Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

byggkran elev collage

Debatt: Därför måste det ständiga byggandet sluta

DEBATT: Häromdagen var jag på väg till skolan på Tellusborgsvägen tidigt på morgonen. Regnet öste ner. Överallt såg jag stängsel, lastbilar och lyftkranar. Jag var nästan framme vid skolan. Jag gick fram till kanten på vägen och tittade åt vänster, höger och vänster. Jag började gå över. När jag kommit halvvägs kom en bil körande. Snabbt. Jag hann stanna och bilen saktade ner, men det var alldeles för nära ögat. Ska unga verkligen behöva riskera sina liv för att ta sig till skolan? Närmaste övergångsställe ligger tiotals meter bort och gångvägen på andra sidan är avstängd. Allt på grund av detta ständiga byggande. Det måste sluta.

För det första behöver vi konstatera hur trångt det blir i samhället. När alla flyttar in i de nya lägenheterna som byggs ökar antalet invånare i stadsdelen med flera hundra. Varje dag måste de trängas med de tidigare invånarna på tunnelbanan. Varje dag måste barnen klara sig i de orimligt stora klasserna. Varje dag måste stressade föräldrar krocka in i varandra med kundvagnar på Ica.

LÄS ÄVEN: Debatt: Därför bör alla ungdomar få gratis SL-kort

För det andra bygger man så mycket just här. I stadsdelen Hägersten-Älvsjö byggs fler hus än i någon annan stadsdel. 850 av 5396 lägenheter i flerbostadshus i Stockholm färdigställda år 2019 var i vår stadsdel. Det stod i en del av rapporten Statistik om Stockholm, framtagen av Eva Andersson, Hanna Dalesjö och Linnea Karlsson på uppdrag av Stockholms Stad. Det är fler än i någon annan stadsdel under året. 

I motsvarande rapport från 2014, skriven av Åsa Wennblom, färdigställdes 738 av 2880 lägenheter i Bromma och 677 lägenheter i Hägersten/Liljeholmen. Om man jämför de båda rapporterna kan man konstatera att mängden bostäder som byggs har både ökat och flyttat på sig under de senaste åren. 

LÄS ÄVEN: Debatt: Därför måste bensinpriset sänkas omedelbart

Nu är det säkert många av er som tänker: Men nya bostäder behövs ju, vi kan inte bara skita i alla som inte har någonstans att ta vägen”. Därför vill jag förtydliga att jag förstår att fler hem behövs. Dock så håller jag inte med om att varenda centimeter av Stockholm behöver vara täckt med hus. Det behöver inte vara så tätbefolkat. I stället skulle man kunna bygga nya stadsdelar som inte är alltför täta. Många av de hus som byggs nu är ändå för dyra för de som verkligen behöver bostäder. Varför inte lägga de extra pengarna på att bygga lite vägar i stället, så är problemet löst? 

För det tredje är det inte lämpligt att ta bort all natur. Nästan alla nya hus i min närhet står på tidigare grönområden och skogsmarker. Det finns mängder med studier som bevisar att naturen är viktig för människan. Man kan få tillfälle till rörelse, lugn och ro och dessutom bevaras den biologiska mångfalden och syrehalten i världen.

När jag var mindre brukade vi ha ett skollopp varje år. På den stora dagen gick vi ner till en äng i närheten. Hela skolan var där med matsäck och filtar. Loppet var uppdelat i två. Lågstadiet sprang under mellanstadiets hejarop och vice versa. Nu går min lillasyster på samma skola, Hägerstensåsens skola. Men på Personneängen står nu ett hus. Hon kommer aldrig få samma upplevelse.

Nu har det blivit dags att gå hem igen. Övergångsstället lyser med sin frånvaro och trumhinnorna sprängs nästan av borrmaskinerna inne på byggarbetsplatsen. Jag vill uppmana er alla att göra era röster hörda. Staden lyssnar sällan på en ensam person men om många tycker samma sak går det inte att ignorera. Och om ni inte håller med så berätta gärna varför. Ett fungerande samhälle är byggt på yttrandefrihet och att vi lyssnar på varandra. Därför säger jag det igen, man bygger för mycket. 

Ture Wireen, åk 8 Tellusborgsskolan

Tack för att du läser Bättre stadsdel och välkommen att prenumerera och samtidigt bygger du Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Trevlig läsning!  Här klickar du för att prenumerera.

Publicerad 15:02, 6 april 2022

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Det är i slutet av september och det är sommartemperaturer.
Hur utnyttjar du det fina sensommarvädret som är nu?

Martina, bosatt vid Liljeholmskajen:
– Jag ska vara ute och gå. Jag har en dotter och vi ska besöka några parker. Och hänga vid båtklubben!
Cecilia, bosatt på Södermalm:
– Idag ska jag ta en promenad med min kompis, som precis har fått en bebis. Och så ska jag ut i skogen och
plocka svamp också!
Kurt, bosatt vid Trekanten:
– Jag sitter här. Min kvinna är där borta någonstans. Vi promenerar alltså.
Helene, bosatt i Årsta:
– Vad ska jag säga, jag gör egentligen ingenting särskilt annat än vad jag brukar. Men jag är kanske ute lite mer och går och så.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 13:57, 22 september 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: