Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage orgel organister

Nya orgeln i Uppenbarelsekyrkan: Överträffar alla förväntningar – världsartist inviger

Publicerad 10:46, 26 september 2022

SVENSKA KYRKAN HÄGERSTEN. Nu invigs den nya orgeln i Uppenbarelsekyrkan i Hägersten. Det blir en hel vecka med världsartister, daglig lunchmusik och föredrag av orgelbyggaren från Barcelona.

En av höjdpunkterna blir själva invigningskonserten på söndagskvällen, då den amerikanske unge organisten Alcée Chriss uppträder.

– Han är en av världens främsta organister och var inte svår att övertala när vi frågade om han ville spela på invigningen, han tyckte att orgeln såg spännande ut, säger Martin Blomquist, organist i Uppenbarelsekyrkan.

Alcée Chriss är musiker med en bred repertoar med allt från jazz till klassiskt på orgeln, musik som många kan uppskatta.

– Trots sin unga ålder är han redan professor och nu när han är här i Stockholm passade Musikhögskolan på att bjuda in honom för att gästföreläsa, säger Martin.

Alcée Chriss. Bild: Emily Gan

För några år sedan var Alcée Chriss i Stockholm och spelade i Stadshuset. Denna gång kommer han några dagar före själva konserten i Uppenbarelsekyrkan.

– Så han hinner spela in sig på det nya instrumentet. Alla orglar är ju unika.

Invigningsveckan bjuder på fler höjdpunkter. På måndagskvällen ska orgelbyggaren själv, Gerhard Grenzing, hålla ett kort föredrag om orgeln och sina tankar om hur han designade och specialanpassade den för Uppenbarelsekyrkan.  

Grenzing är känd i hela världen och en av de större orgelbyggarna i Europa. Bland annat har firman byggt orglar i katedralen i Bryssel och i Prag.

Den nya orgeln är stor, ungefär dubbelt så stor som den gamla, och den har 4 000 pipor. Motsvarande storlek finns i Storkyrkan och i Oscarskyrkan i Stockholms innerstad.

Se hela invigningsprogrammet för orgelveckan

Under invigningsveckan uppträder även en spansk organist som spelade på orgeln när den var uppbyggd i verkstaden i Barcelona. 

– Orgeln har några spanska inslag som är unika för Sverige, bland annat horisontella trumpeter som sitter direkt ovanför organistens plats.

Dessutom, varje dag under invigningsveckan är det lunchkonsert där olika stycken framförs. Men under hela hösten är det även Orgelmacka på torsdagar där en kortare konsert följs av en enkel lunch till självkostnadspris. 

– Fler och fler hittar till Orgelmackan, det är kul, säger Martin.

Orgelmacka – lunchmusik varje torsdag i Uppenbarelsekyrkan

Organist Martin Blomquist (sittande) tillsammans med kollegorna Oskar Timm och Sofia Bertilsson.

Hur är den nya orgeln att spela på tycker du?

– Orgeln har överträffat alla förväntningar, verkligen. Den fyller hela rummet och är väldigt sjungande när man spelar psalmer på den. Flera gudstjänstbesökare ha kommit fram till mig och sagt: “Oj, vad roligt det har blivit att sjunga med i psalmerna nu.”

– Det som är utmärkande är just att det går att spela väldigt mycket olika typer av musik på den. Sen har den en väldigt skön speltouch. 

Med den nya orgeln spår bedömare i branschen att Uppenbarelsekyrkan i Hägersten nu får en tydlig position på orgelkartan. 

Hur har intresset för orgeln varit utifrån?

– Stort. Många organister och andra intresserade har varit här för att titta och lyssna på den. Även elever och lärare från Musikhögskolan har besökt oss. Alla som provar är mycket imponerade.

LÄS ÄVEN: Nya orgeln anländer till Uppenbarelsekyrkan från Barcelona – kan bli Sveriges främsta

Vad ser du själv fram emot att få du framföra?

– Min favorit är Bach så hans verk ser jag fram emot att få spela. Men även den franska kompositören Olivier Messiaen ser jag fram emot. Det gick inte alls att spela hans musik på den gamla orgeln. 

Även Martins kollegor i Svenska kyrkan Hägersten, den relativt nyanställde organisten Oskar Timm, som tidigare arbetade i Johannes församling och hans kollega Sofia Bertilsson, kyrkomusiker, är imponerade av nya orgeln.

– Det är inte minst själva spelkänslan som är annorlunda. Det känns att orgeln är ny. En rolig detalj är den tv-skärm där vi kan se vad som händer i kyrkan eftersom utsikten bakåt nu är skymd, säger Oskar Timm.

Sofia Bertilsson har tidigare jobbat i Göteborgs stift tidigare och är nu anställd i Svenska kyrkan Hägersten samtidigt som hon pluggar till organist på Marie Cederschiöld högskola, tidigare Ersta Sköndal.

Vilket var ditt första intryck av nya orgeln?
– Det är väldigt roligt att spela på den. Den har fler manualer (speltangentbord red. anm.), fler olika ljud och en fin klang. Sen är det kul med en så stor och pampig pjäs. Eftersom det är många stämmor kan man göra mycket kul på den.

– Just nu sitter jag och övar på ett orgelarrangemang av Virgil Fox på Now Thank we all our God, från Bachs kantat No. 79. Nyligen spelade jag på en konfirmation och då fick jag spela en Abba-låt.

Hitta konserter i Svenska kyrkan Hägersten

Kort videoklipp: Lyssna här när en intonatör stämmer de 4000 piporna i Uppenbarelsekyrkans nya orgeln.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten. Fler artiklar finns här.

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: