Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

långtradare uppenbarelsekyrkan

Nya orgeln anländer till Uppenbarelsekyrkan från Barcelona – kan bli Sveriges främsta

Ett gigantiskt musikprojekt pågår just nu i Uppenbarelsekyrkan. Fyra hantverkare från Barcelona håller på att installera en ny orgel. Den nya orgeln är lika stor som den i Storkyrkan och kan kvala in som en av de bästa i landet.

I två stora långtradare har de handgjorda delarna till den nya handgjorda orgeln kommit till Hägersten, först med båt till Göteborg, sedan landvägen sista biten.

orgelbyggare
Ulrich, Salvador, Arnau och Ricardo från orgelfirman Gerhard Grenzing i Barcelona

Under fyra veckor ska nu Ulrich, Salvador, Arnau och Ricardo från den anrika orgelfirman Gerhard Grenzing bygga upp orgeln, den första i Norden för firman.

När orgelbyggargänget är klara lämnar de över stafettpinnen till ett annat team från orgelfirman som ska stämma in piporna i orgeln.

Martin Blomquist är organist i Uppenbarelsekyrkan och det var han som initierade idén att byta ut den gamla orgeln mot en ny. Det var för tio år sedan. Nu när den nya håller på att installeras är han glad. 

– Detta blir ett otroligt lyft musiklivet i Hägersten. Det är helt fantastiskt.

Intresset är stort, inte minst från organister och andra musiker.

– Orgeln blir inte bara Stockholms, utan en av Sveriges bästa. 

Man kan inte önska sig något bättre, säger Martin. 

mobiltelefon i kyrkan
Bild på orgeln uppbyggd i Barcelona

Efter att Grenzing vunnit upphandlingen som är värd runt 16 miljoner kronor tillverkade de alla delarna i orgeln för hand, från pipor till tangenter. Därefter monterade firman ihop och orgeln byggde upp den i företagets lokaler i Barcelona för att kunna provspela den. Därefter monterades den ner igen och fraktades till Uppenbarelsekyrkan. Totalt väger den nya orgeln 16 ton.

Flera församlingar runt om i landet med kyrkor byggda på 1960-talet håller på att byta ut sina orglar. Enligt Martin Blomquist var den gamla orgeln en svag punkt i Uppenbarelsekyrkan.  

– Den var utsliten och den funkade inte ihop med körer. Man var jättebegränsad vad man kunde spela på den, säger Martin och fortsätter:

– Nu får vi en orgel som det går att spela vad som helst på, från alla tidsepoker. Den har en variationsrik klang, från en mjuk vacker klang till djupa bastoner som man nästan bara känner med kroppen. Dessutom finns ett klockspel i orgeln, vilket är ovanligt.

LÄS ÄVEN: Uppenbarelsekyrkan köper ny orgel – för 20 miljoner

Grenzing är en av de större orgelbyggarna i Europa och känd i hela världen. Bland annat har firman byggt orglar i katedralen i Bryssel och i Prag. Dessutom i Kanada och i flera städer i Japan och Sydkorea samt i Latinamerika.

I sommar ska orgeln i Uppenbarelsekyrkan stämmas. Intonatörerna ska stämma av varje pipa mot rummet. De 4000 piporna är från några millimeter stora upp till sex meter långa. Alla handgjorda. Några av dem placeras horisontellt. 

Redan innan bygget sattes igång var de på plats i kyrkan och mätte upp akustiken.

– De tycker att det är en fin akustik här. Det som är kännetecknande för kyrkan är att akustiken är konstant, den ändras inte om det är mycket folk i kyrkan, vilket är bra, säger Martin.

man i kyrkan
Göran Grahn

Under processen med nya orgeln har Hägerstens församling anlitat Göran Grahn som orgelkonsult. Han berättar att den nya orgeln har fyra klaviaturer och 53 stämmor mot tidigare 30 i den gamla.

– Detta är ganska stort jobb för en orgelbyggare. Motsvarande storlek på orgel finns i Storkyrkan och i Oscarskyrkan. Den gamla orgeln i Uppenbarelsekyrkan var ungefär hälften så stor, säger Göran.

Hur kommer den att låta?
– Det blir en orgel med en klang med en blandning av och spanskt och svenskt och franskt och europeiskt. Den kommer att sätta Uppenbarelsekyrkan på orgelkartan. 

I oktober är det invigning av orgeln med en hel vecka med konserter. 

Följ orgelbygget på Facebooksidan.

Prenumerera på Bättre stadsdel. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här.

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

uppenbarelsekyrkan

Publicerad 12:11, 24 mars 2022
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Gröndalsrevyn 2022: Julskandal på flygterminal

    3 december kl.15:00 - 4 december kl.18:00
  2. Julmarknad Kristalltorget i Solberga

    4 december kl.11:30 - 15:00
  3. Jul på Kajen

    17 december kl.12:00 - 18:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: