Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Tunnelbygget: Här ska 140 lastbilar per dag passera

RÄTTELSE: Ändrar sjunde stycket till: Andra året ökar lastbilstrafiken rejält. Då blir det cirka 140 transportrörelser på en dag med lastbilar som passerar på gatorna.

Bygget av den stora avloppstunneln från Bromma under Hägersten och Liljeholmen till Sickla startar nästa år. Det blir startskottet för flera år med tunga lastbilstransporter och sprängningar i området. 

Som Bättre stadsdel tidigare rapporterat ska en ny tunneln leda avloppsvattnet från Bromma till en reningsanläggning i Sickla. Den blir totalt cirka 14 kilometer lång och sprängs ut i berget 30-90 meter under marken. Tunneln byggs från flera ställen samtidigt där byggbolagen spränger ner i berget och där sprängstenen lastas på lastbilarna. 

Boende i området har riktat hård kritik mot lastbilstrafiken som kommer bli under den fyra år långa byggtiden. På Hägerstens allé har de boende varit mest kritiska och de lyckades få Mark- och miljödomstolen att stoppa de tunga transporterna på deras gata.

För att få plats med tunnelmynningen och transporterna av bärgmassorna ska nu halva nya Axelsbergs bollplan grävas upp. Området, markerat med den svarta streckade linjen på bilden, hägnas in i samband med byggstart av tunneln i januari 2020. 

Det inhägnade området är cirka 10 000 m2 stort och där placeras byggbodar, fordon och material till arbetet. Arbete kan utföras på vardagar klockan 7-22 under fyra år. När tunneln är färdigbyggd fylls tunnelmynningen igen.

Istället för på Hägerstens Allé körs nu sprängstenen från tunnelmynningen via en gångväg ut till Selmedalsvägen. Därifrån går de tunga transporterna vidare via Axelsbergs centrum och Personnevägen förbi förskolorna och simhallen ut på E4/E20.

Annons:

Första året handlar det om cirka 30 enkelresor med lastbil – eller så kallade transportrörelser – per dag. Med en transportrörelse menas en enkelresa med lastbil vilket betyder lastbilarna passerar 30 gånger på en dag.

Andra året ökar lastbilstrafiken rejält. Då blir det cirka 140 transportrörelser på en dag med lastbilar som passerar på gatorna. Detta pågår under ett halvår. 

Annons:

Enligt informationen på den samrådsmötet som varit om tunnelbygget blir kommer det att att åka en tung lastbil var åttonde minut på denna sträcka.

Därefter minskar antalet transporter igen för att år tre vara på samma nivå som första året. Efter drygt tre år kommer transporterna att avta helt.

Men efter att sprängstentransporterna är klara ska tunneln kläs med betong invändigt. Det betyder att lastbilar ska transportera betong till tunneln under en period av sex till tolv månader efter att sprängstentransporterna har upphört. 

Annons:

Enligt Stockholm vatten behövs sammanlagt cirka 3500 lass med betong under den perioden, det vill säga lastbilarna ska passera cirka 7000 gånger.

Arbetena med den nya tunneln beräknas påbörjas i januari 2020. Under sammanlagt cirka fyra år fram till 2024 blir det alltså ökad lastbilstrafik i området. När exakt bollplanen stängs av eller när lastbilarna börjar köra är ännu inte helt klart.

– Detaljplaneringen av tider med mera pågår och är inte riktigt klara ännu. Så i slutet av aug eller september kan vi säga med exakt, Eva Rådmark Herrder, kommunikationsansvarig för projektet.

Annons:

Ytterligare en arbetsplats för tunnelbygget blir i Liljeholmen vid Södertäljevägen. Arbetena kommer utföras på liknande sätt som i Axelberg med tunga lastbilstransporter, här över den nya cykelbanan.

Samtidigt med tunnelbygget uppgraderas reningsverket Henriksdal med ny reningsteknik.

Parallellt med detta stora infrastrukturprojekt planeras för ytterligare två stora byggprojekt i området kring Axelsberg. Dels 560 lägenheter som Skanska, Ikano och Lennart Ericsson ska bygga på Selmedalsvägen. Projektet har nyligen varit ute på samråd och en mer detaljerad detaljplan snart ska tas fram.

Dessutom vill byggbolaget SSM bygga cirka 300 lägenheter i Henriksberg

Bilder: Stockholm Vatten

Publicerad 09:05, 4 juli 2019
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

I veckan frågade Bättre stadsdels reportrar folk i Fruängens centrum: Vad vill du läsa om i din digitala lokaltidning?

Torsten, Skåne 
– Jag vill läsa om utvecklingen av området, ombyggnationer. Vad som händer, vad som är på gång och sådant. 

Hasse, Fredshäll
Jag vill läsa lite om idrott i lokalområdet, de lokala lagen. Men också vad som händer runtomkring, med miljön, ombyggnationer och dylikt. Där jag bor ska de till exempel eventuellt flytta på en fotbollsplan. Sådant vill jag läsa om. 

Christina, Värmland
– Jag vill veta vad som händer i närområdet. Allt från olika typer av evenemang till info från stadsdelen eller kommunen. Intervjuer med lokala krögare, butiksägare är också intressant.

Linnea, Fruängen 
– Ungdomsidrott skulle vara kul, då jag är aktiv. Så man visar vad vi gör! Men såklart vad som händer och kommer hända i området också!

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack! 

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 16:15, 9 maj 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: