Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Blågröna, vart finns planen för de unga i sommar?

DEBATT. Coronapandemin är en global kris som har krävt liv och lidande. Att en kris av det slaget har resulterat i restriktioner är inget annat än självklart och fullt legitimt. Men mitt i krisens mörker ser vi samtidigt hur människor tar initiativ till nytänkande aktiviteter som både uppfyller restriktionerna om minimerad smittspridning, men samtidigt ger möjligheter till sociala sammanhang: plexiglas mellan matborden på äldreboenden men även utflyttade spinningcyklar på Eriksdalsbadet bara för att nämna några exempel.

Men efter att ha betraktat den blågröna majoritetens politik är det omöjligt att inte oroa sig för antingen brist på förmåga eller intresse av att, trots pandemin, erbjuda barn och unga meningsfulla aktiviteter. Redan före pandemin har vi bevittnat de blågrönas restriktiva hållning mot kultur och fritid.

Genom minskade resurser till kulturskolan och nedskärningar på biblioteken som begränsat både öppettider och inköp av litteratur. I Rinkeby-Kista har dessutom verksamheten i ungdomens hus har dragits in och framtiden är högst oklar. Detta trots namninsamlingar, lokalt stöd och tidigare löften.

Ett redan nedskuret kulturliv har fått ytterligare nedskärningar genom Corona, vilket har lett till att tidigare uppskattade aktiviteter såsom parkteatrarna, Stockholms kulturfestival i City och We are Sthlm är inställda. Att stora evenemang ställs in av smittskyddsskäl är inte bara förståeligt, utan högst motiverat. Problemet är att den blågröna majoriteten saknar förmåga att erbjuda tillräckliga alternativ.

Under våren stod det klart att antalet sommarjobb skulle halveras. Majoriteten meddelade att flera ungdomar skulle få lön utan att jobba. När vi socialdemokrater varnade för konsekvenserna av en sådan politik vaknade majoriteten och lyckades få fram fler jobb. Det är bra men ännu mer måste göras. Ett första sommarjobb är oerhört viktigt för att komma in på arbetsmarknaden. Till exempel skulle fler ungdomar kunna jobba med att städa våra välbesökta parker och naturreservat i sommar.

Att den psykiska ohälsan ökar bland unga i spåren av pandemin är oroväckande och kräver att den politiska majoriteten agerar. Staden måste kraftigt utöka stödet till unga som mår dåligt. Här skulle en väg vara att genom ungdomsmottagningarna öka möjligheten för unga att få hjälp, både fysiskt på plats och digitalt.

Den här sommaren kommer fler ungdomar än vanligt vara kvar i stan. Många kommer att sakna sommarjobb och många aktiviteter är inställda på grund av pandemin. Vi är oroliga för att de aktiviteter som staden arrangerar inte kommer att räcka. Orsaken är den resursbrist som råder runt om i staden, på grund av att majoriteten skurit ned på kultur och fritid för barn och unga. Det måste vara slut på att snålandet på barn och unga, skattesänkningar får inte gå före ungas framtid. Stadsdelarna måste få tillräckliga resurser för att ungdomar inte ska gå sysslolösa i sommar. Allt annat vore orimligt.

De blågröna sätter krokben för sig själva. Oftast brukar högern klaga på unga som hänger i centrum, så därför undrar vi, vad annars ska unga göra när högern styre inte möjliggör för något annat? Blågröna ni har skyldighet att leverera, så vart finns planen?

Kiyana Kazemfar, Ersättare (S) Hägersten och Liljeholmen Stadsdelsnämnd, Ordförande SSU Kontakt (SSU Hägersten, Liljeholmen och Älvsjö)

Samuel Gustafsson, Ersättare (S) Norrmalms Stadsdelsnämnd, Distriktsstyrelseledamot SSU Stockholm

Publicerad 20:36, 30 juni 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: