Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

katt

Ny forskning: Covidsjuk – undvik kontakt med katt och hund

Ny forskning visar att covid är vanligt hos sällskapsdjur och hundar vars ägare har, eller har haft sjukdomen. Det skriver BBC:s reporter Jim Reed.

LÄS ÄVEN: Rösta fram din favorit i Hägerstens härligaste hund!

Forskare från Utrecht University skickade en mobil veterinärklinik till hushåll i Nederländerna där någon hade testat positivt för covid någon gång under de senaste 200 dagarna. Prov togs från katter och hundar i hemmet för att testa för aktuell infektion; blodprover också testades för antikroppar som tyder på en tidigare exponering för covid.

• 4,2 procent visade en aktuell infektion

• 17,4 procent testade positivt för antikroppar

Snabbar togs från 310 husdjur i 196 hushåll där en mänsklig infektion hade upptäckts. Sex katter och sju hundar gav positiva svar vid covidtestning, och 54 djur testade positiva för antikroppar.

– Om du har Covid, bör du undvika kontakt med din katt eller hund, precis som du skulle göra med människor, säger Els Broens, forskare på Utrecht universitet.

– Det största problemet är inte djurs hälsa utan den potentiella risken för att husdjur kan fungera som en källa  för viruset och återinföra det i den mänskliga befolkningen.

LÄS ÄVEN: Bäver bet hund vid bad i Gröndal

Men författarna till studien sa att inga bevis för överföring av smittan från husdjur till ägare hade registrerats hittills, men det skulle vara svårt att upptäcka fall medan viruset fortfarande sprids lätt mellan människor.

De flesta smittade husdjur tenderar att vara asymptomatiska eller uppvisa milda covid-symtom.

En separat studie som genomfördes av University of Guelph i Ontario, Kanada, fann att katter som sov på ägarens säng tycktes ha en särskild risk för att få infektion. Totalt 48 katter och 54 hundar från 77 hushåll testades för covid-antikroppar och deras ägare frågades om deras interaktion med sina husdjur.

✅   Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Cirka 67 procent av katterna och 43 procent av hundarna testade positivt. I jämförelse, 9 procent av hundarna och katterna från ett djurhem testade positivt och endast 3 procent av de herrelösa katterna i området som testades hade symptom.

En fjärdedel av husdjuren uppvisade symptom på sjukdomen, från aptitlöshet till andningssvårigheter. De flesta fall var milda, men tre var allvarliga.

Studiens författare sa att kattens biologi kan göra dem mer mottagliga för covid. Katter är också mer benägna att sova nära ägarens ansikte än hundar, vilket ökar deras exponering för någon infektion.

Cambridge universitetets chef för avdelningen för veterinärmedicin, James Wood, säger att de två studierna läggs till andra bevis som tyder på att en betydande del av katter och hundar kan få viruset från sina ägare.

Majk Eyre

Publicerad 11:23, 5 juli 2021
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

I veckan frågade Bättre stadsdels reportrar folk i Fruängens centrum: Vad vill du läsa om i din digitala lokaltidning?

Torsten, Skåne 
– Jag vill läsa om utvecklingen av området, ombyggnationer. Vad som händer, vad som är på gång och sådant. 

Hasse, Fredshäll
Jag vill läsa lite om idrott i lokalområdet, de lokala lagen. Men också vad som händer runtomkring, med miljön, ombyggnationer och dylikt. Där jag bor ska de till exempel eventuellt flytta på en fotbollsplan. Sådant vill jag läsa om. 

Christina, Värmland
– Jag vill veta vad som händer i närområdet. Allt från olika typer av evenemang till info från stadsdelen eller kommunen. Intervjuer med lokala krögare, butiksägare är också intressant.

Linnea, Fruängen 
– Ungdomsidrott skulle vara kul, då jag är aktiv. Så man visar vad vi gör! Men såklart vad som händer och kommer hända i området också!

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack! 

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 16:15, 9 maj 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: