Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Förslag: Konstgräs vore en fin 100-års present till våra barn och ungdomar

MEDBORGARFÖRSLAG. Nästa år, 2021 är ett jubileumsår i Örby med omnejd, då Örby Idrottssällskap (Örby IS) firar att klubben fyller 100 år.

Klubben bildades av några idrottsentusiaster den 1 april 1921 på en äng där det spelades fotboll. Den ängen fick senare namnet Aspöparken. De beslöt att klubben skulle heta Örby Idrottssällskap, ÖIS. Tanken var att man skulle samla ungdomar i Örby villastad och Örby slott i en klubb där medlemmarna kunde träffas för att träna olika idrotter tillsammans och umgås socialt. På vintern spelade man bandy och hockey eller ordnade skridskotävlingar på de vattenfyllda områdena där nu Örbyleden går eller på sjön som senare dikades ut för att ge plats för Älvsjömässan och nya Huddingevägen. 

Vår, sommar och höst spelade man bland annat fotboll, handboll, samt friidrottade och orienterade. Klubben blev en breddidrottsklubb och har fortsatt att vara så. Verksamheten har smalnat av och är nu inriktad på ungdomsidrott med fotboll, futsal och innebandy. Dagens brist på idrottslokaler och träningsplaner i vårt upptagningsområde har begränsat klubbens verksamhet, men vi är fortfarande en breddklubb där alla ska få vara med som vill. 

Föreningen växer och vi får mer medlemmar varje år i och med de större barnkullarna samt att vi som förening har gjort satsningar för att söka samarbete och skapa en trygghet för våra barn och ungdomar i Östbergaområdet. För att kunna bedriva vår verksamhet och möta barnen och ungdomarnas krav på ett bra sätt så behöver vi tillgång till ytterligare konstgräsplaner för att locka ungdomarna till vår förening. Det finns föreningar som har tillgång till gräsplaner som inte ingår i de tider som fördelas av idrottsförvaltningen, vilket gör att vi som förening riskerar att tappa spelare till andra föreningar om inte möjlighet till ökade träningsytor ges. 

Örby IS vill verka för att utöka möjligheterna för barn i området att spela spontanfotboll. Politiskt har det en längre tid talats om att öka möjligheterna till spontanidrott och att detta kan göras tex genom att rusta upp de så kallade kaninburarna med konstgräs runt om i Stockholm. Örby har inte sett att det gjorts någon sådan satsning i de befintliga kaninburarna i Örby slott. 

Förslag: Örby IS medborgarförslag är alltså att stadsdelsnämnden beslutar om att belägga konstgräsplan på kaninburen i Äppelängen. Örby IS har tidigare fått beslut om att få sätta upp ett minnesmärke i Aspöparken över föreningens tillblivelse och en vision och dröm och den bästa 100-årspresenten till våra barn och ungdomar vore att belägga grusytan i Äppelängen med konstgräs och kunna inviga planen den 1 april 2021 i samband med vår 100-årsdag. Detta är en stor sak för Örby IS framtida arbete för våra barn och ungdomar och vi är villiga att diskutera en delfinansiering och bidra ekonomiskt för att få detta genomfört i samband med 100- årsfirandet. 

Vi vet att det pågår ett arbete med att flytta gammalt konstgräs till nuvarande grusplaner och i en del av det arbetet så vore det utmärkt om grusytan i kaninburen kunde beklädas med begagnat konstgräs i speldugligt skick. Konstgräset kommer också övriga barn och ungdomar i området till del då förskolor, skolor och föräldralediga brukar vistas i parkerna- Med konstgräs så kan dessa barn få ett tryggare underlag att leka på och minska möjligheten till skador. Vi önskar i samband med att grusytan beläggs med konstgräs att staket runt omkring buren rustas upp för att minska möjligheten till skadegörelse av planen.

För Örby IS genom huvudstyrelsen

Detta medborgarförslag har skickats in till Hägersten Älvsjö stadsdelsnämnd och tas upp på kommande möte.

Bilden: – Nästa år fyller Örby IS 100 år och är en bra present till våra barn och ungdomar i området vore att få konstgräs i kaninburen Äppelängen för att öka möjligheten till träning och spontanfotboll, säger Per Jonsson i Örby IS i en kommentar till Bättre Stadsdel.

Bild: Saga Jonsson

Publicerad 12:03, 19 november 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: