Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage 2 PERSONER OCH EN PARK

Debatt: Så kan invånarna i Stockholm blir mer delaktiga i utformningen av parker, torg och grönytor

Publicerad 07:42, 27 december 2024

DEBATT. Stadens parker och torg tillhör en av de frågor som invånarna vänder sig mest med synpunkter om till stadsdelsnämnderna lokalt. Liberalerna i Stockholms stad tillsatte därför en arbetsgrupp för ett år sedan för att utveckla ett parkprogram, och vi kan nu presentera ett nytt parkprogram för Stockholm. 

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Ett av de viktigaste förslagen är att vi vill stärka lokaldemokratin och öka medborgarnas möjlighet till inflytande. Det görs genom att flytta över hela ansvaret för parkerna, torgen, stadens träd och övriga grönytor till stadsdelsnämnderna

Stadsdelsnämnderna ska säkerställa god dialog med medborgarna vid utformning av parkplaner. Liberalerna Stockholm vill se att invånarna blir mer delaktiga i utformningen av parker, torg och grönytor, i synnerhet för nya bostadsområden.

LÄS ÄVEN: Så hjälper du ditt barn att minska skärmtiden – tips från föräldrar

Stockholms parker behöver även mer kultur. Vi tycker tyvärr att de flesta parker saknar liv i dag. Här kan staden peka ut vissa parker som mer livliga parker med temporära konstverk, installationer och utomhusteatrar medan andra får vara lugna oaser.

Att främja kulturen i parkerna skulle även stärka parkernas roll som mötesplatser. Inom samma park ska det kunna finnas både lugna hörn och möjlighet till aktiviteter där så är lämpligt.

En tredje punkt är att Liberalerna Stockholm vill se fler koloniområden och odlingslotter. Kolonilotter är en tillgång för fler än de som odlar, lotterna bidrar till den biologiska mångfalden och de tillgängliga promenadstråken gör att alla kan få tillgång till grönområdet.

LÄS ÄVEN Debatt: Exploateringen av grönområden i Mälarhöjden måste stoppas – 6 frågor till ansvariga

Koloniområden och odlingslotter är i dag hårt eftertraktade. De erbjuder en plats där människor kan odla, umgås och hitta lugn – oavsett om man har en bakgård eller inte.

 Jan Jönsson (L), borgarråd Stockholms stad, och Charlotta Schenholm (L), ansvarig för parkgruppen och 1:e vice ordförande (L) Kungsholmens stadsdelsnämnd

Läs mer om programmet här.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: