Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Klubben prisas för bra ledarskap: Här är alla välkomna

Publicerad 13:19, 20 mars 2025

Solberga Bollklubb har fått en fin start på året. Ett av årets målsättningar har redan uppnåtts: att få utmärkelsen Kvalitetsklubb av Svenska fotbollsförbundet.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

– Det känns bra. Det är mycket hårt jobb som ligger bakom detta. Vi är en av väldigt få klubbar som har fått den här certifieringen, säger Magnus Lundgren, vice ordförande i Solberga BK.

LÄS ÄVEN: Polisen: Så kan idrottsklubbarna hjälpa till att stoppa gängrekryteringen

Magnus Lundgren blev medlem i Solberga BK för 15 år sedan, när hans barn började spelade i klubben. Han är född och uppvuxen i Solberga och menar att området är lugnare än många tror.

– Men det har hänt lite grejer. Älvsjö station är en knytpunkt för droghandel. Jag har träffat många av de här killarna. De har trasiga hemförhållanden, någon kanske har en diagnos. De har alltid varit välkomna att vara med i vår klubb.

Han fortsätter:
– Det är viktigt att de blir bekräftade och känner sig sedda, och att den här typen av verksamhet finns. Vi anordnar inte bara fotboll, utan vi har till exempel även varit med och arrangerat Solbergafestivalen de senaste tre åren. 

LÄS ÄVEN: Solberga BK:s grundare ny ordförande i klubben

På sin hemsida skriver SvFF att en ”Kvalitetsklubb är organiserad på ett sätt så att alla drar åt samma håll. Styrelsen har en klar riktning och vet hur de ska leda föreningen.”

Enligt Magnus är detta ett kvitto på att klubben sköts på rätt sätt. Det i sig, menar han, skapar förutsättningar för att föreningen ska få fram ännu bättre fotbollslag.

LÄS ÄVEN: Krönika: Solberga fyller 80 år – så bildades stadsdelen

På vilka sätt kan detta lyfta klubben?
– Vi är en liten klubb med ungefär 400 medlemmar. Många andra föreningar har flera tusen medlemmar, så det är en utmaning att att synas. Det är mycket konkurrens. Numera är det många som fokuserar på att bli proffs, trots vi vet att fakta talar emot. Majoriteten kommer inte att bli proffs.

Han fortsätter:
– Så vi försöker komma tillbaka till den här föreningskänslan. Att man är med i föreningen så länge som möjligt.

Solberga BK är den första klubben i år som får denna certifiering. I Stockholm finns det ytterligare två föreningar som fått utmärkelsen, och runt om i landet finns ett trettiotal andra föreningar som också blivit certifierade.

Nu tar klubben sikte mot att uppfylla fler av sina mål för året. Några av dessa är att bli fler medlemmar, anställa en fotbollsutvecklare, och att rekrytera fler ledare.

LÄS ÄVEN: Förslag: Här i Solberga finns plats för ett utegym

För herrlaget, som kom tvåa i sin serie ifjol, är målet att avancera till division fem i år. För damlaget, som startade för bara några år sedan, är målet att nå en tredjeplats i femtedivisionen.

– Där är vi i en uppbyggnadsfas, och med det kommer lite utmaningar. Vi har inte riktigt lyckats behålla tillräckligt många spelare som är egna produkter, utan spelarna kommer utifrån.

För att ytterligare förbättra de sportsliga förutsättningarna för föreningens barn och ungdomar vill Magnus och hans föreningskamrater nu få stöd från lokala företagare i Älvsjö.

– Det handlar dels om sponsring, men jag tycker även att det handlar om att ställning. Alla företagare som tycker det är viktigt att barn och ungdomar idrottar och har nåt att pyssla med, istället för att bara hänga och göra grejer. Var med och hjälp oss synas, se till att verksamheten fortlever.

Han fortsätter:
– Det handlar inte om hundra tusen kronor hit och dit, utan mer om att visa vilja och intresse för att lokalsamhället ska utvecklas och blomstra. Att vara med i en idrottsförening är ett viktigt brottsförebyggande verktyg, inte minst.

LÄS ÄVEN: Video: Lång väntan över – Snart invigs det efterlängtade klubbhuset i Hägersten: Helt fantastiskt

Solberga BK grundades år 1967. Föreningen certifierades som Kvalitetsklubb i slitet av februari i år. För att läsa mer om föreningen, gå in på deras hemsida.

I bilden ovan: Donald Boström, ordförande i Solberga BK, KG Flygt, kassör, Björn Karlsson, ledamot, Magnus Lundgren, vice ordförande, Johanna Johansson, suppleant, och Ronny Forslöf, föreningskanslist

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Jim Smith Rehnström

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: