Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

karta skjutningar

Skjutningarna: Region Stockholm kallar till krismöte med regeringen

Natten till måndag inträffade fyra skjutningar i Stockholmsområdet, varav en i Bredäng och en i Örnsberg. En person är svårt skadad och en sköts till döds i Hjulsta. Nu kallar finansregionrådet Irene Svenonius (M) till krismöte med regeringen för att försöka stoppa gängvåldet.

– Situationen är ohållbar och ytterst allvarlig. Nu måste vi kroka arm över alla gränser för att få bukt med den gängkriminalitet som fått fäste i länet. Vi måste ta tillbaka vår huvudstadsregion och göra Stockholm tryggt igen, kommenterar Svenonius i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Skjutning i Örnsberg – polisen ser ingen koppling till nattens övriga tre skjutningar

Under årets sju första månader har totalt 70 skjutningar ägt rum i Stockholmsregionen. 16 människor har bragts om livet och oskyldiga barn har kommit till skada när de hamnat i skottelden.

– Samtliga av de förslag jag kommer att ha med mig till mötet handlar framförallt om att få bort de gängkriminella från gatorna, stoppa nyrekryteringen till gängen och skydda allmänheten. De drygt 70 skjutningar i Stockholms län har resulterat i 16 dödade och 24 skadade. Lägg därtill skräcken hos alla dem som bevittnat uppgörelserna och rädslan för att vistas utomhus i vissa områden. Det är något som inte kan accepteras eller gömmas bort. Jag som finansregionråd har ett ansvar gentemot alla stockholmare och idag är gängkriminaliteten det största hotet mot både dem och samhällsbygget om helhet, säger Svenonius.

RÖTT: Någon död, ORANGE: Någon skadad, GULT: Endast skottlossning

Till mötet tar Svenonius med sig tre krav som regeringen skyndsamt behöver agera på:

• Fler poliser i Stockholmsregionens utsatta områden. En utökad polisnärvaro i de utsatta miljonprogramsområden kommer pressa tillbaka gängen och beivra mindre allvarliga brott som olaga körning, stölder och skadegörelse för att säkra tryggheten.

• Skärpta straff för grov brottslighet. Straffskalorna för grov brottslighet och våldsbrott behöver anpassas efter situationens allvar. Straffrabatterna bör slopas och aktivt deltagande i, eller stödjande av, gängbrottslighet bör kriminaliseras.

• Trygga miljonprogrammen. Det krävs ett helhetsgrepp om de utsatta miljonprogrammen, där många idag lever i skräck för kriminella nätverk. Otryggheten i dessa områden måste åtgärdas med bl a ökad polisnärvaro, samtidigt som migrations- och integrationspolitiken läggs om till mer av stramhet och kravställande. Bidrag måste villkoras med motprestation och nyanlända måste lära sig språket.

Bild/karta: SVT
SVT Stockholm för löpande under 2021 in statistiken i kartan. Informationen är hämtad från polisens egna statistik samt SVT:s bevakning.

 Mer lokala nyheter i Hägersten-Älvsjö? Prenumerera här på Bättre stadsdel (20kr/mån elller 200kr/år).

.

Publicerad 16:52, 30 augusti 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: