Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Delningsekonomins många möjligheter

GOMORE. När man bor i en kommun med många människor öppnar det upp möjligheterna för att använda sig av delningsekonomi. Delningsekonomi innebär att man delar, hyr, lånar eller byter olika varor eller tjänster med varandra. Det är både ett sätt att skapa sociala kontakter och komma närmre varandra i samhället, men samtidigt också ett sätt att använda resurserna bättre. Man behöver inte äga en golvslip om man bara ska använda den till ett projekt. Delningsekonomi, eller gemensam konsumtion som det också kallas, har blivit väldigt populärt i dagens samhälle. Inte minst för att det går hand i hand med hållbar utveckling. Läs med här för att se vilka möjligheter du har till att vara en del av delningsekonomin.

Använd teknologin till att spara pengar

Det är egentligen teknologin som har gjort att delningsekonomin har blivit en möjlighet och så utbrett i samhället. Det är olika hemsidor eller appar som gör att människor kan hitta varandra när det gäller t.ex. biluthyrning, hyra sommarhus eller lägenhet, delning av kunskaper osv. I en storstad kan det t.ex. ta väldigt lång tid att hitta parkeringsplatser. Många väljer därför istället att hyra en bil de dagarna man behöver den, stället för att själv äga en. På det sättet sparar man samtidigt också pengar på onödiga utgifter som är förbundna med en bil och betalar endast när man behöver den. Det finns riktigt många hemsidor och applikationer som öppnar för möjligheterna att hitta andra personer i sitt lokalområde som man kan ”dela” varor och tjänster med.

Det miljövänliga valet

Delningsekonomi skapar också nya sociala relationer i samhället och förtroende bland människor. I ett bostadsområde kan flera grannar gå ihop om att äga en kärra. Istället för att den bara ska stå ute på gatan alla dagarna när den inte används. Samtidigt är det så viktigt för vår planet att ta hand om de resurserna som vi har kvar. Att köpa nytt hela tiden fungerar inte i längden. Här kan gemensam konsumtion vara en del av lösningen samtidigt som att det gör att man sparar pengar. Det låter som två flugor i en smäll! Som grädden på moset skapar det också nya relationer och ökar förtroendet.

Var inte rädd för att använda teknologin för att hitta andra i samhället som också kan tänka sig att dela, hyra, låna eller byta varor och tjänster. Det finns så många olika sätt att göra det på, allt från att köpa second-hand kläder till att hyra verktyg, bilar eller bara gå över till grannen och fråga om de har den där golvslipen du behöver till projektet.

Bild:  Micheile Henderson

Denna artikel är skriven i samarbete med GoMore

Publicerad 11:07, 21 januari 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Sportlov 2021 i Hägersten- Älvsjö

    1 mars kl.10:00 - 5 mars kl.22:00
  2. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 9 maj kl.16:00
  3. Färgfabrikens vårmarknad 20-21 mars

    20 mars kl.11:00 - 21 mars kl.17:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

View Results

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: