
Besöksförbudet på äldreboenden upphör
Sverige Publicerad 14:16, 15 september 2020UPPDATERAD kl 15.40. Folkhälsomyndigheten föreslår att det tillfälliga besöksförbudet på särskilda boenden för äldre ska upphöra efter den 30 september. Detta efter att myndigheten analyserat förbudet utifrån dagens situation och kunskapsläge kring covid-19.
Det skriver Folkhälsmyndigheten i ett pressmeddelande.
Eftersom den snabba spridningen av covid-19 på äldreboenden och i samhället avtagit och antalet fall minskat och den akuta belastningen på hälso- och sjukvården är lägre gör Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen bedömningen att förbudet kan hävas.
Det förbättrade kunskapsläget om covid-19 har också gett större kännedom om smittspridning och förebyggande åtgärder.
Men boendena måste vara observanta på nya fall och ha beredskap för att hantera och begränsa utbrott om de uppstår.
– De särskilda boendena behöver säkerställa att det finns förutsättningar för att besök kan genomföras på ett säkert sätt. Ett stort ansvar vilar också på de besökande att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Som stöd till verksamheterna tar Folkhälsomyndigheten bland annat fram rekommendationer för säkra besök i särskilda boendeformer för äldre, kommenterar Johan Carlson.
LÄS ÄVEN: Regeringen: Inför besöksförbud på äldreboenden
Stockholms stads äldre- och trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD) välkomnar beslutet och meddelar att han är beredd att skyndsamt driva på motsvarande lättnader i Stockholms stads äldreomsorg.
– Det är ett efterlängtat besked som kommer idag. Många äldre har varit isolerade från anhöriga alldeles för länge. Jag har därför vid flera tillfällen uppmanat regeringen att se över reglerna. Det blir idag verklighet, kommenterar Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.
De nya bestämmelserna innebär att även Stockholms stads besöksförbud kan upphävas.
– Äldreomsorgen är beredd att verkställa de nya betsämmelserna. Kunskap, rutiner och materiel finns på plats. Vi har redan under sommaren arbetat med coronasäkrade besök utomhus och undantagsvis inomhus och har därför väl inarbetade rutiner att bygga vidare på, fortsätter Erik Slottner.
Syftet med förbudet, som regeringen införde den 1 april, var att förhindra smittspridning av covid-19 och skydda de sårbara äldre.
Det tillfälliga besöksförbudet har varit påfrestande för många äldre som känt sig ensamma och ofrivilligt isolerade.
– Ensamhet eller avsaknad av nära kontakt med familj och vänner kan påverka den psykiska och fysiska hälsan både på kort och lång sikt. Mot bakgrund av risken för negativa konsekvenser, den ökade kunskapen om förebyggande åtgärder och att smittspridningen nu har minskat kraftigt anser vi att förbudet kan upphöra, kommenterar generaldirektör Johan Carlson.
Ifall en ökad smittspridning skulle uppstå regionalt eller på en ort ser Folkhälsomyndigheten över möjligheterna till lokala restriktioner och eventuell avrådan från besök.
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k