Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Kommer coronan att ”rädda” staden från den planerade avloppstunneln?

DEBATT. I Svenska Dagbladet, 14 maj 2020 skriver ett antal personer med olika professioner debattartikeln Onödig tunnel spolar bort miljarder, om den planerade avloppstunneln mellan Bromma och Hägersten. Ett beslut om denna avloppstunnel togs i kommunfullmäktige (KF) 2014.

En av författarna är Mats Renhult som skrivit boken 10 bortspolade miljarder. I nättidningen Bättre Stadsdel har detta projekt tagits upp ett flertal gånger, här kommer ett axplock:

Lyssna till de boende i Axelsberg som ska ha tung trafik utanför porten i sex år. (2020-01-10)

Tunnelbygget- här ska 140 lastbilar per dag passera. 2019 07 04 

Byggträngsel stoppar sjötransporter av schaktmassor. 2015 04 02 

Så kommer denna artikel i rikspressen, och uppmanar till besinning. Än är det inte för sent att stoppa tunnelbygget och istället bygga ut de tre reningsverken Henriksdal-Bromma-Himmerfjärden. 

Tag vara på den möjligheten, så här lät det i KF den 26 april 2014: ”Vi måste vara vakna nu, för det är inget litet beslut vi ska fatta här. Det är ett investeringsbeslut på närmare 6 miljarder, så det är ett stort och viktigt beslut” säger Jari Visshed(S).

Socialdemokraterna och Moderaterna, livligt påhejade av finansborgarrådet Sten Nordin(M) röstade sedan igenom investeringsbeslutet. De övriga borgerliga partierna (L, KD och C) yttrade sig inte i debatten men stödde förslaget. MP ville återremittera ärendet. 

Vänsterpartiet ville helt avslå förslaget och istället välja alternativ 1. Särskilt uttalande gjordes av Ann-Margarethe Livh (V). 1.Avslå förslaget. 2.Bromma reningsverk blir kvar. 3.Nödvändiga förbättringar av reningsgraden görs på samtliga tre reningsverk. 4.Särskilda åtgärder görs vid Bromma reningsverk för att möjliggöra bebyggelse med en skyddszon runt reningsverket på 100 meter.

Stockholm Vatten AB är redan kraftigt skuldsatt och vår ekonomi är mycket känslig för ränteläget. Vi har också som kommunalt bolag en skyldighet att tillvarata våra ägares, stockholmarnas, ekonomiska intressen.

– Man skulle kunna tro att åhörarläktaren i Stadshuset skulle vara fullsatt vid beslutstillfället. Men icke så. Där fanns bara en enda åhörare, plus en säkerhetsvakt, skriver Mats Renhult i sin bok.

Man frågar sig var majoriteten vaken? Stockholmarna,medborgarna och skattebetalarna behöver inte ett ytterligare Nya Karolinska Sjukhuset. Som författarna till artikeln i SvD skriver:

 – Det går fortfarande att stoppa tunnelbygget och välja att behålla och bygga ut alla tre reningsverken. 

I ett läge då tusentals anställda och företagare blir av med sina jobb kan det medverka till en besinning och eftertanke. Coronakrisen kommer säkert att hålla på länge under 2020 med förödande konsekvenser som påverkar hela samhället. Krisen påverkar leverantörer, anställda, företag med flera.

Det går fortfarande att stoppa tunnelbygget. Ta tillvara på den möjligheten.

Bengt Sundell (V)

Publicerad 21:18, 17 maj 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: