Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Så hanterar vi coronasmittan på våra äldreboenden

Nu svarar Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning på frågor efter att det på torsdagen blev känt att coronasmitta tagit sig in på så gott som samtlig äldreboenden i stadsdelsområdet. Efter kritik från Socialdemokraterna i Stockholm ska Äldrenämnden och Krisledningsnämnden ha ett extrainsatt möte på fredagen med anledning av de senaste dagarnas snabba smittspridning på Stockholms stads äldreboenden.

Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning bekräftar i en skriftlig kommentar att det finns coronssmittade på äldreboenden och att alla som får diagnosen har testats.

– Det är ett ansträngt läge och jag förstår att både personal och anhöriga känner oro. Men vår bedömning är ändå att vi har en bra organisation kring arbetet och att vi hanterar situationen så bra som det går. Vi har jobbat intensivt under de senaste veckorna med utbildning och uppföljning av alla rutiner, kommenterar Marie Bergström, enhetschef på Fruängsgården. 

LÄS ÄVEN: Coronasmitta på nästan samtliga äldreboenden i Hägersten-Liljeholmen

Däremot har inte personalen testats, men personal som är sjuka är hemma oavsett vilken sjukdom de har, skriver förvaltningen. Personalen får handledning och utbildning om basala hygienrutiner samt följer vårdgivarguiden.

– Vi har jobbat väldigt handgripligt med utbildning av all personal. Vi har personal med olika språklig bakgrund och det räcker inte med skriftliga instruktioner utan vi ger handfast handledning till all personal. Det kan t ex handla om att demonstrera olika moment, t ex hur man tar av och på förkläden och visir och så vidare, för att försäkra oss om att alla förstår och får ställa frågor om det som är oklart. Vi har också dagliga möten med all hälso- och sjukvårdspersonal där vi går igenom frågor som dyker upp. Det handlar om allt ifrån städning, möbler och så vidare.

LÄS ÄVEN: Infektionsmottagning sätts upp i tält vid Axelsbergs vårdcentral

Fokus just nu ligger på att säkra tillgången på skyddsmaterial som hela tiden behöver följas upp. Dessutom att fortsätta följa upp att alla riktlinjer följs och att bemanningen är tillförlitlig.

Socialdemokraterna i Stockholm skriver i ett pressmedddelande att med anledning av de senaste dagarnas snabba smittspridning på stadens äldreboenden har (S) begärt ett extrainkallat gemensamt möte med Äldrenämnden och Krisledningsnämnden. Stockholms stads majoritet har tillgodosett önskemålet och ett sådant möte kommer hållas idag kl 12.00.

– Flera delar av stadens arbete kring corona har varit effektivt, men när det gäller äldreomsorg så ser vi en mycket oroväckande utveckling. Statsepidemiologen pekade ju särskilt på att det finns så många smittade på stadens boenden som en mycket allvarlig sak. Jag är glad att majoriteten har tagit fasta på vårt förslag att snabbt sammankalla nämnderna så att vi får en möjlighet att gemensamt och ordentligt sätta ihop vad som behöver göras, kommenterar Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S) i pressmeddelandet. 

Hon menar att det som brådskar mest är att införa kohortvård, det vill säga att man omedelbart säkerställer karantän för smittade på äldreboenden och att specifik personal arbetar enbart med denna grupp.

Bilden: Axelsbergs vård- och omsorgsboende och Marie Bergström, enhetschef på Fruängsgården.

Publicerad 09:55, 3 april 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: