Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: När jag läser utredningen om bastun i Vinterviken blir jag mörkrädd

DEBATT. För tre år sedan skrev jag två medborgarförslag. Ett där jag ville att man breddade bryggan vid Örnberget och ett där jag ville att man skulle lägga en bastuflotte i Vinterviken likt den som finns i Tanto.

Jag fick ja på förslaget som handlade om att bredda bryggan, något många är glada för idag. Bastun, däremot, sa man nej till. Det skulle bli för dyrt. 

Nu har det gått nästan tre år. Fler medborgarförslag har lämnats in, en bastuförening har bildats, fler och fler engagerade hägerstensbor vill vara med och undrar hur det går. Och så i veckan kom förvaltningens utredning som sågar bastuförslaget

Under flera månader har man utrett frågan. Och vad kommer man fram till? I utredningen finns både faktafel och rena missuppfattningar. Man skriver:
” Det kan finnas utmaningar i att säkerställa att alla oavsett kön eller könsidentitet kan nyttja bastun i samman utsträckning om det finns personer som inte känner sig bekväma att samnyttja bastun.” 

Jag förstår inte vad man menar. Med den logiken skulle man inte kunna ha bastu i badhus heller. Den tänkta bastun bygger på att man har dam och herrbastu vid olika tidpunkter, likt det system som finns i Tantobastun. 

Vidare i utredningen:
”Det skapar också en social barriär gällande vilka som får tillgång till bastun. Det finns en risk att personer inte förstår att man kan gå med i föreningen för att få tillgång till bastun. Andra kanske inte vill vara med i en förening, vilket leder till att de inte får tillgång till bastun. Ett föreningsmedlemskap kommer troligen att kosta pengar i någon mån, för att täcka upp kostnader som användningen av bastun medför.” 

När jag läser det här blir jag mörkrädd. Att det skulle finnas en risk att folk inte förstår att man kan gå med i föreningen. Gäller inte detta alla föreningar? Och att alla inte går med, det är väl så det funkar i vårt samhälle? Vissa vill bada bastu och andra inte. Vissa vill spela fotboll och andra inte. Logiken är enkel. Och alla föreningar kräver avgifter, det är inget konstigt med det. 

I utredningen säger man också att det kommer bli för dyrt och att en bastu kostar 650 000 kr. Det är faktafel. En bastu kostar straxt under 400 000 kr. Dessutom kommer årsavgifterna att finansiera en del av underhållet. Erfarenheten från Tantobastun är att medlemstillströmningen har varit så stor att man snabbt redovisade en vinst. Jag har en vän från Hägersten som stått I kö att bli medlem i Tantobastun i över tre år, eftersom trycket varit så stort. 

Jag förstår inte hur man i Hägersten ser bastu som något negativt, när man i Sätra och i Tanto säger ja. Vi lever i en tid där man inte umgås med varandra längre. Våra barn sitter inne och spelar datorspel i stället för hänger ute med varandra. Vi umgås alltmer sällan med varandra över generationsgränserna. Vår psykiska ohälsa och människors ensamhet ökar. 

Forskning visar att bastubad är bra för hälsan. En bastu skapar ett rum för gemenskap och goda samtal mellan folk som aldrig skulle ha mötts. Det visar Tantobastun. En bastu är ett initiativ som bygger på att man gör något tillsammans. Ideella krafter skapar något ihop. Något som är alltmer sällsynt i vår tid.

Varför har ni inom förvaltningen inte gjort er research och lärt er av Tantobastun? Varifrån kommer era felaktiga uppgifter? Och varför vill ni inte skapa en plats för möten, bad och glädje i en tid där vi behöver varandra?

Anna Ivemark

Kommentarer till artikeln på Bättre stadsdels Facebooksida

Publicerad 09:10, 17 november 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

View Results

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: