Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

kvinna mobil

Skärmtid för barn bör minska – här är myndighetens nya rekommendationer för olika åldersgrupper

Publicerad 10:24, 2 september 2024

Folkhälsomyndigheten har nu tagit fram rekommendationer för barn och unga kring digitala medier utanför skolan. 

På en pressträff på måndagen presenterade myndigheten rekommendationerna som är olika för olika åldersgrupper.

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Barn upp till två års ålder ska helst inte använda skärmar alls, enligt Folkhälsomyndigheten.  Barn mellan två till fem år bör använda skärm i högst en timme och upp till tolv år två timmar. Unga mellan 13 och 18 år ska inte använda skärmar maximalt tre timmar, uppger myndigheten.  

– Det är viktigt att digitala medier inte tränger undan annat i livet och med tanke på vad som ska rymmas på ett dygn för ett barn, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör för Folkhälsomyndigheten rapporterar SVT. 

Bland annat ska skärmar inte användas innan läggdags och mobiler ska lämnas utanför sovrummet under natten. Åldersgränser för sociala medier och spel ska följas. 

Idag har barn mellan nio till tolv år en skärmtid på fyra timmar per dag. För unga mellan 17 och 18 år är siffran uppe i drygt sju timmar per dag exklusive skolarbete, enligt myndigheten.

Folkhälsomyndigeheten har även tagit fram uppmaningar riktade till de techbolag som står bakom de stora digitala medieplattformarna. Detta eftersom den sammantagna kunskapen visar att algoritmerna skapar en miljö där barnen riskerar att fastna och där de kan exponeras för skadligt innehåll.

– Det är viktigt att framhålla att även techbolagen behöver verka för att minska risken för negativa hälsoeffekter hos barn och unga som använder deras tjänster. Det är centralt att barnkonventionen genomsyrar alla tjänster så att barns och ungas hälsa och integritet alltid väger tyngre än andra intressen. Det är grundläggande att aktörerna följer befintlig lagstiftning, säger Olivia Wigzell.

Det enligt en forskningsrapport från Folkhälsomyndigheten som presenterades tidigare i år visar att hög användning av digitala medier bland barn och unga kan leda till bland annat sömnsvårigheter, depressiva symptom och att man är missnöjd med sin kropp.

Tidigare har rekommendationer saknats för hur föräldrar om hur skärmtiden ska regleras. 

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: