Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Minibuss och äldre kvinna.

Kritik mot busslinje och gångstig som ska ersätta bergbanan – förbättringar på gång

Publicerad 17:53, 18 november 2024

När bergbanan i Skärholmen renoveras ska de boende ta sig upp till sina hem via ersättningsbussar eller den lilla gångstigen. Men nu växer kritiken mot hur denna lösning fungerar.

En av de som är kritiska till hur busslinjen sköts är Gun-Britt Berggren som har bott i Skärholmen i 58 år.

– Ibland kommer inte bussen. Det är ju värst för dem som jobbar, säger Gun-Britt Berggren.

Bättre stadsdel möter Gun-Britt precis när hon hoppat av bussen vid Ekholmshöjden, med en fullpackad dramaten.

Hon är långt ifrån ensam om att vara kritisk. På senaste mötet med stadsdelsnämnden i oktober höjdes röster mot stadsdelen om hur den tillfälliga busslinjen sköts.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Trafikkontoret i Stockholm stad har fått ta emot en del av kritiken. Simon Borg är handläggare på kontoret.

– I början fick vi klagomål över att bussen inte körde tillräckligt ofta och det kunde hända att avgångar uteblev. Vid ett tillfälle var det på grund av en olycklig punktering. Men det händer förstås enstaka gånger att en chaufför är sjuk och det inte fanns någon ersättare, säger Simon Borg. 

Informationsskylt för ersättningsbussarna.
På helgerna slutar bussen gå kl.20.00.

Det är Bergkvarabuss som kör sträckan mellan Bodholmsplan och Ekholmshöjden. Bolaget kör linjetrafik, skolskjutstrafik och beställningstrafik och vann sträckan i Skärholmen i en upphandling.

Simon Borg berättar att Bergkvarabuss inte har samma resurser som SL där chaufförer och bussar snabbt kan ersättas. Det är minibussar som trafikerar sträckan, vilket innebär att det bara finns plats för två rullatorer eller två barnvagnar åt gången.

Varför kör man inte med större bussar?
– Det är på grund av att vändplanerna är för små. Det går inte att vända en stor SL-buss på så liten yta. Vi testade att ha hållplats vid Skärholmsplan, men det innebar att bussen var tvungen att köra runt hela Skärholmen vilket tog betydligt längre tid och gjorde att det blev längre intervall och därmed färre avgångar.

För Simon Borg på trafikkontoret är det välkommet med medborgarnas synpunkter för att de ska kunna ta upp eventuella problem med Bergkvarabuss.

– Vi kan inte agera utan att vi får kännedom från medborgarna om vilka problem som föreligger. Det är viktigt att medborgare använder sig av Tyck-till-appen som kommunikationsmedel, säger Simon Borg.

LÄS ÄVEN Utbyggnad av Nybohovshissen skjuts upp

Minibussen

Han berättar om ett klagomål som de hade fått in och som han menar var föredömligt. Där fanns ett fotografi med ett klockslag som bevis på en försening.

En gångstig där asfalten är trasig.

Sedan trapporna längs bergbanan stängdes av är alla gångtrafikanter hänvisade till den alternativa gångstig som är anvisad med orangea skyltar.

För Gun-Britt Berggren kan det bli utmanande att gå där eftersom hon har dålig syn.

– Vissa trappsteg har gått sönder och det finns en brant backe utan räcke, där det är svårt att gå, speciellt om man har en tung dramaten.

Gun-Britt Berggrens kritik ligger i linje med många av de resenärer och gångtrafikanter som Bättre stadsdel pratat med, framför allt äldre människor och familjer med barnvagnar, många vill vara anonyma.  En hel del trappor saknar dessutom ramp.

Det är inte lätt att som medborgare veta vart man ska vända sig med sina klagomål. Skärholmens stadsdelsnämnd hänvisar till fastighetsägarna, varav en är det kommunalt äga Stockholmshem.

Bättre stadsdel kontaktade Stockholmshem som nu själva har testat sin del av gångstigen. Hanna Apolo Grön är kommunikatör.

– Vårt team i Skärholmen har provgått den och kan konstatera att det förstås är jobbigare att gå än att ta bussen och sett vad som kan förbättras.

Stockholmshem säger att de ska åtgärda belysning, lägga om trasiga markplattor och se till att löven städas bort. Men något räcke ser de inte som nödvändigt.

– De medarbetar som har gått promenaden bedömde att det inte behövdes något räcke och såg inte riktigt var det skulle sitta i så fall, säger Hanna Apolo Grön.

En del av gångstigen tillhör en privat bostadsrättsförening och andra delar Stockholms stad.

Gun-Britt Berggren fattar tag om sin dramaten vid busshållplatsen. Hon tycker ersättningsbussarna är mycket bättre än bergbanan. 

– Gångbron mellan bergbanan och centrum brukar vara hal och dan under vintern, säger Gun-Britt Berggren, innan hon drar iväg med sin fullastade dramaten.

Bron mellan bergbanan och centrum.

Bergbanan i Skärholmen
Den nuvarande bergbanan byggdes 2001 för att ersätta en tunnel och hiss som upplevdes som otrygg. På grund av återkommande tekniska problem har bergbanan ofta behövt stängas av. Sedan 2023 är den permanent avstängd och trafiken går i stället via ersättningsbuss. 

Den nya bergbanan ska bli mer energieffektiv med ett bättre skydd mot kraftigt väder. Rivningen av den befintliga bergbanan startades hösten 2024 och pågår fram till våren 2025. Den nya bergbanan beräknas bli färdig till sommaren 2026.

Källa Stockholm stad

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

I helgen exploderade en kraftig sprängladdning utanför restaurang Tarantella i Bredäng. Skadorna blev omfattande på lokalen. Hur reagerade du på explosionen?

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Sam, Axelsberg
– Jag fick ett meddelande från en vän som skickade en bild på den totala förstörelsen. Jag blev chockad! Min vän hade en timme före bomben kommit hem från Marocko och han bor nära restaurangen så han kände explosionen. Och han kände sig helt oskyddad. Jag vet inte om detta kommer upphöra. Men jag har hoppet kvar. 

 Pia, Bredäng 
– Jag såg det på nätet när jag vaknade. Förfärligt, förskräckligt… Man blev glad att ingen skadades.

 

 Lasse, Sätra
– Jag kommer från Sätra så jag läste bara nyheterna. Ska detta aldrig ta slut? Det är synd om de som driver restaurangen. Att de inte får  vara i fred.

 Mats, Telefonplan 
– Jag bor inte här så jag såg detta på nyheterna. Tråkigt att det hände. Det måste ha varit en kraftig smäll för det är ju mycket skador. Det är jättebra att de kommer bygga upp restaurangen igen.  

 

Mohammed, Fruängen
– Vi ska inte behöva gömma oss från sådana hot. Det är organiserat våld. Ibland är jag rädd, framför allt när det gäller mina barn. Att ägaren ska bygga upp restaurangen igen – det är mod! Modigt! Det är så vi bekämpar djävulen.Vi har rätt att leva och vara säkra i samhället. 

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 12:30, 15 januari 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: