Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Västertorp vastertorp_terrangvagen_2015b

Rejäl prisuppgång på ombildade hyresrätter – borgarråd rasar

I februari ombildades Familjebostäders hyresrätter på Terrängvägen i Västertorp till bostadsrätter. Nu har två sålts med en rejäl vinst. Det rapporterar SR P4 Stockholm.

Hyresgästerna fick köpa de 37 lägenheterna till ett pris på 37 700 kronor kvadratmetern, nu, två månader senare har två av dem – tvåor på 55 kvadratmeter – sålts för cirka 55 000 kronor per kvadrat.

– Uppenbarligen var det ett underpris, och Stockholmarna har dels förlorat betydelsefulla hyresrätter på bostadsmarknaden, och sen så har fastigheten sålts till underpris. Det här är oansvarigt, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) till SR P4 Stockholm.

Vid ombildningen var alltså prislappen för var och en av de båda lägenheterna drygt 2 miljoner kronor, och nu i mitten av april såldes de på marknaden för drygt 3 miljoner, en prisuppgång på 50 procent, varav hälften i budgivningen.

Som Bättre stadsdel tidigare rapporterat är det den grönblå majoriteten i Stadshuset som står bakom beslutet att sälja lägenheterna i allmännyttan.

LÄS ÄVEN: Första lägenheterna i Västertorp ombildade

Bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) f menar att det är skillnad på att sälja en hel fastighet exklusivt till de boende då man använder en oberoende värderare, jämfört med att sälja en enskild lägenhet genom en mäklare på den öppna marknaden. 

Samtidigt påverkar den rådande prisuppgången på bostadsmarknaden, menar han.

–  Jag tror i och med att vi hamnar i den här utvecklingen där det är väldigt stort tryck på bostadsmarknaden så blir det nu liksom lite större skillnader än vad det annars skulle ha varit, så att säga, säger Dennis Wedin till P4.

Under 2019 fick 20 000 hushåll i elva utvalda stadsdelar få erbjudande om att ombilda hyresrätten till bostadsrätt. De utvalda stadsdelarna är områden där allmännyttan idag är den dominerande upplåtelseformen. I Västertorp kan  sammanlagt 137 hyresrätter ombildas.

Bild: Holger Ellgaard

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här

Publicerad 19:03, 27 april 2021

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

I veckan frågade Bättre stadsdels reportrar folk i Fruängens centrum: Vad vill du läsa om i din digitala lokaltidning?

Torsten, Skåne 
– Jag vill läsa om utvecklingen av området, ombyggnationer. Vad som händer, vad som är på gång och sådant. 

Hasse, Fredshäll
Jag vill läsa lite om idrott i lokalområdet, de lokala lagen. Men också vad som händer runtomkring, med miljön, ombyggnationer och dylikt. Där jag bor ska de till exempel eventuellt flytta på en fotbollsplan. Sådant vill jag läsa om. 

Christina, Värmland
– Jag vill veta vad som händer i närområdet. Allt från olika typer av evenemang till info från stadsdelen eller kommunen. Intervjuer med lokala krögare, butiksägare är också intressant.

Linnea, Fruängen 
– Ungdomsidrott skulle vara kul, då jag är aktiv. Så man visar vad vi gör! Men såklart vad som händer och kommer hända i området också!

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack! 

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 16:15, 9 maj 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: