Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Hyresgäster i Västertorp stoppar ombildning till bostadsrätter

Försöket att ombilda 90 hyreslägenheter i kvarteret Glanskisen 1 i Västertorp har misslyckats. Styrelsen för den nybildade bostadsrättsföreningen avbryter ombildningsprocessen.

Det var i oktober förra året som en köpstämma för de 90 hyreslägenheterna på Isgränd och Störtloppsvägen i Västertorp arrangerades. Men köpet gick inte igenom eftersom inte tillräckligt många röstade ja, det hade krävts att minst två tredjedelar av de 90 hyresgästerna röstat ja för att köpet skulle bli av. Detta trots att insatsen för en boende skulle bli lägre än marknadspriset för en lägenhet i området.

LÄS ÄVEN: Första lägenheterna i Västertorp ombildade

Styrelsen gav ändå inte upp, men nu, en efter en fortsatt process över vintern har alltså föreningen kastat in handduken.

Enligt Hyresgästföreningen som tittade på den ekonomiska planen i höstas skulle belåningen för föreningen ligga på 40 procent, i högsta laget, enligt Tomas Henriksson ombudsman på Hyresgästföreningen.

– När affären ska finansieras gäller det att man gör det på ett klokt sätt. Vi anser att cirka 30 procent kan föreningen ta via gemensamma lån, resten 70 procent av den totala köpesumman av fastigheten, ska finansieras via insatser från de boende. Att var och en tar egna lån och betalar sin del, säger Tomas Henriksson.

LÄS ÄVEN: Här kan hyreslägenheter ombildas till bostadsrätter

Han menar på att oftast tar föreningen för stora gemensamma lån vid sådan här ombildningar. Anledningen är att de blir det “billigare”, en lägre insats för den enskilda lägenhetsinnehavaren.

Tomas Henriksson menar att när det gemensamma föreningslånet är stort i förhållande till de egna insatserna, kan det medföra risker. Bostadsrättsföreningen kan till exempel bli mer känslig för räntehöjningar.

En lägre andel på det gemensamma föreningslånet ger dessutom lägre månadsavgifter.

– Att hålla ned insatserna kan ge intryck av en lägre prislapp, men det gemensamma föreningslånet måste alltid räknas med, säger Tomas Henriksson som avrådde hyresgästerna att ombilda.

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här👍  

Som Bättre stadsdel tidigare rapporterat har kommunala bostadsbolag runt om i Stockholm erbjudit 12 000 hyresgäster att köpa sina lägenheter. 

Två fastigheter där en majoritet av hyresgästerna var är intresserade av att ombilda, ligger i Västertorp. I Glanskisen 1 bildades en bostadsrättsförening och en intresseanmälan skickades in.

Man bildade en bostdsrättsförening, anlitade ombildningskonsulter och arrangerade alltså en köpstämma. Men föreningen nådde som sagt inte ända fram.

Bättre stadsdel har ställt några frågor till en av de boende i fastigheten. Hen vill vara anonym.

– Det har varit en sårig process tycker jag. Det har varit en del boende som drivit detta med ombildning väldigt hårt. Det har inte varit så att de som inte velat ombilda varit en tät grupp, verkligen inte. Inget “samlat motstånd”.  Jag vet bara några som röstat nej. Vi har inte haft någon gemensam plan eller så.

Vilka är de främsta anledningarna till att det inte blir någon ombildning tror du?
– Jag tror att de som vill bo kvar var mindre intresserade av att ombilda. Det är ganska många i husen som bott länge, en hel del äldre, och som vill fortsätta bo här. En del såg det som ett sätt att ta sig in på bostadsrättsmarknaden.

Hur känner du nu?
– Jag tycker det är skönt att det äntligen är över. Det har varit pressande att leva i detta, osäkerheten hur det ska bli, tråkigheten med olika brev. Det har varit lång tid med stress.  

Vad händer nu?
– Nu bor människor kvar som hyresgäster. Det har inte varit någon “action-grupp” emot så det blir ingen fest eller så. Mer att var och en på sin kammare kan pusta ut efter den här ansträngningen.  

Bättre stadsdel har utan framgång sökt kommentar från både styrelserepresentanter från den nybildade bostadsrättsföreningen samt företaget som anlitades för att ombilda.

Publicerad 15:49, 12 mars 2021

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Svenska kyrkan Hägersten: Kammarmusikhelg 21–23 januari

    21 januari kl.19:00 - 23 januari kl.20:00
  2. Guldbaggehelg på Bio Aspen

    22 januari kl.12:00 - 23 januari kl.22:00
  3. Ateljé SKHLM: Black Sun, White Mountains

    22 januari kl.14:00 - 19 februari kl.18:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: