Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

bygge man

Boende rasar mot hyresvärd: Vi bor på en byggarbetsplats – Hyresgästföreningen: Ett katastrofärende

Publicerad 15:49, 2 oktober 2024

Boende på Sköldingevägen/Stigtomtavägen i Örby är missnöjda med sin hyresvärd. De flyttade tillbaka till sina lägenheter förra sommaren efter att John Mattson Fastighetsföretagen AB renoverat fastigheten. Sedan dess har problemen radat upp sig, menar flera hyresgäster.

– John Mattson har ju inte precis underlättat återflytten för oss utan tvärtom, säger Ann-Marie Östberg, boende i fastigheten.

Snart har det gått ett och ett halvt år sedan hyresgästerna flyttade tillbaka. Växterna har vissnat på den ödsliga innergården. På andra sidan gården står ett nedbrunnet hus täckt av byggställningar.

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvs

LÄS ÄVEN: Nya översvämningsprognosen – villor kan dränkas: Extremt scenario

man

Roland Prim bor på Sköldingevägen 20. Han berättar att det var flera månader sedan någon var här och skötte gården.
– Jag passar själv på ibland och klipper min och grannens tomt, säger han.

Fastighetens gård.

Roland Prim uppger att fastighetsägaren nyligen meddelat hyresgästerna om att byggnationen av huset och gården är i full gång.
– Men vi som bor här ser ju att det inte är en människa här och bygger.

Roland Prim vittnar om att de boende, sedan återflytten, inte har fått någon portkod eller blipp till porten.
– Jag har fått koden från byggarbetarna, men den funkar bara från klockan 8 till 18. Min granne, som har höftproblem, ska hon behöva gå ned och öppna varenda gång hon ska ha besök?

Huset på andra sidan gården brann ned ifjol.

Hanna Kailmishe har bott här i 20 år. Under renoveringen fick hon, hennes man, Maged Idan, och deras tre barn flytta från lägenheten på Stigtomtevägen, som löper parallellt med Sköldingevägen, för ett tillfälligt boende i Högdalen.

Under den tiden fick de veta att den förra lägenheten skulle användas som kontor för byggarbetarna. När de återvände hit, i juni 2023, fick de därför flytta in i en ny lägenhet på Stigtomtevägen.
– Men lägenheten var inte klar, säger Hanna Kailmishe.

LÄS ÄVEN: Efter hyresgästernas skarpa kritik mot John Mattson: Inte ovanligt att tidsplaner förskjuts

Hon berättar att de möttes av flera problem. Lägenheten var smutsig, vare sig balkong eller garderober var färdigbyggda, och spisen fungerade inte.
– Det kändes som att det var jättefarligt att bo här.

Tillvaron har varit särskilt knepig för Hannas man Maged, som är lungsjuk och sitter i rullstol.
– Det är jobbigt för honom. Om han går ut på balkongen så är det fullt av byggdamm i luften. Han har syrgas och blir jätteandfådd.

När de flyttade tillbaka märkte de även att hissen inte fungerade.
– Det tog tre månader innan det åtgärdades. Då funkade hissen i en vecka, sen var den trasig igen.

Hur påverkade detta din man?
– Han var instängd och kunde inte gå ut. Han kunde bara gå ut när han hade tid inbokad på sjukhus. Då fick han hjälp av sjukpersonalen med att ta trapporna, och han behövde vila vid varje trappsteg.

I augusti i år flyttade Hanna och Maged till en ny lägenhet, på Stigtomtevägen 7, för andra gången på kort tid.
– Jag behövde en lägenhet som fungerade för min familj. Jag sa: ”Vi tar den här, på nedre botten”. Då sa hyresvärden: ”Det är ert beslut, det är ni som vill flytta”. Och vi genomförde flytten.

Hyran har höjts med flera tusen kronor, berättar Hanna. Samtidigt är hon tvungen att betala hyran för den tidigare lägenheten.
– Det är dyrt. Jag kan inte betala, jag är bara undersköterska på sjukhus och har inte den bästa lönen.

Hanna Kailmishe berättar även om en helg förra vintern, när det inte fanns något varmvatten i kranarna. Hon påpekade detta till hyresvärden men fick då svaret att hon först behövde kontakta fler grannar för att se om de också hade samma problem.

Helgen gick och de fick klara sig utan varmvatten. På måndagen därpå visade det sig att byggarbetarna hade glömt att sätta på varmvattnet när de gick på fredagen.
– Då ringde de och bad om ursäkt.

Roland Prim och hans hustru Lotta flyttade tillbaka till lägenheten på Sköldingevägen 22 samtidigt som Hannas familj. Inte heller deras lägenhet var färdigrenoverad.

Vid återflytten möttes de av ett smutsigt golv, en trasig köksfläkt, fönster med sprickor och skadat badrumskakel.

Roland Prim har dokumenterat skadorna
i lägenheten.

Hyresvärden hade inte heller installerat någon trappsats till balkongen. Ifall Roland och Lotta ville dricka en kopp kaffe på gården tillsammans med sina grannar behövde de klättra ner.

Balkongerna på Sköldingevägen 22 har en grind ned till gården, men
ingen trappsats.

I april fick Roland ett svar från John Mattson om trappsatsen:
”Trappor kommer monteras men vi behöver återkomma om besked gällande monteringstid”

För drygt en månad sedan kom ett annat besked: ”Hej! Det blir inga trappor från balkongen mot gården”.

Nu har Roland Prim byggt en egen trappsats, men berättar att hyresvärden mejlat och krävt att den, liksom de utemöbler som hyresgästerna ställt fram på gården, måste plockas bort.

De boende har även haft problem med sophämtningen. Enligt Roland Prim fungerade den under de första veckorna, när endast hälften av hyresgästerna hunnit flytta tillbaka.
– Då fanns tre sopkärl och hämtning skedde en gång i veckan.

Han uppger att antalet sopor fördubblades i samband med återflytten för de resterande hyresgästerna, i mitten på förra sommaren.
– Det första halvåret var en katastrof. Det såg för jävligt ut, det låg sopor på gatan, säger Roland Prim.

Han fortsätter:
– Men nu funkar det. Nu sker själva tömningen 3-4 gånger i veckan.

Sedan återflytten har flera vattenläckor inträffat i källarförråden. Den senaste skedde i slutet av augusti.

Roland Prim uppger att flera dyrbara ägodelar har förstörts.
– Vi har fortfarande inte fått ersättning för den förra vattenläckan… Och nu händer det en gång till. Hur mycket ska vi hyresgäster tolerera?

Så såg gården ut i vintras, ett halvår efter återflytten.

Yasin Kayhan, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen, är närmast chockerad över situationen.
– Jag har jobbat på Hyresgästföreningen i tio år, men ett sånt här katastrofärende har jag aldrig varit med om tidigare. Jag tycker synd om de boende.

Han berättar att han var på plats här förra sommaren i samband med en besiktning.
– Vi kunde då se att det här fortfarande är en byggarbetsplats. Hyresvärden ville till och med att jag skulle ha på mig en bygghjälm. Då sa jag: “Varför ska jag ha bygghjälm på mig när ni inte ger det till hyresgästerna?”

Vad gör ni på Hyresgästföreningen för de boende?
– Vi har varit i hyresnämnden och visat upp vilken misär de boende här lever i. Hyresvärden begärde en hyreshöjning, men det här är fortfarande en byggarbetsplats. Vi medgav ingen hyreshöjning.

Yasin Kayhan.

Han uppger att många av hyresgästerna har skrivit på nya hyresavtal som de inte borde gått med på. De nya avtalen innebär en hyra som är 70-80 procent högre än tidigare, berättar han.
– Många känner sig lurade. John Mattson har lurat hyresgästerna att flytta tillbaka.

Han fortsätter:
– Renoveringen är fortfarande inte färdig trots att det gått över ett år sedan de boende flyttade tillbaka. Jag måste säga att John Mattson har skött det här jättedåligt.

Roland Prim berättar att han och hustrun kommer försöka flytta härifrån så fort de hittar ett lämpligt alternativ.

Här är John Mattsons svar på den kritik som hyresgästerna och hyresgästföreningen riktar mot dem.

Efter hyresgästernas skarpa kritik mot John Mattson: Inte ovanligt att tidsplaner förskjuts

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Jim Smith Rehnström

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: