakom satsningen. Jag vill att det ska vara en lugn och trygg plats, och samtidigt välkomnande. Folk ska kunna kika in, bubbla och prata och titta på vad vi gör.

Öppet för levande centrum
Butikslokalen (i många år pryl-, kläd- och presentbutiken ”Piggelina”) hittade Sissel Wibom på Blocket, och blev snabbt förtjust. Fastighetsägaren var också positiv, med det enda kravet att lokalen ska vara öppen minst tre dagar i veckan.

– Ja, jag vill verkligen att det ska vara som ett öppet fönster, säger fastighetsägaren Jeanette Runold. Det är viktigt för att Västertorp ska vara ett levande centrum, för att folk ska trivas och känna samhörighet i sin del av Stockholm. Då måste vi ha sådana verksamheter i gatulägena som inte är kontor.

Information om konstnären Sissel Wibom

Leran väcker kärlek
”Med-drejarna”, som delar lokalen med Sissel Wibom, är ler-entusiaster från olika håll, unga som äldre, vana och nybörjare. Elisabet Rudhe, som är på plats när Bättre stadsdel hälsar på, är pensionär och före detta elev till Sissel Wibom, som förutom att jobba som konstnär även är lärare.

– Jag försöker bli bra på det här med att dreja, att få det att sitta, säger Elisabet Rudhe. För mig handlar det också om att göra roliga saker i livet, som pensionär är det lätt att hamna liksom vid sidan om allt det andra.

Konstnären Sissel Wibom med kopp

Kärleken till leran är påtaglig och vad det är som gör att lera är ett så tacksamt material att arbeta med, det är Sissel Wibom bra på att sammanfatta:

– Det är bara att stoppa ner fingrarna så är man fast. Leran släpper aldrig taget om en.

Handgjort ger mervärde 
Att försörja sig som keramiker är inte det lättaste, särskilt inte när många är vana vid billigt-billigt, och köper koppar och skålar, som kostar mindre än en glasspinne. Sissel Wibom är tydlig när hon försvarar poängen med det som är handgjort och unikt.

– En kopp som är ett hantverk har ett annat ekonomiskt värde. Det är inte den handdrejade koppen som är för dyr, det är det andra som är för billigt.

”SiOuiPoterie med Paraplyateljen” smygöppnar på torsdag den 27 maj mellan klockan 16.00 och 18.00.

Text och bild: Maja Aase

Publicerad 19:04, 24 maj 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Pontonen under Liljeholmsbron: ARTmovement Fair

    4 juni kl.16:00 - 8 juli kl.17:00
  2. Tillsammans för Kastanjeparken

    15 juni kl.19:00
  3. Mälarhöjdens friluftsteater: Alice i Vintageland

    17 juni kl.18:30 - 19:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: