Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Vit kvinna i mörkt långt hår, med svart kappa.

Möt Liberalernas starka kvinna i Skärholmen: Det blev en väldig krock

Publicerad 09:38, 3 april 2025

Bättre Stadsdel har intervjuat flera lokalpolitiker i Skärholmen, turen har nu kommit till Kim Höglund (L), som sitter i stadsdelsnämnden. 

– Jag är inte den förste som har sagt att jag inte vill bli som alla andra politiker, men hittills i mitt liv har jag alltid klarat av att gå mot strömmen, säger Kim Höglund när Bättre stadsdels reporter träffar henne i Skärholmens galleria.

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

På riksnivå går det sådär för Liberalerna, avhoppen är många och opinionsmätningarna visar att partiet ligger under fyraprocentspärren.

Men trots den hårda motvinden har Kim Höglund (L) starka visioner – åtminstone på lokal nivå. 

– Frågan är om folk vill ha en frispråkig, rakryggad och transparent politiker som mig? 

LÄS ÄVEN Så är det att vara Sverigedemokrat i Skärholmen: Det ger mig en kick

Vi sitter vid foodcourten i gallerian. Hon svarar snabbt på frågorna.

– Jag har mild adhd, och väldigt mycket energi, driv och impulsivitet. Det säger något om min person och varför jag över huvud taget kom in i politiken. Med allt jag gör undrar många hur många timmar jag har på mitt dygn, säger hon och skrattar.

Kim Höglund är uppvuxen på landet utanför Vänersborg, vid sydspetsen av Vänern. Hon har två akademiska examen som hon tog samtidigt, en kandidat i ljusdesign och en filosofie kandidat i ekonomi.

Numera arbetar hon inom samhällsbyggnadsbranschen, kring belysningsfrågor i ett konsultbolag där hon är chef över en belysningsenhet. Den officiella titeln är “senior specialist på ljusdesign”.

– Jag ser till att belysningen är miljövänlig, trygg, estetisk och funktionell.

LÄS ÄVEN Chockstart för Skärholmens nya politiska ledare:  ”Jag blev arg”

Till Sätra flyttade hon 2017. Det var naturen som lockade och möjligheten till en större lägenhet. Hon bor tillsammans med sin åttaårige son och kommer snart att bli sambo.

– Det är inte många som vet om det, men Skärholmens stadsdelsområde är en av de grönaste per capita i hela Stockholms kommun, därför blir jag så ledsen när vi förtätar och bygger bort grönytor, utan att ersätta dem. Här finns så många bilfria områden för barn att leka. Jag skulle önska att det hördes mer i media om vilken naturskön plats Skärholmen faktiskt är. Allt är inte dåligt här.

Kim Höglund växte upp i ett litet samhälle där hon upplevde att hennes liberala tankar stack ut. Idag domineras det området av Sverigedemokratiska väljare.

– Jag har sedan jag var liten varit irriterad på orättvisor. När jag gick i skolan, märkte jag att, mitt förvisso rödgröna, akademiska hushåll som jag var uppvuxen i, där vi öppet diskuterade kring vad man får vara, skilde sig åt mot mina klasskamrater som kom från familjer med konservativa värderingar. 

Det kunde gälla frågor som till exempel om man ville konfirmera sig eller inte, eller bli vegetarian.

– Det blev en väldig krock mot de konservativt uppfostrade. Mitt tidiga samhällsengagemang och att jag känner ett stort ansvar för att lämna över en bättre värld till mitt barn, gör att jag är politiker idag. Du är en individ och fri att få välja hur du vill leva ditt liv.

LÄS ÄVEN Intervjun: Möt juriststudenten Alice Vestlin – leder Centern i Skärholmen: Därför älskar jag Vårberg

Redan under sin skoltid var hon högpresterande med ett starkt retoriskt och politiskt driv, till sina klasskamraters häpnad. Men hon ville även hjälpa mindre resursstarka elever.

– Jag känner mycket glädje i att se andra människor växa och utvecklas. Det leder också till politiken. Att få finnas där för medborgarna och lyssna till den lokala floran av röster och se hur man kan balansera det till det bästa. 

Varför blev det just Liberalerna?
– Även om jag till mångt och mycket delar mina föräldrars socialgröna ambitioner har jag lite andra krav, att saker ska landa mer i forskningen snarare än ideologi. Just det vetenskapliga är väldigt viktigt för mig. Jag har väldigt svårt för konspirationsteorier och folk som helst vill diskutera känslor. Det handlar om att jag vill arbeta för tydliga, faktiska och genomförbara saker. 

Kim Höglund utvecklar sin socialliberala inställning.

– Om jag gör något av en ideologisk analys är jag lika mycket rödgrön, som jag är blå. Men Centerpartiet går bort, för jag är vegan, säger hon och ler stort. Jag vill gärna se att vi har frihet och ansvar, så jag är socialliberal.

Vit, kvinna, svart långt hår och svart kappa, står och håller upp sin mobil och tittar in i den
Kim Höglund kontrollerar sitt utseende innan det är dags för fotografering.

Kim Höglund hade precis avslutat sitt ordförandeskap i republikanska föreningen, en organisation som vill avskaffa monarkin, när hon bestämde sig för att engagera sig i lokalpolitiken. 

–  Jag saknade något för att fortsätta utmana mig själv. Det var en chans att förstå den demokratiska processen på gräsrotsnivå. Men jag tyckte också det var viktigt att det fanns ett bredare åldersspann representerat, inte bara tonåringar eller pensionärer, utan även småbarnsföräldrar, säger hon.

LÄS ÄVEN Sophia Granswed Baat (M) – om lokal politik och sitt Vårberg: Finns ingen bättre plats i Stockholm

Detta är hennes andra mandatperiod som ersättare för Liberalerna i Skärholmens stadsdelsnämnd och hon har hoppat in mycket under vinter och vår så hon har fått många chanser att fungera som ordinarie.

Hur är det att sitta i opposition?
– Oavsett om man sitter i opposition eller inte är det viktigt för en demokrati att man inte bara får ett perspektiv kring en fråga. Det är sällan som det finns ett enda sätt som är det rätta. Det tycker jag har varit en viktig lärdom från att sitta i opposition. Det skulle bli ett snedvridet system om majoriteten bara skulle dunka igenom sina beslut, att det bara är en sida som hörs och inte den andra, därför är det viktigt att oppositionen fortsätter driva sin politik och höras.

I Bättre stadsdels intervjuserie med ledamöter, oavsett partitillhörighet, har ordförande Stephan Guiance återkommande lovordats av sina nämndkollegor för sitt sätt att leda nämnden. 

– Vi ser hur han har visat ett större intresse av att närma sig oss Liberaler, än vad den tidigare ordföranden gjorde. Vi för diskussioner om hur vi kan lyfta Skärholmen i ett bättre ljus, en stadsdel som vi tycker om att bo och verka i, här har vi ett gemensamt perspektiv och ambition.

Hon ser hur nämnden fungerar bättre med dessa former av samarbeten och skulle gärna se mer av det.

– Vi borde vara mindre brydda om våra ideologier och mer om de sakfrågor som faktiskt ligger på bordet. Men jag har en känsla av att allt samarbete i nämnden har förutsättningar för att utvecklas till det bättre. På lokal nivå är det väldigt mycket saker som vi tycker precis samma om.

Hur tycker du att man kan stärka den lokala demokratin?
– Att använda Stockholms stad Tyck till app är det minsta man kan göra. Ta ett foto om du ser skräp eller klotter. Jag tycker också att vi behöver skola befolkningen i vad demokrati är. Folk blir sällan automatiskt engagerade i en politisk fråga. Man är kanske mer benägen att klaga hemma, kanske för att man inte vet att det finns en stadsdelsnämnd som man kan komma att prata med. Jag blir alltid glad när det kommer personer till mötena och det blir en dialog. Det behövs för att kunna hitta de bästa lösningarna. Det är så mycket som riskerar gå förlorat annars.

LÄS ÄVEN Möt Shamso Ali Hassan, lokalpolitiker i Skärholmen: Därför gick jag med i Vänsterpartiet

Vad vill Liberalerna i Skärholmen?
– Det har redan satsats mycket på polisen och nu behöver vi lägga samma starka fokus på att göra mer för barn i riskzon att falla in i kriminalitet. Vi i Liberalerna  skulle vilja att vi fick samma satsning här som den i Fokus Järva. Fler jobb, aktiviteter för ungdomar, uppmuntra till att bygga större lägenheter.

Det bästa en lokalpolitiker kan göra?
– Lyssna på medborgarna. Det är något som de inte gör på riksnivå. Jag pratar med alla högt, ljudligt och skrattar därefter. Jag vill aldrig någonsin bli en sådan politiker som aldrig kan svara på en fråga. Det är viktigt att man agerar respektfullt mot medborgarna och förvaltar och införlivar medborgarförslag, så att det som efterfrågas får någon form av genomslag – kopplingen mellan att jag säger något och att något realiseras. 

Hur ser du på din karriär som politiker framöver?
– Skulle jag få en fråga om ett annat politiskt uppdrag – ja, kanske skulle jag säga, ja. Men så länge jag har en liten pojke hemma, så vill jag främst använda min tid för honom. Men under en livstid, att kunna ersätta någon som driver vårt parti idag – det hade jag gladeligen gjort, säger Kim Höglund och fortsätter:

– Jag är helt säker på att jag inte skulle bli korrumperad. Det måste finnas en form av ärlighet. Jag är inte den förste som har sagt att jag inte vill bli som alla andra politiker, men hittills i mitt liv har jag alltid klarat av att gå mot strömmen. Jag har svårt att tro att jag skulle bli någon annan än den jag är. Men det är frågan om folk vill ha en frispråkig, rakryggad och transparent politiker som mig? Jag tror att det behövs för att komma upp över fyraprocentspärren och vidare.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: