Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Besöksförbudet på äldreboenden upphör

Publicerad 14:16, 15 september 2020

UPPDATERAD kl 15.40. Folkhälsomyndigheten föreslår att det tillfälliga besöksförbudet på särskilda boenden för äldre ska upphöra efter den 30 september. Detta efter att myndigheten analyserat förbudet utifrån dagens situation och kunskapsläge kring covid-19.

Det skriver Folkhälsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Eftersom den snabba spridningen av covid-19 på äldreboenden och i samhället avtagit och antalet fall minskat och den akuta belastningen på hälso- och sjukvården är lägre gör Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen bedömningen att förbudet kan hävas. 

Det förbättrade kunskapsläget om covid-19 har också gett större kännedom om smittspridning och förebyggande åtgärder.

Men boendena måste vara observanta på nya fall och ha beredskap för att hantera och begränsa utbrott om de uppstår.

– De särskilda boendena behöver säkerställa att det finns förutsättningar för att besök kan genomföras på ett säkert sätt. Ett stort ansvar vilar också på de besökande att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Som stöd till verksamheterna tar Folkhälsomyndigheten bland annat fram rekommendationer för säkra besök i särskilda boendeformer för äldre, kommenterar Johan Carlson.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Inför besöksförbud på äldreboenden

Stockholms stads äldre- och trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD) välkomnar beslutet och meddelar att han är beredd att skyndsamt driva på motsvarande lättnader i Stockholms stads äldreomsorg.

– Det är ett efterlängtat besked som kommer idag. Många äldre har varit isolerade från anhöriga alldeles för länge. Jag har därför vid flera tillfällen uppmanat regeringen att se över reglerna. Det blir idag verklighet, kommenterar Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

De nya bestämmelserna innebär att även Stockholms stads besöksförbud kan upphävas.

– Äldreomsorgen är beredd att verkställa de nya betsämmelserna. Kunskap, rutiner och materiel finns på plats. Vi har redan under sommaren arbetat med coronasäkrade besök utomhus och undantagsvis inomhus och har därför väl inarbetade rutiner att bygga vidare på, fortsätter Erik Slottner. 

Syftet med förbudet, som regeringen införde den 1 april, var att förhindra smittspridning av covid-19 och skydda de sårbara äldre.

Det tillfälliga besöksförbudet har varit påfrestande för många äldre som känt sig ensamma och ofrivilligt isolerade.

– Ensamhet eller avsaknad av nära kontakt med familj och vänner kan påverka den psykiska och fysiska hälsan både på kort och lång sikt. Mot bakgrund av risken för negativa konsekvenser, den ökade kunskapen om förebyggande åtgärder och att smittspridningen nu har minskat kraftigt anser vi att förbudet kan upphöra, kommenterar generaldirektör Johan Carlson.

Ifall en ökad smittspridning skulle uppstå regionalt eller på en ort ser Folkhälsomyndigheten över möjligheterna till lokala restriktioner och eventuell avrådan från besök.

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: