Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

skogskrematoriet

Skogskrematoriet och flera kapell på Skogskyrkogården stängs 

Publicerad 09:28, 5 december 2024

Nästa år stängs huvudbyggnaden Skogskrematoriet och de tre kapellen Tron, Hoppet och Heliga korset på Skogskyrkogården för omfattande renovering. 

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Stockholms stad har anlitat en entreprenör för att utföra ett omfattande restaureringsarbete på Skogskrematoriet. Från och med januari 2025 stängs byggnaderna.

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

– Vi vill med stolthet kunna lämna över världsarvet till kommande generationer. Restaureringen är mycket angelägen, kommenterar Svante Borg, förvaltningschef på kyrkogårdsförvaltningen.

Renoverimgen omfattar:
-Förbättrat brandskydd och säkrare utrymningsvägar.
-Utbyte av system för vatten, avlopp, ventilation och el
-Omfattande markarbeten med nya stenläggningar och planteringar.
-Tillgänglighetsanpassning för att göra byggnaden mer användarvänlig.

Trots att de tre största kapellen stängs, kommer andra delar av Skogskyrkogården att vara tillgängliga. Begravningsceremonier och visningar kommer att hållas i Skogskapellet och Uppståndelsekapellet, som fortsätter vara öppna under hela renoveringsperioden. Totalt hålls över 1 500 begravningar på Skogskyrkogården varje år.

Skogskyrkogården är Sveriges största begravningsplats med över en halv miljon gravsatta, och togs upp på Unescos världsarvslista 1994.

Skogskrematoriet ritades av Gunnar Asplund med inspiration av det skissarbete som han gjorde tillsammans med Sigurd Lewerentz. Invigningen ägde rum 1940 och byggnaden renoverades senast på 1970-talet. Den nuvarande renoveringen syftar till att bevara byggnadens unika historia samtidigt som den uppdateras för moderna behov.

Byggnaderna förväntas öppna igen vid årsskiftet 2027. Mer information om restaureringen och dess framsteg på Stockholm växer.

Vad tycker du om att en av Stockholms mest kända byggnader stängs för restaurering? Dela dina tankar i kommentarsfältet!

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:

Mest lästa:

Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

Mest lästa
EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: