Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Bra att pensionärer ställer krav under coronapandemin

DEBATT. I en skrivelse till stadsdelsnämnden och Äldrenämnden den 19 maj tar Hägerstens – Liljeholmens pensionärsråd upp Coronapandemin på Fruängsgårdens Äldreboende där ett antal äldre har avlidit. 

Stadsdelsförvaltningen vill göra en intern undersökning med anledning av detta, men pensionärsrådet vill ha en ”extern utredning av kompetent personal med en oberoende ställning i förhållande till förvaltningen. 

LÄS ÄVEN: Debatt: Gör snarast en extern utredning av Fruängsgården

Det är bra att pensionärsråden nu under Coronapandemin kliver fram och ställer krav på ansvariga politiker.

Det finns lokalt en misstro mot en aviserad internutredning. Har rådet fått något svar från Äldrenämnden? Stadsdelsförvalningen Hägersten-Liljeholmen skriver 1 juni som svar bland annat att läget har stabiliserats inom äldreomsorgen. Boende på vård- och omsorgsboendena har tillfrisknat, vilket är mycket glädjande.

LÄS ÄVEN: Kritik mot hur Fruängsgården hanterat covidsmittan – 30 avlidna

På våra äldreboenden är det i nuläget en person med konstaterad smitta. Flera av personalen är åter i tjänst, vilket också är mycket positivt. Hemtjänsten har fortsatt ett fåtal brukare som är smittade. De basala hygienrutinerna och användning av skyddsutrustning står fortsatt i fokus. Ständig genomgång, påminnelse och uppföljning av detta vid alla enheter. 

31 personer som haft diagnosen covid-19 har avlidit. Tre personer har avlidit på sjukhus. Fyra personer med hemtjänst är i nuläget konstaterat smittade med covid-19.

Något svar på sin fråga om en extern utredning har pensionärsrådet ännu inte fått, av vilken anledning?

LÄS ÄVEN: Så hanterar vi coronasmittan på våra äldreboenden

På stadens hemsida, under kommunstyrelsens pensionärsråd framställs rådet som ”ett rådgivande organ med syfte att bereda Stockholms pensionärer inflytande och insyn i allmänna frågor som rör äldres levnadsförhållanden”. Och att Pensionärsrådet ”ska ta initiativ till förbättringar för stadens pensionärer”. 

Men har Pensionärsrådet någon insyn och inflytande?

Vilka möjligheter ges pensionärsrådet att utöva inflytande över politiken och verka för att deras intressen blir tillgodosedda? 

Vilken legitimitet och status har pensionärsrådena?

2007 kom en rapport ”Ett verktyg för pensionärsinflytande?”. Det verkar inte ha hänt så mycket på dessa 13 år. Några frågeställningar från rapporten, som fortfarande är aktuella:

  • Vilka möjligheter ger pensionärsrådet, pensionärerna att utöva inflytande över politiken och verka för att deras intressen blir tillgodosedda.?
  • Driver pensionärsrådet egna frågor eller sätts dagordningen av andra (tex. tjänstemän på äldreförvaltningen)? 
  • Kan rådet beskrivas som en form av brukarinflytande? Vilken legitimitet har då råden och vem eller vilka grupper är det som pensionärsrepresentanterna företräder?
  • Få ledamöter i råden har kunnat peka på konkreta resultat av rådet arbete.

2019 tillfrågades cirka 4 000 stockholmare av Äldrecentrum 65 år eller äldre, om hur det är att åldras i Stockholm. Svarsfrekvensen var 66 procent. Under rubriken ”Svårt att få sin röst hörd” säger många äldre ”att de vill vara delaktiga i utvecklingen av Stockholm, men känner inte att de har möjligheten till det. Det behövs fler direkta kanaler där även de äldre som inte tillhör någon pensionärsorganisation kan lämna sina synpunkter och bli lyssnade på. 

Dessutom borde formerna för återkoppling förbättras, det vill säga vad som händer med åsikterna som framförts och i vilken mån de tas till vara?” Ja vad säger kommunstyrelsens pensionärsråd och pensionärsråden ute i stadsdelsnämnderna? Är Stockholm den äldrevänliga staden som vi gärna vill se och framhäva i olika sammanhang? Är det Coronapandemin som ska göra de äldre synliga, visa på bristerna och inte se dom som besparingsobjekt år efter år. En fråga som rapporten tog upp och som fortfarande är aktuell:

Få ledamöter i råden har kunnat peka på konkreta resultat av rådets arbete.

Bengt Sundell (V) Hägersten-Liljeholmen

Publicerad 07:53, 19 juni 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: