Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Därför vill vi slå ihop Älvsjö med Hägersten-Liljeholmen

Svar på debattartikel från Eva Fagerhem och Stefan Johansson, S, ”Vi är oroade över utvecklingen med färre och större stadsdelsnämnder”.

DEBATT. De två socialdemokratiska gruppledarna i Hägersten-Liljeholmen respektive Älvsjö stadsdelsnämnder skriver på Bättre Stadsdel att de är oroade över sammanslagningen av Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö stadsdelsnämnder.

Vi i den styrande majoriteten genomför bildandet av denna ny nämnd genom att skapa en helt ny stadsdelsnämnd, Hägersten-Liljeholmen-Älvsjö. Det är alltså två stadsdelsnämnder som avvecklas och en helt ny som bildas. Orsaken till sammanslagningen är att det är angeläget för oss som styr att alltid se över på vilket sätt vi formar den bästa kommunala organisationen utifrån de utmaningar och behov som finns i nuläget. Vad som var lämpligt i mitten på 90-talet behöver alltså inte vara det bästa idag.

Vad vi vet idag är att stadens snabba befolkningstillväxt fortsätter och att stadens service behöver anpassas till den växande befolkningen och utvecklas för att svara upp mot befolkningens behov. Finansieringen av stadens verksamhet är en framtida utmaning i och med att andelen äldre och yngre ökar och andelen av befolkningen i den arbetsföra åldern kommer minska.

För att staden ska klara det framtida välfärdsuppdraget kommer det därmed ställas stora krav på kompetens- och lokalförsörjning, men även ökad användning av ny teknik, förändrade arbetssätt och ökad samverkan med andra aktörer.

Givet dessa fakta är framförallt Älvsjö en för liten stadsdel att själv klara dessa utmaningar, likväl som både Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö har goda verksamheter och kunskaper som kan komma varandra till del. Tillsammans kan den nya stadsdelen lättare ta sig an utveckling och kommande utmaningar och ge många fördelar för invånarna i vårt område.

Vi båda var med när Hägersten och Liljeholmen fördes samman och bildade en ny nämnd. Våra erfarenheter har varit positiva när vi sett att resurserna kunnat gå till våra kärnverksamheter istället för till administration. De farhågor som nu målas upp, exempelvis att närdemokratin hotas, är bara nonsens. Det blev inte sämre med närdemokratin då, och det kommer inte bli det nu heller.

Slutligen vill vi poängtera att en stadsdelsnämnd endast är en organisatorisk del av kommunen.

De enskilda stadsdelar, allt från Aspudden till Örby Slott, som ingår i stadsdelsnämndens ansvarsområde ska fortfarande behålla sin unika karaktär och varken stadsdelarna eller kommunens verksamheter, till exempel förskola eller äldreomsorg, ska påverkas av hur många chefer som finns i kommunens organisation.

Vad vi menar är att den här förändringen inte kommer att märkas för de flesta invånare på annat sätt än att vi lättare kan säkerställa en god kvalitet i verksamheten. Socialdemokraterna har en övertro på hur viktig den kommunala byråkratin och administrationen är för medborgarna. Vi i majoriteten sätter istället medborgarnas behov av service främst.

Abit Dundar (L), ordförande Hägersten-Liljeholmen stadsdelsnämnd

Johan Nilsson (M), ordförande Älvsjö stadsdelsnämnd

Publicerad 18:03, 13 november 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 30 maj kl.17:00
  2. Färgfabriken: Utställningen Jävla kritiker!

    13 mars kl.11:00 - 16 maj kl.17:00
  3. Liljeholmskajens Fototävling Årets bild 2021

    31 mars kl.08:00 - 30 april kl.23:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: