Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Här blir det snart rökförbud

Från nästa vecka blir det förbjudet att röka på lekplatser, busshållplatser, idrottsplatser, och uteserveringar.

En ny lag träder i kraft 1 juli som ersätter tidigare lagstiftning med nya hårdare bestämmelser om rökfria miljöer och handel med tobak och liknande produkter.

Det skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Den nya lagen – som riksdagen röstade igenom i december förra året – gör att det ska bli rökfritt på lekplatser, busshållplatser och andra ställen där man väntar på kollektivtrafik, inhägnade idrottsplatser, uteserveringar samt vid entréer dit allmänheten har tillträde, exempelvis till butiker, myndigheter och köpcentrum.


Den som är ansvarig för den nya rökfria platsen är också ansvarig för att det är rökfritt. Det ska finnas skyltar som informerar om rökförbudet, askkoppar och rökrutor ska tas bort. Det finns ingen möjlighet att göra undantag från rökförbudet på platser utomhus, skriver myndigheten.

– Det är viktigt att se till syftet med lagen. Syftet är inte att begränsa människors frihet utan att öka friheten för personer med astma och allergier, att öppna upp för att de till exempel ska kunna sitta på en uteservering utan att få besvär av rök. Ett annat syfte med lagen är att skydda barn och unga samt att avnormalisera rökning, kommenterar Moa Karlsson, tillsynshandläggare på Länsstyrelsen Stockholm.


Produkterna som omfattas av den nya lagen, och som kommer vara förbjudna att röka på platserna som nämns ovan är cigaretter, cigarrer och andra tobaksprodukter, så kallade heat-not-burn-produkter, elektroniska cigaretter, örtprodukter för rökning och njutningsmedel som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak.


För att sälja tobak kommer det i och med den nya lagen att krävas ett tillstånd, likt serveringstillstånd för att servera alkohol. Kommunen utreder bolagets lämplighet genom att bland annat kontrollera företagets ekonomi och den personliga lämpligheten hos företrädarna.

– Förhoppningen är att tillståndsplikten ska medverka till konkurrens på lika villkor och gynna de företag som sköter sig.

Det är kommunerna som har tillsyn över att lagen tillämpas på de rökfria platserna. Kommunerna ger också tillstånd till försäljning av tobak. Länsstyrelsen har tillsyn över kommunerna. 

Publicerad 12:35, 25 juni 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Svenska kyrkan Hägersten: Kammarmusikhelg 21–23 januari

    21 januari kl.19:00 - 23 januari kl.20:00
  2. Guldbaggehelg på Bio Aspen

    22 januari kl.12:00 - 23 januari kl.22:00
  3. Ateljé SKHLM: Black Sun, White Mountains

    22 januari kl.14:00 - 19 februari kl.18:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: