Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Blir det samma utveckling på Lövholmen som i Marievik?

I Fastighetsvärlden 2019-09-20 säger JM att omgörningen av Marievik “…är det häftigaste JM gjort” ett prestigeprojekt enligt Fastighetsvärlden med sju punkthus, det största på 32 våningar och en höjd på cirka 102 meter. Antalet bostäder blir cirka 650. 

I detaljplanen som berörs ingår totalt 960 bostäder. Eftersom det är privat mark och privata byggare blir det enbart bostadsrätter. 

Ur översiktsplanen 2018: Trygga och integrationsskapande mötesplatser och stråk ska prioriteras… Planeringen av staden ska ha barnets bästa som en av sina utgångspunkter, och barnkonventionen ska användas”. Några fakta och konsekvenser av planförslaget:

-Planförslaget förbättrar inte de barriärer som omger Marievik.

-Från barnkonsekvensanalysen: Stor brist på platser för barn att vistas ute. Många förskolor i de nybyggda områdena söder om Marievik saknar egna gårdar. Hårt utnyttjade publika ytor. Lekytorna för barn kommer inte att kunna tillgodoses. Fortfarande är gatorna tänkta för bilar och gående. Vistelseytan på förskolegårdarna per barn blir 10 kvm.

-Den tänkta målgruppen är personer med hög socioekonomisk status. Friytetillgången beräknas till 5,6 kvm per person. Stadens rekommendation är 10 kvm. Det finns behov av att förbättra tryggheten för kvinnor och flickor. Förbättra tryggheten under Liljeholmsbron och stråket mot Gröndal.

-Bara bostadsrätter, inga hyresrätter, studentlägenheter, eller LSS boenden eller andra boendeformer. Varför kan inte några lägenheter upplåtas till studerande. Marievik kommer inte att kunna bidra till att minska segregationen i Stockholm. En blandad stad förutsätter bland annat mötesplatser där man känner sig välkommen. 

-Ur planförslaget:  ”Det kan vara klokt att tidigt ha en dialog och fastslå gemensamma mål avseende önskad blandning”. Idag råder det brist på gemensamma mötesplatser i  Marievik och i området. De privata markägarna och byggarna verkar inte vilja ha ungdomar- och studerande ”Young Urban Professionals” eller äldre som boende i sitt område. 

Hur ska den blågröna majoriteten i staden se till att Marievik och området däromkring få till en gemensam social vision nu och i framtiden? Det gäller till exempel val av lägenhetsstorlekar och verksamheter. Ur planförslaget ”Marievik är lite av en ”vit fläck” på kartan och nu finns möjlighet att fylla platsen med ett innehåll och en identitet och profilera Marievik inom socialt hållbar stadsutveckling”. 

Ska vi se samma utveckling på Lövholmen, med privata markägare och privata så kallade ”bostadsutvecklare” eller gäller Stockholms övergripande sociala hållbarhetsmål och FN:s globala hållbarhetsmål? I det nu aktuella planförslaget står ”det aktuella förslaget har inte någon positiv påverkan rörande minskad segregation enligt Skillnadernas Stockholm och ”Vision 2040 – ett Stockholm för alla”. 

Ska Marievik bli ett ”Jättehäftigt projekt ” och ”Det häftigaste JM gjort” och medverka till en ökad segregation i staden? Vad har den politiska blågröna majoriteten och oppositionen för åsikt?

Bengt Sundell (V) Aspudden

Publicerad 19:14, 29 september 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: