Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

vaccin johan carlsson

Folkhälsomyndigheten: Därför ska barn nu erbjudas vaccin mot covid-19

Publicerad 15:39, 16 september 2021

Barn ska erbjudas vaccin mot covid-19. Det meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en pressträff på torsdagen.

– Även yngre löper risk att drabbas av svår sjukdom och långvariga symtom. Med anledning av detta så har Folkhälsomyndigheten i dag fattat beslut om att ytterligare sänka åldern för vaccination, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Erbjudandet gäller barn mellan 12-15 år och vaccineringen ska starta efter höstlovet i början på november. Två vaccindoser rekommenderas.

– Vi gör det här för barnens skull, det minskar risken för allvarlig sjukdom och därmed även risken att missa mycket i skolan, säger statsminister Stefan Löfven.

LÄS ÄVEN: Nyvaccinerade seniorer – fick första dosen på mässan i Älvsjö

Statsministern underströk vikten av att alla som erbjuds vaccin går och vaccinerar sig.

– Det är bara genom vaccin som vi kommer tillbaka till en mer normal tillvaro. Till dig som tvekar eller ännu inte tagit dig för: boka en tid för vaccinering redan i dag.

Socialminister Lena Hallengren säger på pressträffen att de skarpa rekommendationerna om att hålla avstånd kommer att tas bort för de som är fullvaccinerade men kvarstå för dem som inte har tagit vaccinet. Därför uppmanar även hon alla att gå och vaccinera sig, rapporterar SVT Nyheter.

Utbildningsminister  Anna Ekström (S) uppmanade regionerna att samordna vaccineringen med skolornas huvudmän för att nå ut till så många barn som möjligt. Enligt henne kan det absolut bli aktuellt med vaccinering på själva skolorna. Vaccinet kan hjälpa till att hålla skolorna öppna, menade hon.

Redan idag har flera länder startat att vaccinera barn från 12 års ålder och Folkhälsomyndigheten gjort nu en samlad bedömning där man anser att fördelarna med att vaccinera den yngre åldersgruppen överväger nackdelarna.

Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) välkomnar dagens besked från regeringen.
– Det här är ett efterlängtat och välkommet besked. Regeringen och Folkhälsomyndigheten har länge gått sin egen väg under den här pandemin, men jag tolkar detta som att man tagit intryck av omvärlden och starka krav från profession och föräldrar, säger Irene Svenonius.

✅  Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån ✅ 

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: