Hård kritik mot Sjöviksskolan: Min son har ätit ris och morötter i en månad nu
årsta Publicerad 17:41, 29 september 2024Sjöviksskolan i Årstadal får kritik av flera föräldrar till barn på skolan som har neuropsykiatriska funktionshinder. Enligt föräldrarna har den anpassade kosten på skolan har varit undermålig sedan skolstarten i augusti.
Rikard är en av föräldrarna som är kritiska. Hans son är elev på Sjöviksskolan.
– Det serveras endast ris, pasta och råa grönsaker. Min son har ätit ris och morötter i snart en månad nu, säger Rikard.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
Rikard berättar att hans son har en selektiv ätstörning till följd av ett neuropsykiatriskt funktionshinder.
– Han har svårt för texturer och kan inte äta om maten är blandad. Både läkare och dietister blev oroliga när han började gå ned i vikt och därför har han fått ett läkarintyg.
Rikard uppger att skolan, inför det nya läsåret, har ändrat sin kostpolicy. Sedan dess har hans son, trots läkarintyget, inte blivit beviljad en anpassad kost.
– Min son får inte i sig tillräckligt med mat i skolan och har ingen energi längre. Han kan inte ta till sig av undervisningen. Han är för trött och orkeslös, även här i hemmet på kvällarna.
Rikard fortsätter:
– Fritidspersonalen vill till och med att vi går tidigare från jobbet och hämtar honom. Det känns helt sjukt; vi bor i Sverige och kan inte se till att barn med specialbehov kan få mat som de kan äta.
Sjöviksskolans rektor Karin Langlet uppger att det har blivit otydligt från början och att de nu har förtydligat att det erbjuds mer än bara ris, pasta och bröd.
– Vi ska tillsammans hitta lösningar så deras barn kan få i sig riktigt med mat, säger Karin Langlet.
Enligt Rikard är lösningen egentligen ganska enkel.
– Min son skulle nöja sig om det exempelvis fanns köttbullar eller fiskpinnar varje dag, men tydligen så går inte det.
Rektorn menar att det inte är möjligt att tillgodose alla de behov som barnen med anpassad kost har.
– Det fungerar inte att ha 10-20 olika rätter med olika önskemål från varje elev, skolan kan inte tillgodose det. Men det är jätteviktigt att vi tillgodoser både kolhydrater och protein så att barnen kan bli mätta.
Vad gör ni nu för att se till så att barnen med behov av anpassad kost får i sig mat?
– I skåpet med anpassad kost har vi nu även protein som inte är blandat. Det var det som blev fel från början. Nu finns det fisk, kött eller kyckling där. Och ifall barnen vill ha sås så finns det i den allmänna buffén, säger Karin Langlet.
Föregående termin hade ni en stående meny. Varför togs den bort?
– Vissa föräldrar tyckte att det var bra, men många tyckte samtidigt att det fungerade dåligt. Vissa barn åt bara en dag i veckan, när det var en viss maträtt. Men det är ett bekymmer, det är jättesvårt. Klart vi är måna om att deras barn ska få i sig mat.
Rektorn uppger att kostsituationen nu kommer bli mer uppstyrd, med dokumentation och avstämningar.
– Tidigare har föräldrarna haft kontakt med vår kostchef. Nu ska de få mer direkt kontakt med barnets lärare.
Karin Langlet fortsätter:
– De kommer att kunna ha kontakt hela tiden, både med mig som sitter på beslut och samarbetar med köket, men också med enskilda lärare. Vi behöver jobba mer och förbättra kommunikationen gällande skolmaten.
Rikard och hans sambo har mejlat till grundskoledirektören Peter Bragner. Han uppger i ett mejl att nya riktlinjer håller på att tas fram för specialkost och anpassade måltider, samt att läkarintyg inte längre kommer att vara grunden för rektorsbeslut om en elev ska få anpassade måltider.
I mejlet går bland annat att läsa: “Naturligtvis ska elever med behov av anpassade måltider få det, dock kommer det finnas olika nivåer av anpassade måltider från separerad mat till rullande anpassade veckomenyer. De nya riktlinjerna är ännu inte klara och gäller från stadens håll ännu inte generellt på skolorna.”
Enligt ett SVT-inslag från 21 augusti har kraven för anpassad skolmat skärpts i allt fler kommuner. Det har lett till att antalet elever som uppfyller kraven för behovsanpassad kost sjunkit kraftigt. Samtidigt är skolorna enligt skollagen skyldiga att förse sina elever med näringsriktiga skolmåltider.
Rikard heter egentligen något annat.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- Ernö fixar langosfest i Örnsberg – här är hans tre langosfavoriter
- Ny stor matbutik öppnar i Skärholmen: Vi har kommit långt i våra samtal
- Leksaksjätte stänger i Skärholmen
- NOMINERAD: Bröder driver anrika bilverkstaden i Västertorp: Här är inget omöjligt
- Så tar de avstånd från antimuslimsk manifestation: Våra muslimska vänner är rädda
Följare 19,5k