Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Därför är årets vinter rekordvarm

Årets vinter i Stockholm blev den varmaste sedan dagliga väderobservationer började göras år 1756, det visar ny data från Bolincentret vid Stockholms universitet.

Stockholm har mätningarna alltid gjorts på samma geografiska plats sedan mitten av 1700-talet.

– Tack vare den långa mätserien vet vi att årsmedeltemperaturen i Stockholm med omnejd under 2000-talet i genomsnitt varit ca 1,5 till 1,7 grader varmare än det klimat som rådde här från 1750-talet fram till början av 1900-talet. Den förändringen kan man säga är vår del av den globala uppvärmningen, kommenterar Anders Moberg, lektor i naturgeografi vid Stockholms universitet och koordinator för databasen vid Bolincentret för klimatforskning på universitetets hemsida.

Perioden 1 december 2019 till 29 februari 2020, hade en medeltemperatur på +2,6 °C. Det är 5,6 grader varmare än medelvärdet för 250-årsperioden 1756–2005, och 1,0 grader varmare än de båda vintrar som delar andraplatsen, 1790 och 2008.

Vinterns medeltemperaturer (december till februari) i Stockholm, med korrektion för effekten från de
Vinterns medeltemperaturer (december till februari) i Stockholm,
med korrektion för effekten från den urbana värmeön efter 1870.

Stockholm var dock betydligt mindre då än idag. Staden, med fler hus och gator men mindre ytor med vegetation, har under årens lopp blivit något varmare än omgivande lantliga områden.

Fenomen kallas för en urban värmeö. Stockholms värmeö har lett till att de temperaturer som nu mäts vid observatoriet är lite varmare (i genomsnitt ca 0,8 grader) än de hade varit om staden sett ut idag som den gjorde för 150 år sedan.

För att kunna använda Stockholms långa temperaturserie till att studera hur det regionala klimatet i södra Sverige har förändrats måste därför de aktuella temperaturvärdena korrigeras nedåt med flera tiondels grader för att få bort effekten från den urbana värmeön, skriver universitetet.

– Vädrets stora variationer från år till år gör det svårt att se den långsiktiga trenden hos den storskaliga uppvärmningen i data enbart från en enskild plats. Men det är ändå tydligt hur klimatet i Stockholm blivit allt varmare även när man räknar bort effekten från den urbana värmeön. Och den senaste vintern är ett rekord med råge, kommenterar Anders Moberg.

Publicerad 14:11, 4 mars 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: