Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Därför måste fler bostäder byggas – utan p-platser

DEBATT. Rapporten Framtiden för parkering och nya bostäder från Fastighetsägarna Stockholm, Hyresgästföreningen och Naturskyddsföreningen visar att dagens parkeringspolitik hämmar bostadsbyggandet. En parkeringsplats i parkeringsgarage kostar cirka 500 000 kronor. Boende som inte har bil får vara med och subventionera denna parkeringsplats. Rapporten visar på smarta mobilitetslösningar som kan få ned klimatpåverkan med mer än 50 procent. För Stockholms del kan bland annat följande utläsas: En halvering av antalet parkeringsplatser kan öka nyproduktionen av bostäder i Stockholms län med 20 procent.

2019 kostade det 1 700 kronor i månaden att hyra en parkeringsplats i garage. Samtidigt låg betalningsviljan på 800 kronor. På Södermalm har 1 300 garageplatser omvandlats till lokalyta.

En svensk studie (Yougov 2017) visar att en bilist letar efter en parkeringsplats i över 2 500 timmar under sitt liv. Trots att bilen står stilla i 98 procent av tiden. Utslaget på Sveriges befolkning blir det ett ansenligt antal miljoner timmar per år. (Shoup 2018).

LÄS ÄVEN: Debatt: Gör Lövholmen levande på riktigt

I Sverige finns cirka 25 miljoner parkeringsplatser på hårdgjord yta, vilket blir sammanlagt cirka 500 kvadratkilometer, en yta motsvarande Göteborg.

Ett skifte från privatägande till bildelande (bilpooler med mera) kan radikalt minska behovet av parkeringsplatser, till fördel för bostäder.

Parkeringsbeslut ska bygga på och spegla behoven. Smart teknik och rätt pris gör att parkeringsplatserna kan nyttjas mer effektivt. Detta skulle gynna stadsmiljön med plats för lek och grönska. På frågan om det skulle finnas en efterfrågan på bostäder som inte har tillgång till parkering, blir svaret ja. Med nära kollektivtrafik, nära till handel och service.

När nu Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Naturskyddsföreningen tillsammans medverkat till denna rapport, och dessutom skriver i Aftonbladet att de uppmanar regeringen och kommunerna att göra en översyn av tillämpningen av de normer och lagar som styr parkering till förmån för en klimatsmart stad, lek ytor och grönområden. Och att Stockholms stad medverkar i denna uppmaning att göra Stockholm till en bättre stad att leva i och kunna uppfylla stadens olika miljökrav.

Denna uppmaning bör den blågröna majoriteten ta till sig. Det ska bli intressant om uppmaningen får någon respons hos regeringen och de styrande i Stockholm. Alla behöver en bostad, och en livsbejakande miljö.

Bengt Sundell (V), Aspudden

Publicerad 12:22, 29 oktober 2020
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: