Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

två musiker

Virtuoser uppträder på fullspäckad kulturfestival i Gröndal

Publicerad 16:23, 14 oktober 2022

SVENSKA KYRKAN. Nästa vecka fylls Gröndals kyrka med konst, samtal och massor av musik när Gröndals kulturvecka arrangeras.

Kyrkomusiker Boel Dirke är ansvarig för veckan och hon ser fram mot alla delar i det fullspäckade programmet.

– Ja, jag tycker egentligen allt är bra, ett jättefint program på olika sätt. Kulturveckan är lite av en höjdpunkt för oss här i Gröndal och nu när pandemin är över kan vi ju äntligen gå tillbaka till ett normalt program igen, säger Boel Dirke.

Under Gröndals kulturvecka, som är tradition sedan 1990-talet, fylls kyrkan med samtal, musik och konst av både lokala och mer kända konstnärer och artister. 

–  Till och med Tomas Tranströmer har varit med en gång i tiden. 

Boel Dirke

Varför finns Gröndals kulturvecka och varför har den blivit så populär?
– Det beror på flera saker. För det första lämpar sig det stora rummet i kyrkan så väl med alla möjliga kulturyttringar, konst och inte minst för jazzmusik som jag gillar. Det är ett vackert och enkelt rum, med tegel, glas och trä. Ett annat skäl är att kyrkan ligger mitt i byn i Gröndal och det är enkelt för folk att slinka in här, säger Boel.

Under årets vecka blir det samtal med författaren Malin Lindroth och Gunilla Hedin, präst i församlingen. Malin Lindroths senaste bok Nuckans hjärtespalt följer upp succén Nuckan som kom för några år sen.

– Författarsamtalen brukar vara jätteintressanta.

På onsdagsförmiddagen är det konstnären Berta Hansson som står i centrum. Hon bodde i Gröndal på 1950-talet. 

 – Tillsammans med barn tittar vi på hennes bilder, samt läser illustratören Sara Lundbergs bok Fågeln i mig flyger vart den vill om Berta Hansson. Vi har även målarhörna och bjuder på fika. 

 Under veckan blir det jazzkonsert ledd av Ann Blom och för barnen blir det kulturaktiviteter hela veckan.

Per Notini och Kiralina Salandy

Men redan på tisdagskvällen framförs ett musikprogram om gospelsångerskan Mahalia Jackson. Musikerna Kiralina Salandy, sång, Hasse Larsson, kontrabas och Per Notini, piano står för programmet.

 På fredagen blir det en kväll som går i blått och gult med den ukrainska ackordeonisten Iryna Serotyuk och klarinettisten Magnus Holmander.

 – De båda är otroliga virtuoser och har ett fantastiskt samspel under sina konserter, säger Boel.

Magnus och Iryna träffades 2016 när de båda gjorde sina masterstudier vid Musikhögskolan i Stockholm. Musikerna har uppträtt på flera stora scener runt om i Sverige och vunnit många priser. Duons mycket varierande program innehåller allt från impressionism till modern konstmusik med inslag av jazz, slavisk folkmusik och klezmer. Det är tredje gången de spelar i Gröndals kyrka. 

Det blir både svensk och ukrainsk musik och samtidigt görs en insamling till Svenska kyrkans arbete i Ukraina. Bland den svenska musiken finns bland annat ett stycke som Magnus själv komponerat. 

Dessutom kommer de att framföra två av de mest kända kompositionerna av Ukrainas ledande kompositör Myroslav Skoryk, Carpathian Rhapsody och Melody.

När Myroslav var liten skickades han med sin familj till Sibirien. Efter tio år fick de komma tillbaka hem till Lviv. 

En annan ukrainsk kompositör, Artem Nyzhnyk, har skrivit ett beställningsverk för duon. 

– Hela sitt liv arbetade han i Donetsk, men 2014 var han tvungen att fly, säger Iryna som kommer från sydvästra Ukraina och nu bott i Sverige i sju år.  

Stycket heter Lakes from out there och är dedikerad till Iryna. 

– I musiken hör vi tonsättares personliga tragedi och förtvivlan, smärta och förräderi och att man kan bli helt hjälplös och övergiven. Det är jättehäftig musik. 

Iryna berättar att under Sovjettiden kunde ukrainsk musik inte spridas vidare och den förblev okänd för omvärlden. Något som svenska musiker bekräftar, få känner till den musiken.

– Vi lyfter fram ukrainska tonsättare med inspiration från ukrainsk folkmusik.

Iryna har spelat ackordeon eller dragspel i hela sitt liv. I hennes familj finns musiker i generationer tillbaka. Hennes farfars far spelade fiol och farfar blåsinstrument. Pappan var pedagog i ackordeon och han utarbetade en metod hur man lär barn spela.

Idag är Iryna frilansmusiker och lärare på Lilla Akademien i Stockholm.

magnus och irina_NS-9708
Magnus Holmander och Iryna Serotyuk

Iryna och Magnus har inte har något politiskt syfte med konserten i Gröndal men samtidigt vill hon betona att Rysslands invasion är väldigt brutal.

– Historien upprepas gång på gång. Samma grymma metoder används där människor blir nedtryckta och skrämda.

– Det är jättehemskt när det händer ett demokratiskt samhälle. Människans liv har inget värde. Det är så svårt att förstå.

Bild: Christopher Hästbacka

Hela programmet för Gröndals kulturvecka här

Fri entré till alla arrangemang och konserter. Boka konsertbiljetter på billetto.se

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten. Fler artiklar finns här.

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: