Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Gör snarast en extern utredning av Fruängsgården

DEBATT: En videoträff hölls den 12 maj mellan äldreborgarrådet Erik Slottner, Elsemarie Bjellqvist, ordförande i KPR, Lena Hedquist, vice ordförande i KPR, samt Fredrik Bergström från Äldreroteln. Då diskuterades, mot bakgrunden av uppgifter i massmedia om missförhållanden på Fruängsgårdens äldreboende, frågan om en utredning av förhållandena där. Enligt en rapport från mötet framfördes bl. a. att det lokalt finns en misstro mot en aviserad internutredning. 

LÄS ÄVEN: Regeringen: Inför besöksförbud på äldreboenden

Vi vill nu bekräfta att så är fallet. Inom Hägersten- Liljeholmens pensionärsråd har vi inför ett planerat, men av stadsdelsförvaltningen inställt, möte den 20 maj i stor enighet kommit fram till att vi inte anser en internutredning, utförd av nu ansvariga chefspersoner inom vår stadsdels äldreomsorg eller förvaltning, vara ändamålsenlig. 

LÄS ÄVEN: Kritik mot hur Fruängsgården hanterat covidsmittan – 30 avlidna

Klyftan mellan personalens uppfattningar om svåra missförhållanden som redovisats i massmedias reportage, och chefspersonernas positiva tolkningar av samma förhållanden har varit alltför stor. Vi vill istället att det snarast görs en extern utredning av kompetent personal med en oberoende ställning i förhållande till stadsdelens förvaltning. 

En sådan utredning måste omfatta både en grundlig granskning av hur smittskyddet och det medicinska ansvaret nu är ordnat men också mer långsiktigt verkande förhållanden vad gäller äldreboendenas organisation, arbetsmiljö och resurser för att bedriva en god äldrevård. 

LÄS ÄVEN: Så hanterar vi coronasmittan på våra äldreboenden

Andra äldreboenden i staden t.ex. på Södermalm har enligt uppgift inte alls varit lika hårt drabbade av smitta och dödsfall som Fruängsgården. Att genom jämförande studier försöka utröna vilka faktorer som varit avgörande för de olika utfallen vad gäller spridning av och offer för Coronaviruset borde vara en viktig uppgift för utredningen. Inte minst borde en förbättring av kunskaperna på området vara viktigt för att möta en befarad andra våg av smittan inom stadens äldreboenden. 

Pensionärsrådet i Hägersten-Liljeholmen:
Gunnar Carlsson, ordförande Agneta Sköldstedt, vice ordförande Birgitta Airas Lola Carlsson Peter Norrbohm Anitha Kroglund Lars Erik Karlsson Marianne Sundberg Hans-Åke Lundgren

Denna skrivelse har lämnats till Äldrenämnden i Stockholm och för kännedom Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 

Publicerad 20:40, 14 juni 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: