Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

vaccin johan carlsson

Folkhälsomyndigheten: Därför ska barn nu erbjudas vaccin mot covid-19

Barn ska erbjudas vaccin mot covid-19. Det meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en pressträff på torsdagen.

– Även yngre löper risk att drabbas av svår sjukdom och långvariga symtom. Med anledning av detta så har Folkhälsomyndigheten i dag fattat beslut om att ytterligare sänka åldern för vaccination, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Erbjudandet gäller barn mellan 12-15 år och vaccineringen ska starta efter höstlovet i början på november. Två vaccindoser rekommenderas.

– Vi gör det här för barnens skull, det minskar risken för allvarlig sjukdom och därmed även risken att missa mycket i skolan, säger statsminister Stefan Löfven.

LÄS ÄVEN: Nyvaccinerade seniorer – fick första dosen på mässan i Älvsjö

Statsministern underströk vikten av att alla som erbjuds vaccin går och vaccinerar sig.

– Det är bara genom vaccin som vi kommer tillbaka till en mer normal tillvaro. Till dig som tvekar eller ännu inte tagit dig för: boka en tid för vaccinering redan i dag.

Socialminister Lena Hallengren säger på pressträffen att de skarpa rekommendationerna om att hålla avstånd kommer att tas bort för de som är fullvaccinerade men kvarstå för dem som inte har tagit vaccinet. Därför uppmanar även hon alla att gå och vaccinera sig, rapporterar SVT Nyheter.

Utbildningsminister  Anna Ekström (S) uppmanade regionerna att samordna vaccineringen med skolornas huvudmän för att nå ut till så många barn som möjligt. Enligt henne kan det absolut bli aktuellt med vaccinering på själva skolorna. Vaccinet kan hjälpa till att hålla skolorna öppna, menade hon.

Redan idag har flera länder startat att vaccinera barn från 12 års ålder och Folkhälsomyndigheten gjort nu en samlad bedömning där man anser att fördelarna med att vaccinera den yngre åldersgruppen överväger nackdelarna.

Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) välkomnar dagens besked från regeringen.
– Det här är ett efterlängtat och välkommet besked. Regeringen och Folkhälsomyndigheten har länge gått sin egen väg under den här pandemin, men jag tolkar detta som att man tagit intryck av omvärlden och starka krav från profession och föräldrar, säger Irene Svenonius.

✅  Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån ✅ 

Publicerad 15:39, 16 september 2021

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

I veckan frågade Bättre stadsdels reportrar folk i Fruängens centrum: Vad vill du läsa om i din digitala lokaltidning?

Torsten, Skåne 
– Jag vill läsa om utvecklingen av området, ombyggnationer. Vad som händer, vad som är på gång och sådant. 

Hasse, Fredshäll
Jag vill läsa lite om idrott i lokalområdet, de lokala lagen. Men också vad som händer runtomkring, med miljön, ombyggnationer och dylikt. Där jag bor ska de till exempel eventuellt flytta på en fotbollsplan. Sådant vill jag läsa om. 

Christina, Värmland
– Jag vill veta vad som händer i närområdet. Allt från olika typer av evenemang till info från stadsdelen eller kommunen. Intervjuer med lokala krögare, butiksägare är också intressant.

Linnea, Fruängen 
– Ungdomsidrott skulle vara kul, då jag är aktiv. Så man visar vad vi gör! Men såklart vad som händer och kommer hända i området också!

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack! 

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 16:15, 9 maj 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: