Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Därför vill vi slå ihop Älvsjö med Hägersten-Liljeholmen

Svar på debattartikel från Eva Fagerhem och Stefan Johansson, S, ”Vi är oroade över utvecklingen med färre och större stadsdelsnämnder”.

DEBATT. De två socialdemokratiska gruppledarna i Hägersten-Liljeholmen respektive Älvsjö stadsdelsnämnder skriver på Bättre Stadsdel att de är oroade över sammanslagningen av Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö stadsdelsnämnder.

Vi i den styrande majoriteten genomför bildandet av denna ny nämnd genom att skapa en helt ny stadsdelsnämnd, Hägersten-Liljeholmen-Älvsjö. Det är alltså två stadsdelsnämnder som avvecklas och en helt ny som bildas. Orsaken till sammanslagningen är att det är angeläget för oss som styr att alltid se över på vilket sätt vi formar den bästa kommunala organisationen utifrån de utmaningar och behov som finns i nuläget. Vad som var lämpligt i mitten på 90-talet behöver alltså inte vara det bästa idag.

Vad vi vet idag är att stadens snabba befolkningstillväxt fortsätter och att stadens service behöver anpassas till den växande befolkningen och utvecklas för att svara upp mot befolkningens behov. Finansieringen av stadens verksamhet är en framtida utmaning i och med att andelen äldre och yngre ökar och andelen av befolkningen i den arbetsföra åldern kommer minska.

För att staden ska klara det framtida välfärdsuppdraget kommer det därmed ställas stora krav på kompetens- och lokalförsörjning, men även ökad användning av ny teknik, förändrade arbetssätt och ökad samverkan med andra aktörer.

Givet dessa fakta är framförallt Älvsjö en för liten stadsdel att själv klara dessa utmaningar, likväl som både Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö har goda verksamheter och kunskaper som kan komma varandra till del. Tillsammans kan den nya stadsdelen lättare ta sig an utveckling och kommande utmaningar och ge många fördelar för invånarna i vårt område.

Vi båda var med när Hägersten och Liljeholmen fördes samman och bildade en ny nämnd. Våra erfarenheter har varit positiva när vi sett att resurserna kunnat gå till våra kärnverksamheter istället för till administration. De farhågor som nu målas upp, exempelvis att närdemokratin hotas, är bara nonsens. Det blev inte sämre med närdemokratin då, och det kommer inte bli det nu heller.

Slutligen vill vi poängtera att en stadsdelsnämnd endast är en organisatorisk del av kommunen.

De enskilda stadsdelar, allt från Aspudden till Örby Slott, som ingår i stadsdelsnämndens ansvarsområde ska fortfarande behålla sin unika karaktär och varken stadsdelarna eller kommunens verksamheter, till exempel förskola eller äldreomsorg, ska påverkas av hur många chefer som finns i kommunens organisation.

Vad vi menar är att den här förändringen inte kommer att märkas för de flesta invånare på annat sätt än att vi lättare kan säkerställa en god kvalitet i verksamheten. Socialdemokraterna har en övertro på hur viktig den kommunala byråkratin och administrationen är för medborgarna. Vi i majoriteten sätter istället medborgarnas behov av service främst.

Abit Dundar (L), ordförande Hägersten-Liljeholmen stadsdelsnämnd

Johan Nilsson (M), ordförande Älvsjö stadsdelsnämnd

Publicerad 18:03, 13 november 2019

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: